fbpx

De ce gătim la abur

Gătitul la abur vine cu trei beneficii importante: mâncare savuroasă cu mai mulți nutrienți, economie de timp și buget redus. Peștele alb, legumele (altele decât rădăcinoasele) și carnea de pui se gătesc perfect la aburi. Orezul și unele paste sunt și ele ușor de pregătit la aburi.

Recomandat ar fi ca orice alegem să gătim, să fie proaspăt și de foartă bună calitate.

Mâncarea își păstrează mai bine forma și culoarea, nu doar proprietățile nutriționale!

Legumele fierte nu vor mai arăta trist în farfurie, iar carnea de pui nu va mai fi fadă. Nimic nu se arde și nu se usucă, pentru că totul se prepară la 100ºC. Aburul păstrează umiditatea din alimente, fără să le dezintegreze. De exemplu, broccoli câștigă în jur de 12% în greutate din apa absorbită la fierbere, dar doar 4% când este pregătit la abur.

Păstrează vitaminele și stimulează antioxidanții

Substanțele nutritive solubile în apă, precum vitamina C și folatul (o vitamină B) – care se găsesc în cantități însemnate în multe legume – sunt deteriorate de căldură și apă. Gătitul la aburi menține legumele separate de apa fierbinte, astfel încât să păstreze mai multe vitamine.
În același timp, gătitul descompune celulele din alimente, cum ar fi legumele, care pot crește cantitatea de antioxidanți și facilitează absorbția și utilizarea lor.
Legumele gătite la aburi își păstrează mai bine și aroma!

Perfect pentru alimentele delicate

Întrucât gătitul la aburi implică temperaturi mai scăzute decât la grătar sau prăjit, este perfect pentru legume și fructe de mare, care pot fi ușor distruse de căldura extremă.

Ne ajută să eliminăm din grăsimi 

O lingură de ulei conține aproximativ 407kJ / 100kcal și 11g grăsime. Într-un an puteți reduce, astfel, consumul de ulei cu 4 litri!

Este rapid și ușor

Tot ce vrem să pregătim se așază în aparat sau sistemul de gătire la abur ales, se condimentează și se așteaptă să fie gata. Nu este nevoie să întoarceți preparatele, astfel încât să se gătească uniform sau să le verificați pentru a vă asigura că nu fierb prea tare sau nu se ard.
Nu avem nevoie nici de multe ustensile de bucătărie, ceea ce reduce și timpul petrecut pentru a pregăti mâncarea. Plus reducerea consumului de apă.
Tot la abur se poate și reîncălzi mâncarea! Gândiți-vă la caserola cu piure înainte de a o arunca!

Dispozitive de gătit la abur

O sită simplă, de dimensiuni mai mari: se așază pur și simplu peste o oală cu apă în clocot de dimensiuni similare și se acoperă cu un capac potrivit.

Din bambus: de obicei din două etaje și cu capac, se așază pur și simplu peste o oală cu apă clocotindă. Se pot găti pește, carne, legume.

Din inox: funcționează pe același principiu, doar că are la bază oala în care se pune apa.

Aparat electric: există pe piața numeroase variante în formă și preț, principiul este același. În funcție de preferințele fiecăruia, aveți de unde alege!

Tips

  • Carnea de pui și peștele, dar și legumele, trebuie bine condimentate înainte de a fi preparate la abur.
  • Puteți folosi hârtie de copt pentru a înveli peștele sau carnea sau dacă pregătiți pachețele de primăvară
  • Adăugați arome în apă, când gătiți la abur, pentru amplificarea gustului:
  1. Ierburi aromatice: cimbru, rozmarin, tarhon, busuioc, coriandru, patrunjel, salvie, mărar 
  2. Felii de lămâie, lime sau portocală sau coajă de citrice (din fructe netratate chimic) 
  3. Felii de ceapă sau ceapă verde tocată 
  4. Usturoi pisat, ardei iute, ghimbir sau lemongrass
  5. Uleiuri aromate (de susan, nuci sau alune) sau infuzate cu ierburi, ardei iute sau usturoi