Cel mai mare risc, atunci când facem o rețetă nouă mai ales, este să nu potrivim corect temperatura cuptorului și, în final, să avem o mâncare ori prea uscată ori negătită.
Dacă nu ne cunoaștem bine cuptorul și nu suntem antrenați la capitolul reparat din mers o mâncare ușor ratată, ne vom pierde curajul să mai încercăm.
Cel mai simplu este să cumpărăm un termometru special pentru a verifica temperatura în interiorul cărnii înainte de a o declara mâncabilă. Este vorba în special de carne aici, pentru că există și riscuri pentru sănătate, dacă nu este gătită corect.
Temperatura internă sigură din punct de vedere al alimentației diferă în funcție de tipul de carne, dar în general se situează în jurul a 65°C pentru bucățile mai mari și 70–75°C pentru carnea tocată.
Carne de pasăre
Include pui, rață, gâscă, curcan, fazan, prepeliță, iar temperatura internă a cărnii, pentru a ști că este gătită, este de 75°C. Atunci când gătiți pasărea întreagă, înțepați carnea într-o zonă mai groasă cu un băț de bambus sau o scobitoare. Dacă zeama care va ieși este clară, carnea este bună de mâncat.
Vită
Carne tocată, chiftele, cârnați ori burgeri, trebuie să ajungă la o temperatură internă de 70°C.
Miel și berbecuț
Pentru a fi siguri că avem o carne bună pentru consum, temperatura internă trebuie să ajungă în timpul preparării la 70°C, pentru bucățile mai mari, iar pentru cele porționate, 65°C.
Porc și șuncă de porc (pulpă, jambon)
Carnea proaspătă trebuie să ajungă prin gătire termică la 60- 65°C, iar dacă reîncălziți preparatul, temperatura de siguranță este de 70°C.
Baconul se prăjește până când devine crocant.
Vânat
Carnea tocată trebuie gătită la minimum 70°C, iar bucățile mai mari la 65°C.
Odată atinsă această temperatură internă, carnea este sigură pentru a fi consumată, indiferent ce culoare are în interior și cât de crudă pare, de fapt.
Pește și fructe de mare
Peștele și fructele de mare se gătesc până carnea devine opacă, scoicile până se deschid, iar homarul până se desprinde de pe cochilie. Tmperatura internă trebuie să fie de 50°C la creveți și 60°C la pește și homar.
În plus, tot ceea ce reîncălziți, aduceți până la o temperatură internă de 75°C, iar la supe și ciorbe ar fi bine să le dați un clocot.