Sigur nu doar o dată ați avut de-a face cu un capac încăpățânat de borcan sau cu o cutie de lapte din care ați reușit să vărsați destul pe bufet înainte de a nimeri cana.. ei bine, sunt metode care vă vin în ajutor și ne-am documentat pentru voi!
Borcanele
cu capac înfiletabil pot fi realmente o pacoste, mai ales când ne grăbim. Cel mai mare risc este să ne zboare cu totul din mână și să adunăm sosul sau zacusca de pe gresie. Dar, din câteva trucuri, unul tot trebuie să funcționeze!
- Prindeți capacul cu un șervet, pentru o priză mai bună
- Puneți borcanul un minut sub jet de apă fierbinte sau scufundați într-un vas cu apă fierbinte
- Loviți ușor cu o lingură de lemn peste capac
- Întoarceți borcanul cu fundul în sus, țineți-l la un unghi de 45 grade și loviți cu palma deschisă la baza borcanului
- Introduceți un vârf de cuțit între marginea capacului și borcan, până auziți că a intrat aer în borcan
- Cumpărați un desfăcător profesional de borcane ☺
Cutie de carton cu sau fără dop
- Cutiile Tetra Pak se desfac, teoretic, ușor, dacă urmați liniile punctate desenate, dar uneori chiar ai nevoie de o foarfecă pentru a le desigila.
- Odată ce ați reușit, totuși, turnați lichidul pe lateral, cât mai înclinată cutia partea opusă crăpăturii făcute, pentru că altfel riscați să pierdeți și mai mult din conținut.
- Cutiile mai mici sau mai înalte, care au dop înșurubabil se deschid mult mai ușor, însă atunci când trebuie să turnați lichidul din ele, v-ați putea ciocni de aceeași problemă: curge deodată și pe lângă vasul în care vreți.
- Aveți două variante: înclinați cutia astfel încât să nu turnați perpendicular pe recipient, ca și cum ați turna peste mână, de fapt, astfel lichidul nu iese în valuri, împins de aerul care intră înăuntru.
- Sau înțepați suprafața superioară a cutiei, în celălalt capăt față de dop, cu un vârf de cuțit, astfel că aerul va ieși pe acolo și veți controla mai bine scurgerea lichidului.
Sticlele
- De cele mai multe ori au un fel de sigiliu, metalic, care se desprinde de dopul înșurubabil ori prin forțare, ori cu ajutorul unei lame ascuțite
- Dacă aveți un capac de genul celor de bere, încercați cu o monedă sau în zăvorul ușii, dar cu o mișcare rapidă, pentru a nu pierde întreg conținutul recipientului; în aceeași idee vă puteți folosi de o furculiță sau o lingură, sigur mai ușor ar fi cu vârful unui cuțit
- Presupunând că sunteți la iarbă verde și ați uitat desfăcătorul de sticle, găsiți o suprafață dură și plană, așezați marginea zimțată a capacului pe suprafață ținând sticla vertical și loviți puternic cu palma deschis peste dop.. ar trebui să sară.
- Dacă aveți o sticlă cu dop înfundat, de genul celor de plută, și nu aveți un tirbușon, înfășurați sticla într-un prosop de bucătărie și încercați să o loviți la bază, înclinată la 45 de grade. Cu răbdare!
- Înșurubați un șurub cu o șurubelniță în dop, cu cât mai lung șurubul, cu atât mai bine. Cu ajutorul unui clește, scoateți ușor dopul. Ar trebui să reușiți, dacă tot aveți la îndemână atâtea ustensile și o ladă de scule!
Surse documentare:
https://www.wikihow.com/Open-a-Difficult-Jar
https://www.mensjournal.com/food-drink/how-open-beer-bottle-without-opener/bike-chain-bottle-opener/
https://vinepair.com/articles/7-ways-to-open-a-bottle-of-wine-without-a-corkscrew/
https://www.tetrapak.com/solutions/packaging/packaging-material/openings-and-closures
Foto: pixabay.com