De cele mai multe ori, plecăm cu lista făcută la cumpărături și asta din mai multe motive. Să nu cumpărăm mai mult decât ne-ar trebui, să facem un pic de economie, dar nici să nu uităm să cumpărăm ingredientele care ne lipsesc. Chiar și așa, câteodată tot uităm ceva de pe listă și, odată ajunși acasă, suntem nevoiți să înlocuim anumite produse, dacă tot ne-am apucat de bucătărit. Doar să știm care sunt cele mai potrivite!
Așa că am am făcut o listă cu ingredientele care v-ar putea veni în ajutor, dacă cele din rețeta de bază vă lipsesc.
Oțet balsamic
Cu ce-l înlocuiți – amestecați o lingură de oțet de vin roșu cu o jumătate de lingură de zahăr brun până la dizolvarea granulelor sau cu tot atâta miere. Cantitățile sunt pentru a înlocui o lingură de oțet balsamic.
Ketchup
Cu ce-l înlocuiți – pentru 1 cană (250 ml), amestecați o cană de suc de roșii cu o linguriță de oțet și una de zahăr brun.
Maioneză
Cu ce-o înlocuiți – cu aceeași cantitate de smântână, iaurt simplu sau grecesc, bine scurse de zer și, în funcție de gust, un strop de zeamă de lămâie
Zeama de lămâie
Cu ce-o înlocuiți – cu ½ linguriță de oțet alb sau o linguriță de vin alb sec. Cantitățile sunt pentru a înlocui o linguriță de zeamă de lămâie. În funcție de rețetă, mai puteți înlocui lămâia cu portocală sau lămâie verde (lime) sau chiar cu suc de ananas.
Coaja de lămâie
Cu ce-o înlocuiți – Pentru o linguriță de coajă, folosiți 1/2 linguriță de extract de lămâie sau 2 linguri de suc de lămâie ori cu aceeași cantitate echivalentă de coajă de lime sau portocală.
Nucșoară
Cu ce-o înlocuiți – cu aceeași cantitate de pudră de ghimbir sau scorțișoară
Amidon de porumb
Cu ce-l înlocuiți – dacă rețeta cere 2 linguri de amidon, înlocuiți-le cu o lingură de făină, deci întotdeauna îl puteți înlocui cu făină, dar cu jumătate din cantitatea cerută
Stafide
Cu ce le înlocuiți – cu aproape orice alte fructe uscate, dar mărunțite: caise, prune, curmale sau cu merișoare ori coacăze
Orez alb
Cu ce-l înlocuiți – folosiți o cantitate echivalentă de bulgur, cușcuș, arpacaș, orz, orez brun
Șofran
Cu ce-l înlocuiți – dacă aveți nevoie de culoare, cu aceeași cantitate de turmeric (curcuma) ori boia dulce
Brânză ricotta
Cu ce-o înlocuiți – cu aceeași cantitate de brânză de vaci sau cremă de brânză
Smântâna acră (sau fermentată)
Cu ce-o înlocuiți – dacă o folosiți într-un preparat la cuptor, înlocuiți-o cu aceeași cantitate de iaurt sau iaurt grecesc, 5-10% grăsime, în care adăugați o linguriță de bicarbonat. Dacă vreți să înlocuiți smântâna într-un sos pentru legume la cuptor sau chifteluțe de legume, amestecați un pachet de brânză de vaci cu iaurt adăugat treptat, până ajunge la consistența dorită.
Zahăr pudră
Cu ce-l înlocuiți – puneți în blender 100 g zahăr tos alb și o lingură de amidon de porumb, apoi mixați până când amestecul devine o pulbere fină
Pasta de tomate
Cu ce-o înlocuiți – pentru o lingură de pastă de tomate, reduceți pe foc mic 3 linguri de sos de roșii (amestecați destul de des să nu se prindă de fundul vasului)
Ou (în rețete de prăjituri)
Cu ce-l înlocuiți – cu cât sunt mai puține ouă folosite într-o rețetă, cu atât se pot înlocui mai ușor; astfel, puteți înlocui un ou cu o banană foarte bine coaptă, de mărime medie, sau cu 2 linguri de sos de mere ori cu un sfert de cană de iaurt gras, bine scurs de zer
Pesmet
Cu ce-l înlocuiți – cu aceeași cantitate de fulgi de porumb pisați cât mai fin
Mascarpone
Cu ce-o înlocuiți – cu un amestec din trei ingrediente – 200 g crema de brânză (din cea tartinabilă), 100 g smântână grasă (măcar 30% grăsime) și 50 g de smântână pentru frișcă. Amestecați întâi crema de brânză cu smântâna și încorporați, la final, frișca bătută.
Praf de copt
Cu ce-l înlocuiți – o linguriță de praf de copt o puteți înlocui cu un sfert de linguriță de bicarbonat stins cu zeamă de lămâie
Lapte bătut
Cu ce-l înlocuiți – cu aceeași cantitate de lapte dulce în care ați pus o lingură de zeamă de lămâie sau de oțet; amestecați și așteptați 5 minute
Unt (în prăjituri)
Cu ce-l înlocuiți – cu uleiul de cocos pentru gătit, folosit în aceeași cantitate; mai puteți înlocui untul și cu piure de banane (foarte bine coapte) sau cu piure de avocado, dar și cu sos de mere. Totuși, atunci când folosiți aceste trei ingrediente, este recomandat să micșorați cantitățile celorlalte lichide folosite în rețetă sau să mai adăugați făină. O recomandare suplimentară pentru piureul de avocado – culoarea sa verde își pune amprenta asupra desertului, astfel că e mai bine să-l folosiți în aluaturi cu cacao/ciocolată, cum este cel pentru negresă!
Sumac
Îl puteți înlocui cu un amestec din boia și coajă rasă din lămâie. Sau doar cu boia, dulce, iute sau afumată, cum vă place.
foto: https://pixabay.com/