fbpx

Daruri de Moș Nicolae

Spre deosebire de Moș Crăciun, Moș Nicolae este Sfânt în calendar și existența lui este documentată istoric.

Legenda spune că provenea dintr-o familie înstărită, iar după moartea părinților și-a donat averea săracilor. A rămas în istorie, dar mai ales în memoria colectivă, nu doar pentru că a fost unul dintre primii episcopi creștini, ci pentru darurile pe care le-a făcut în timpul vieții.

Se spune că în călătoriile lui a ajuns într-un sat unde trăia o familie, un tată cu trei fiice, la limita supraviețuirii. Deși avuseseră bani și poziție socială, acum erau ruinați. Fetele nu puteau fi măritate, pentru că nu aveau zestre. În lipsa oricărei alte ocupații posibile la vremea respectivă, erau practic forțate să ajungă prostituate. Auzind Nicolae de drama copilelor, a decis să le ajute. A așteptat să se facă noapte și a aruncat pe geamul deschis al casei un săculeț cu bani de aur. A doua zi dimineața, găsind mica avere, tatăl a aranjat nunta primei fiice. După nuntă, tot la adăpostul nopții, Nicolae a aruncat pe geam o a doua pungă cu aur, ajutând astfel cea de-a doua fiică să se mărite. După cea de-a doua nuntă, tatăl fetelor a stat la pândă două nopți, spune legenda, pentru a afla de unde-i vine ajutorul. Așa l-a descoperit pe Sfântul Nicolae în timp ce se pregătea să arunce și cea de-a treia pungă cu bani pentru nunta celei mai mici dintre fete. Părintele fericit a căzut în genunchi mulțumindu-i salvatorului, însă Sfântul Nicolae i-a cerut să nu spună nimănui, niciodată despre darurile primite.

Deși iconografia creștină a reprodus scena pe foarte multe dintre picturile sale, istoricii nu au reușit să cadă de acord privind adevărul faptelor povestite. Până la urmă nici nu contează, pentru că cei care duc o poveste mai departe sunt oamenii, cu ajutorul folclorului. Iar Sfântul Nicolae este și astăzi patronul orfanilor. După moartea lui, actele de caritate și dragostea pentru cei năpăstuiți au rămas atât de vii în mintea oamenilor, încât legenda lui a crescut continuu și a rămas unul dintre cei mai iubiți sfinți ai creștinătății. 

Chiar dacă reforma religioasă, care a dus la apariția protestantismului în Europa a eliminat celebrarea sfinților, copiii trebuiau să își primească recompensele. În multe cazuri, rolul i-a revenit copilului Isus, iar momentul darurilor împins spre 25 decembrie. În Marea Britanie, mai ales în Anglia, Sfântul Nicolae a devenit ‘Father Christmas’ (Tata Crăciun) sau ‘Old Man Christmas’ (Moș Crăciun), un personaj răsărit din vechile povești locale, din evul mediu. În Franța era cunoscut ca ‘Père Nöel’.

Deși protestanți, olandezii au continuat să îl celebreze pe Sfântul Nicolae pe 6 decembrie, iar tradiția spune că cei mici își pregăteau încălțările de cu seară, iar în dimineața de Sfântul Nicolae își găseau acolo darurile așteptate. Imigranții olandezi au dus cu ei în America, la 1700, legenda celui pe care îl numeau Saint Nikolaas sau Sinterklaas. Sună aproape cunoscut, nu?

Sfântul Nicolae a redevenit popular în epoca victoriană, când scriitori, poeți și artiști redescoperă vechile povești.

În 1823 a fost publicat celebrul poem „O vizită de la Sfântul Nicolae” sau „T’was the Night before Christmas” (Era noaptea de dinainte de Crăciun), despre care Dr. Clement Clarke Moore a susținut că a scris-o pentru copiii săi. (Unii cercetători cred acum că a fost de fapt scris de Henry Livingston, Jr., o rudă îndepărtată a soției doctorului Moore.) Poezia vorbește despre Sfântul Nicolae cu opt reni și le dă numele lor: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner și Blitzen. Au devenit foarte cunoscuți în piesa „Rudolph the Red nosed Reindeer”, scrisă în 1949!

Cât despre culoarea roșie a tradiționalului costum al lui Moș Crăciun… chiar dacă pentru mulți pare roșu-Coca-Cola, este mai degrabă un roșu-cardinal. În definitiv, Moș Nicolae al nostru este unul dintre primii episcopi creștini.

Iar în ce privește darurile tradiționale de Moș Nicolae, ei bine, mergând pe firul legendei, în multe țări copiii primesc un ban. E timpul să mai umpleți pușculița, așadar! Fructele, dulciurile și alte mici daruri sunt la fel de binevenite, dar trebuie să încapă în cizmulițe. Și iată de unde ne vin și ciorăpeii verzi care așteaptă acum și darurile de Crăciun…

Surse documentare:
https://www.biography.com/religious-figure/saint-nicholas
https://www.nationalgeographic.com/news/2018/12/131219-santa-claus-origin-history-christmas-facts-st-nicholas/
https://www.whychristmas.com/customs/fatherchristmas.shtml