Ca pentru oricare alt proces, organismul are nevoie de energie pentru a procesa hrana ingerată. Cu cât hrana este mai consistentă, cu atât consumul de energie este mai mare. Urmare a acestui lucru, spun experții, este și creșterea temperaturii organismului. Adică ultimul lucru de care avem nevoie la temperaturi ridicate!
În consecință, iată o listă cu alimente dificil de digerat pentru organism, mai ales vara:
- Carne – este mai dificil de digerat carnea roșie și ar fi de preferat să alegem carne albă, mai ales pește sau fructe de mare. Dar, în general, este nevoie de mai multă putere digestivă pentru a digera proteinele.
- Alimente intens procesate și bogate în zahăr, inclusiv bomboane, gogoși, brioșe, pâine, paste și cereale. Organismul are nevoie de multă apă pentru a le metaboliza.
- Condimente iuți: ardeiul iute stimulează receptorii de căldură din gură, îmbunătățind circulația și provocând transpirație.
- Sarea în cantități excesive duce la deshidratare. Adică organismul va pierde apă exact când avem mai mare nevoie de ea. Așadar, evitați snacksurile, chipsurile, alunele sărate, semințele sărate… cam tot ce ronțăiți și conține sare la prăjit.
- Carne maturată: șuncă, slănină, salam… toate vin cu adaos de sare.
- Murăturile sunt bogate în sodiu, ceea ce poate duce la retenție de apă, umflare și balonare.
- Alcoolul. Dezamăgitor, da. Deși sună bine să te răcorești seara cu un pahar cu vin, alcoolul poate favoriza deshidratarea, acționând ca un diuretic puternic – mai ales în condiții meteorologice extreme.
- Nici înghețatele nu sunt neapărat recomandate pe caniculă. Deși gustul lor este minunat și senzația imediată este de răcorire, digerarea alimentelor reci determină de fapt creșterea temperaturii, deoarece corpul compensează excesiv răcirea rapidă inițiată de alimentele reci.
Foto: unplash.com