fbpx

Cum combinăm brânza

Sigur, primul gând este cu roșii iar vacanța ne duce și cu gândul la Grecia, ca urmare măslinele ar putea să fie exact ce ne dorim alături de brânză, mai ales dacă vorbim de Feta ori brânză de capră maturată. Și, fără îndoială, brânză maturată de capră cu ardei capia, la cuptor, este un deliciu în orice anotimp. Dar acum avem la dispoziție o sumedenie de tipuri de brânză, iar pentru o seară de vară sau poate chiar la picnic ori la grătar, putem face și alte alegeri și să nu ne limităm doar la carne.

Brie-ul ori Camembert-ul, brânzeturi clasice franțuzești, cremoase și cu pastă moale, pot fi în centrul unui platou cu specialități și merg foarte bine în combinație cu smochine, curmale, fistic, felii de mere, cireșe sau căpșuni, în funcție de anotimp și de gusturi, bineînțeles. Despre Brie cu mere se spune chiar că este o combinație perfectă.

Faimoasa brânză italienească Parmigiano-Reggiano este renumită pentru gustul său înțepător, cu aromă de nucă. Dacă vreți să-i simțiți întreaga savoare, taiați-o în așchii subțiri, ca și cum ați decoji legumele, și combinați-o cu smochine, curmale, pere, struguri, nuci și chiar miere. O combinație exotică și absolute năucitoare este însă cu ananas proaspăt.

Fără îndoială că mozzarella proaspătă este foarte potrivită cu roșii cherry dulci și aromate, dar este la fel de bună și cu piersici, pe care le puteți pregăti chiar la grill. Dacă vreți o salată rece, pur și simplu tăiați felii de piersici și rupeți brânza proaspătă și cremoasă în bucăți potrivite. În aceeași combinație merge și burrata. Și puteți încerca și varianta cu pepene roșu. Sau cu merișoare.

Și dacă tot suntem la fructe moi și zemoase, încercați brânza de capră alături de felii de mango bine copt! Brânza de capră proaspătă este un ospăț culinar pe felii de baghetă proaspătă și cu fructe de pădure, ierburi aromatice sau miere, în funcție de anotimp. Încercați-o măcar o dată și cu o dulceață dulce-acrișoară! Se combină foarte bine și cu caise, mere verzi, pere, struguri, cireșe sau smochine și nuci.

Emmental și Comté, brânzeturi pe care le numim generic cașcaval, sunt potrivite alături de nuci, felii de măr și struguri albi. O combinație mai îndrăzneață, însă, este cu dulceață de portocale sau gem de ananas!

Cheddar-ul își dezvăluie mult mai multe arome în compania fructelor decât v-ați imagina și este potrivită în combinații cu mere, pere, struguri, nuci, curmale ori smochine. Amatorii de ciocolată vor fi fericiți să afle că brânza Gruyere, cu consistența sa semi-dură, este foarte bună cu ciocolată neagră, dar și cu cireșe sau mere, alune ori nuci.

Gouda olandeză, tot o brânză semi-dură, cremoasă și cu aromă bogată, se potrivește bine cu mere, caise, cireșe, piersici și pere. Și alături de smochine este o altă combinație demnă de mese mari împărătești!

Gorgonzola nu este doar o obișnuită a platourilor cu brânzeturi fine sau a sosurilor sofisticate, puteți să o combinați cu mere, pere, migdale, smochine, alune de pădure sau nuci. Și tot din familia brânzeturilor cu mucegai nobil albastru, încercați-le la o tartă cu pere, pe un foitaj subțire.

Este la fel de important, însă și cu ce nu combinăm niciodată brânzeturile, iar în fruntea listei sunt citricele și crackers cu usturoi sau ceapă.

foto: https://unsplash.com/