fbpx

Cupa de șampanie – o legendă de pe vremea Mariei Antoaneta

Paharele rotunde și plate de șampanie sunt acum tot mai rar întâlnite la petreceri, însă din sec. al XVIII-lea și până în anii ’80, cel puțin, erau o apariție comună lângă sticla rece cu spumant.

Poate vă mai amintiți măcar din filmele clasice cum arăta inclusiv acel ”turn”, construcție supraetajată formată din cupe, în care șampania era turnată din vârf, iar ele erau astfel structurate încât se umpleau de sus și până la bază. Era o adevărată știință, la fel ca desfăcutul sticlei de șampanie cu sabia, o mare distracție a aristocraților pricepuți în ale duelului.

În anii din urmă, cupele de șampanie au fost înlocuite aproape complet cu paharele înalte, numite flute. Rolul acestora este de a păstra cât mai mult bulele de aer, dar și temperatura scăzută a băuturii.

Revenind la cupele noastre, legenda spune că forma lor inițială a fost împrumutată din perfecțiunea sânului unei regine. Și nu oricare regină, ci Maria Antoaneta, prințesa austriacă măritată cu dauphin-ul Franței la acea vreme, Ludovic al XVI-lea. Multe i s-au atribuit acestei frumoase regine, inclusiv celebra și total neadevărata zicere cu cozonacul, referitoare la săracii Parisului: dacă nu au pâine, să mănânce cozonac. Nu e deloc de mirare, însă, că era atât de disprețuită, pentru că mai mult decât orice era o prințesă străină, habsburgică, fiica marii regine Maria Theresia a Austriei. Ca urmare, nu erau multe motive pentru ca francezii să o iubească pe tânăra lor regină, Maria Antoaneta rămânând în istorie ca una dintre cele mai decandente prințese. Așadar, deși probabil neadevărată legenda, i se atribuie și povestea primei cupe de șampanie, pentru că imaginea ei este în continuare asociată de mulți cu excesele fastuoase și feminitatea răsfățată.

O povestea spune că la palatul de vară din Rambouillet, Marie Antoinette a primit în dar de la soțul ei o reproducere după o fermă de lactate, pentru a-i aminti, probabil, de tradițiile austriece. Doar că aici, gălețile pentru muls erau din porțelan de Sevres, pictate astfel încât să imite perfect lemnul, iar în peisaj era reprodusă și capra mitică, Amaltheea. În acest decor, se spune că regina a jucat de multe ori rolul unei simple ciobănițe. Iar același personaj celebru care i-a desenat porțelanurile din jur, artistul Jean-Jacques Lagreneé din Sévres, legendar producător francez de porțelan, a primit sarcina de a creea un bol din ceramic pentru lactate, sub forma unui sân perfect. Evident, nu putem nici măcar presupune că o regină și-a oferit realmente sânul drept model. Dar ideea a rămas.

Oricum, nu există dovezi care să susțină niciuna dintre numeroasele variante vehiculate ale poveștii. Cupa de șampanie nu a fost modelată nici după sânii Elenei din Troia, nici după cei ai lui Joséphine de Beauharnais, soția lui Napoleon, nici Diana de Poitiers, amanta lui Henri II-a nu a fost model și nici măcar doamna de Pompadour, amanta oficială a lui Ludovic al XV-lea. Lista continuă cu doamna du Barry, altă amantă a lui Ludovic al XV-lea. 

Singura care poate fi asociată cu o cupă de șampanie este Claudia Schiffer, care a împrumutat o schiță stilizată a sânului stâng unui cupe proiectate de Karl Lagerfeld pentru Dom Perignon în 2008 (care, în designul său, revine la modelul rotund, asociat sânului Mariei Antoineta). Ca urmare, Moët Hennessy Champagne, Dom Pérignon, a lansat un pahar modelat după sânii supermodelului.

Poveștile care au în spate imaginile puternice, feminine, care ar fi inspirat aceste cupe de șampanie sunt un pic mai ușor de tradus cu mecanismele secolului XXI. Și ne referim aici mai ales la importanța lor la vremea respectivă, la impactul pe care l-au avut într-un timp și o istorie eminamente masculine, în care femeia ar fi trebui să se rezume la a fi frumoasă. 

Fină ca porțelanul și elegantă precum cristalul, dar femeie.

Surse documentare:
https://www.decanter.com/wine-news/lagerfeld-dom-perignon-pay-homage-to-claudia-schiffers-breasts-75463/
https://en.wikipedia.org/wiki/Champagne_glass
https://en.wikipedia.org/wiki/Hameau_de_la_Reine

Foto: pixabay.com