fbpx

Cele mai scumpe produse alimentare din lume

Fiecare înțelege diferit conceptul de „mâncare scumpă”, pentru că unii dintre noi de gândim la timpul consumat pentru prepararea ei, timp în care puteam face altceva, nu doar la prețul respectivelor produse. Dar sunt câteva produse în legătură cu care termenul de scump înseamnă pur și simplu mulți bani și nimic altceva. Unele dintre acestea sunt atât de scumpe, încât nu mulți și-ar imagina că sunt oameni care chiar plătesc acești bani. 

De data aceasta nu vorbim despre meniuri, care pot ajunge la sume astronomice, vorbim pur și simplu despre prețul produsului brut, să spunem așa. Sigur că nu toată lumea cumpără un kilogram de șofran, dar ce vom ține minte de aici este că pur și simplu e cel mai scump condiment din lume! 

Puiul Ayam Cemani 

Este o rasă de păsări crescute în Indonezia, iar numele înseamnă pur și simplu pui negru, pentru că așa și este, inclusiv carnea! Motivul pentru care nu se prea exportă este veșnica teamă de gripă aviară, dar acest lucru îi crește foarte mult prețul. În Indonezia, o pasăre costă în jur de 200$, iar în afara țării poate ajunge chiar și la câteva mii. Cu toate acestea, în Malaezia, puiul Ayam Cemani este atât de comun, încât prețul lui nu îl depășește pe cel al unei păsări obișnuite. Așadar, dacă ajungeți prin zonă, gustați-l pe plan local!

Jambon Ibérico

Cunoscut și sub numele de Pata Negra, jambonul acesta produs în Spania, este cel mai scump jambon din lume. Porcii locali, crescuți doar în Peninsula Iberică, sunt o specie unică, obținută după sute de ani de selecție. În decursul procesului, animalele au dezvoltat o caracteristică genetică singulară: înmagazinarea de grăsime în masa musculară, ceea ce dă un aspect marmorat cărnii, conferind nu doar un aspect deosebit, ci și un gust excepțional. Numele de Pata Negra îi vine de la faptul că acest porc are copite negre, iar pata negra înseamnă gheară neagră. Un kilogram de jambon crud-uscat costă în jur de 365€. Dar poate fi chiar mai scump, pentru că această rasă de porci poate fi crescută în sălbăticie, în semi-sălbăticie sau în ferme. Cu cât este mai ”curată” carnea, cu atât mai scump jambonul!

Steak de vită Kobe 

În ce privește denumirea de Wagyu, deseori întâlnită în asociere cu Kobe, apar deseori confuzii. Lucrurile stau cam așa: orice Kobe este Wagyu, dar nu orice Wagyu este Kobe. Wagyu se referă în mare la orice rasă japoneză de vite, în timp ce Kobe se referă strict la rasa Tajima, crescută în condiții stricte în zona Hyogo. Este una dintre cele mai gustoase și mai scumpe delicatese din lume. Carnea are o aromă uimitoare, al doilea cel mai mare scor posibil pentru marmorare și textură untoasă specifică. În Japonia, vitele crescute pentru a da aceast steak Kobe primesc masaje, beau vin de orez și ascultă muzică clasică. Un kg de acest tip de carne poate ajunge la 400€.

Ciuperci Matsutake 

Sunt atât de rare, încât prețul lor la kilogram depășește 500€. Ciupercile sunt originare din Japonia, dar cresc în mai multe țări asiatice. Motivul pentru care au devenit tot mai rare, sunt în principal dăunătorii- insectele și speciile invazive. Matsutake nu pot fi cultivate, ele cresc în anumite zone în sălbăticie, iar din acest motiv, prețul lor este atât de crescut, în condițiile în care specia se apropie de extincție.

Dacă intenționați să gustați aroma inconfundabilă, de toamnă, a ciupercilor matsutake, trebuie să știți că în istoria Japoniei ocupau un loc atât de important, încât au fost deseori folosite drept cadou de către aristocrație și chiar de membrii familiei imperiale. 

