![cum decojim legumele](https://cumvaplace.ro/wp-content/uploads/2022/08/cum-curatam-legumele.jpg)
Când vine vorba de prepararea cinei, curățarea rădăcinoaselor ar putea fi ultimul lucru pe care vreți să îl faceți după o zi lungă de muncă. Sau în orice altă zi. Am căutat câteva sfaturi care să vă ajute atunci când vă confruntați legumele inconfortabile.
Pe lângă cuțitul de curățat legume, cele mai obișnuite tipuri de dispozitive de decojire sunt cele în formă de Y sau de I. La fel ca majoritatea gadgeturilor de bucătărie, depinde de voi pe care decideți să le utilizați, în funcție de nivelul de confort pe care vi-l asigură. O dezbatere în acest sens nu-și are rostul, pentru că uneori este mai usșor așa cum ne-am obișnuit. Iar pentru usturoi sau ceapă, tot cuțitul este mai bun. În ce privește ghimbirul, o să vedeți că nu aveți nevoie nici de cuțit, nici de peeler.
- Usturoiul se curăță mai ușor când este bine uscat, iar pentru prepararea cârnaților, de exemplu, se știe bine, este nevoie de mult usturoi. Dar și la chiftele ori mâncare chinezească avem nevoie de el. Pentru a desprinde cățeii de usturoi din căpățână este ușor dacă îl puneți într-o pungă de hârtie sau de plastic și o rulați de masă. Dacă usturoiul e bine uscat, scăpați repede și de cojile de pe fiecare bucățică în parte. Dacă aveți nevoie, totuși, de cuțit, să țineți minte că acidul din usturoi va toci repede lama respectivă.
- Ceapa este piatra de încercare pentru mulți începători în ale bucătăriei. După ce scăpați de coajă, foițele exterioare, cel mai bine ar fi să avei un chopper la îndemână. Oricum, dacă va trebui să o tăiați din cuțit, tăiați inițial doar un capăt, nu cel de rădăcină. Tăiați apoi ceapa în două pe lung și, dacă vreți să săpați de lacrimi, lăsați câteva minute în apă rece și folosiți apoi un cuțit foarte bine ascuțit. Ca să nu se împrăștie feliile pe tocător, nu crestați până la capăt, folosiți-vă de zona de rădăcină păstrată pentru a ține jumătatea de ceapă laolaltă până o tocați mărunt.
- Ghimbirul este nelipsit în mâncărurile indiene, iar dacă le preferați, ar fi util să știți că această veritabilă rădăcină se curăță ușor răzuind-o cu o linguriță, nu aveți nevoioe nici măcar de cuțit. Ulterior, vă puteți folosi de un peeler pentru a tăia șuvițe din ghimbir sau o răzătoare fină.
- Turmericul (curcuma) este tot o rădăcină și se curăță la fel ca și ghimbirul, cu o simplă linguriță. Are un gust ușor amărui și un miros puternic, cumva asemănător cu cel al ghimbirului. Totodata, este unul dintre ingredientele amestecului de curry. Este ideal pentru sosuri reci sau calde, pentru pește sau carne, în marinade sau în dressing-uri pentru salată, fiind un foarte bun colorant alimentar.
- Cartofii par ușor de curățat cu un peeler, fără îndoială, dar dacă i-ați scufunda în apă clocotită pentru 1 minut, coaja s-ar desprinde fără probleme, ca și la cei fierți. În plus, legenda spune că cei mai buni cartofi prăjiți, crocanți, au două faze de preparare, deci sunt mari șanse să vă ajute ușoara fierbere.
- Sfecla este cel mai simplu să o dați într-un clocot pentru a scăpa de coajă, dar este recomandat ca în toate etapele curățării acesteia să folosiți mănuși și suprafețe ușor de curățat, în care nu se imprimă culoarea. Puteeți păstra frunzele, dacă are, pentru a ușura scufundarea în apă clocotită. Dacă nu, folosiți o lingură pentru servit.
- Țelina, o altă rădăcinoasă dură și denivelată, este dificil de curățat cu un peeler. Cel mai simplu este tot cu clasicul cuțit de bucătar bine scuțit, dacă avem o rădăcină mare, iar cu cuțitul de legume dacă rădăcina este mai mică. Dar aveți nevoie cu siguranță de un tocător. Tăiați întâi capetele pentru a o poziționa pe tocător, apoi de jur împrejur, pe verticală, tăiați ”scoarța” groasă. Ca la ananas! Iar dacă vreți să se păstreze rădăcina albă, să nu oxideze, puteți să folosiți o jumătate de lămâie cu care efectiv să o frecționați.