fbpx

De ce este carnea de porc o alegere pentru cei mai mulți dintre noi

  • Home
  • Utile
  • De ce este carnea de porc o alegere pentru cei mai mulți dintre noi

Chiar dacă nu porniți chiar acum către vitrinele cu carne tranșată la supermarket, pentru viitoarele rețete pe care le aveți în plan, la cină, v-ar putea fi util să știți ce fel de carne este mai potrivită. Majoritatea știm deja denumirile pentru carnea porționată, însă nu totdeauna suntem siguri ce să cumpărăm pentru un anume fel de mâncare, în funcție de modul de preparare.
Mai jos aveți un ghid folositor în acest sens:

Cotlet fără os

Feliat, este ușor de gătit într-un timp foarte scurt și la temperatură mare, pentru a nu deveni fad și uscat. Cu cât este mai marmorat, cu atât va rămâne mai suculent. Este potrivit și la grătar și în cuptor, iar mulți îl preferă pentru șnițelele fragede și fără multă grăsime. Poate fi folosit și pentru rulade, fiind ușor de manevrat, dată fiind și textura uniformă.

Cotletul cu os

Având aproximativ aceeași structură ca și cel fără os, are în plus mai multă grăsime în zona cu coastă. Este perfect pentru a fi gătit întreg, la cuptor, sau feliat, pe grill.

Mușchiulețul

Este cea mai fragedă parte din porc. Este potrivit a fi gătit la tigaie sau în cuptor, tăiat în bucăți mai late, cam ca și pentru carnea de vită, sau întreg, fript pe toate părțile și apoi introdus în cuptor. Pentru un plus de gust, pentru că în ce privește textura nu are nevoie, poate fi asezonat sau marinat. La cuptor poate fi gătit și cu sos, dar atenție, dată fiind dimensiunea redusă, timpul de gătire necesar este mai redus.

Ceafa

Chiar dacă are multe inserții de grăsime nu este o carne foarte fragedă, așadar este mai potrivită pentru friptură la cuptor, de preferat chiar marinată anterior. Datorită grăsimii, rămâne suculentă și pe grătar ori la tigaie.
Pretențioșii o folosesc și pentru tocană ori gulyas, dar și la sarmale și chiftele, în combinație cu alte tipuri de carne de porc.

Pulpa

Carne cu puțină grăsime și fermă, pentru a fi folosită la șnițele are nevoie de frăgezire serioasă și feliere foarte subțire. Dar este potrivită pentru gătirea la cuptor, în sosuri și marinade, tocături sau mâncăruri cu legume, tăiată în cuburi de nu prea mare dimensiune.

Fleica

Cu straturi de grăsime alternate cu carne, poate fi o completare la tocături, dar este ideală și pe grill sau chiar la tigaie, la cuptor cu varză sau lângă iahnia de fasole. Suportă foarte bine marinarea și condimentarea!

Coaste de porc

Și dacă tot am ajuns la rețete celebre la cuptor, slow cooking sau grill, coastele de porc sunt adevărate specialități și au mulți fani în lumea întreagă, variantele de pregătire fiind nenumărate, fie că le preferăm întregi sau porționate. Stratul de grăsime le asigură textura și mai ales gustul, pentru că odată caramelizată, este un deliciu. Coastele pot fi pregătite împreună cu felii din piept de porc, și acestea marinate și condimentate.

Spata

Carnea seamănă cu pulpa, dar este ceva mai fibroasă, însă la o gătire îndelungată la cuptor, înăbușită, cu sos, sau în tocane și ciorbe este numai bună!

Ciolanul

Afumat, este sinonim cu fasolea, dar dacă îl vrem caramelizat, în cuptor, are nevoie de preparare specială, cu timp de gătire îndelungat, pentru că are o carne mai tare. După ce se gătește acoperit, se mai lasă până la caramelizare în cuptor. Ordinea operațiunilor poate fi inversată, dar cine preferă crusta crocantă, îl mai lasă descoperit, în cuptor, până arată așa cum îți dorești.