Cafea Kopi Luwak 

Prețul acesteia fluctuează între 200 și 1000€ per kilogram, iar în România, la un Google rapid, am găsit-o la aproape 200 de lei pentru 50g! Oricum, se vinde doar la suta de grame, așadar faceți socoteala! 

De ce este atât de scumpă? Ei bine, aici vine momentul în care s-ar putea să nu mai vreți să o gustați. Kopi Luwak și-a primit numele de la un animal ce trăiește în copaci și care consumă fructele propriu-zise de cafea, le trece prin sistemul digestiv și… le elimină aproape intacte în, da, excremente. Nu știm cine a avut curiozitatea să le guste după ce au parcurs acest proces interesant de procesare, dar se pare că enzimele din stomacul animalelor dau boabelor de cafea o savoare unică, eliminând gustul ușor amărui, specific cafelei. Cei care o comercializează spun că gustul are note dulcegi și ușor florale, datorate fermentației naturale produse în sistemul digestiv al Civetei. În mod evident, atunci când procesul de producție al acestei cafele a devenit intensiv, nici animalele respective nu au mai crescut libere, în sălbăticie. Unele au devenit unelte de producție, așadar luați în calcul și acest considerent, dacă vă tentează să gustați cafeaua. Noi nu suntem chiar atât de curioși!

Șofran

Este cel mai scump condiment, din mai multe considerente. Pe de o parte, inflorescența este prezentă doar câteva zile pe an, toamna, florile sunt culese cu mâna, iar pentru un kilogram de șofran este nevoie de 300.000 de flori. Ca urmare, prețul între 300 și aproape 1000€ per kilogram nu mai pare atât de mare. Diferențele apar și din soiul produs, intensitatea culorii și zona de cultivare. Sigur, noi folosim câteva fire și tot ni se pare scump.

Brânza de elan

Este produsă la o singură fermă, în Suedia, din, bineînțeles, lapte de elan. Brânza seamănă, oarecum, cu Feta. Costă, însă, în jur de 1.000€ per kilogram și este produsă în cantități reduse și pentru că perioada de lactaţie a femelelor este scurtă, din iunie până în august. La respectiva fermă sunt crescuţi trei elani, care dau doar 300 de kilograme de brânză pe an. 

Branza Moose conţine 12% grăsime şi 12% proteine.

Trufe albe

Sunt cele mai scumpe ciuperci din lume și pot fi găsite doar în regiunile italiene Piemont, Emilia-Romagna, Toscana şi în peninsula Istria din Croaţia. Miceliul trufelor formează o relaţie simbiotică cu rădăcinile câtorva specii de arbori, preponderent fagi, plopi, stejari, mesteceni, pini şi aluni. Trufele albe pot atinge dimensiuni respectabile, circa 12 cm în diametru, la o greutate de 500 grame, cu toate că în general se găsesc la dimensiuni mult mai modeste. 

În 2009, în cadrul celui de al 79-lea Festival al Trufelor Albe, o trufă în greutate de 800 grame a fost vândută pentru suma de 150.000 dolari americani. În general, costă însă în jur de 2.000€ .

Caviar alb

Cel mai scump caviar din lume poartă numele de Almas (diamant în rusă) și provine de la pești cu o vârstă de peste 100 ani. Culoarea perlelor este alb-gălbuie, uneori chiar spre culoarea chihlimbarului, alteori însă mult mai deschisă, asemănătoare culorii diamantelor. Dimensiunea lor ajunge pana la 3,5 mm.

Ca regulă generală pentru cunoscători și degustători, cu cât culoarea caviarului beluga este mai deschisă, cu atât peștele respectiv este mai bătrân, iar gustul mai special.

Caviarul iranian cu marca Almas este ambalat în cutii de aur de 24 K și se vinde la aproximativ 25.000 £ pentru 1 kg.

Foto: pixabay.com