fbpx

Dovleacul, vedeta zilelor de toamnă

În diverse forme şi culori, de la mic, verde şi rotund până la bostanul enorm, portocaliu, pe care am învăţat şi noi să îl sculptăm de Halloween, să epuizăm într-o singură toamnă reţetele disponibile cu dovleac reprezintă o adevărată aventură.

Atenţie, însă! Chiar dacă toate soiurile de pe piaţă sunt comestibile, nu au acelaşi gust şi textură.

Tipuri de dovleac

  • Bostanul rotund, cu striaţii şi coajă galben-portocaliu închis sau verde-gri este mare, rotund, şi nu la fel de dulce ca celelalte soiuri. În combinaţii de scorţişoară, zahăr, turmeric ori paprică, devine un deliciu culinar. Poate fi folosit cu succes pentru decor de toamnă
  • Buttercup este de mărime medie, îndesat şi asemănător unui turban turcesc. La gust, seamănă cu cartoful dulce şi se potriveşte în combinaţii cu nuci, linte, fasole, scorţişoară şi cuişoare. Este numai bun în supa-cremă sau la cuptor.
  • Dovleacul ghindă are coaja verde tare şi miez de un portocaliu intens, iar alături de sirop de arţar şi salvie poate deveni un desert foarte bun la cuptor. Sau un curry de legume.
  • Dovleacul plăcintar este, probabil, cel mai dulce între toate, chiar dacă nu ne inspiră în primul moment coloristica exterioară. Interiorul este viu colorat şi dulce şi poate fi meniu principal sau desert, orice preferinţe aţi avea.
  • Delicata este un soi de dovleac cu o coajă dungată şi i se mai spune dovleacul alună. Este cremos, poate fi umplut, fiert, gratinat, sotat ori transformat în supă-cremă.
  • Dacă vreţi spaghetti, dar nu din paste, puteţi alege tot un dovleac, care odată gătit seamănă în interior cu un bol de tăiţei. I se spune chiar aşa, dovleacul spaghetti şi poate înlocui cu succes pastele tradiţionale în meniuri cu sosuri de roşii.
  • Dumpling este aşa cum îi spune numele, ca o găluşcă de rotund, mic şi cu coajă dungată. Are un miez dulce, potrivit şi în plăcinte, şi la mâncăruri sărate. Este frumos şi de decor!

Dovleacul este un deliciu foarte sănătos: sărac în calorii, fără grăsimi saturate ori colesterol. Este foarte bogat în fibre, antioxidanţi, minerale şi vitamine. Conţine foarte mult betacaroten, care îi conferă proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante şi îl face important în prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului.

Idei de meniuri cu dovleac

  • Supă-cremă (cu diverse arome, inclusiv cu ghimbir)
  • Dovleac copt în cuptor, cu scorţişoară şi zahăr (sau fără)
  • Piure de dovleac copt
  • Risotto cu dovleac
  • Brioşe cu dovleac copt
  • Plăcintă de dovleac
  • Tartă americană cu dovleac
  • Dulceaţă de dovleac

foto: pixabay.com

Ne împrietenim?
Abonează-te la canalul nostru de YouTube

Dă-ne un
pe Facebook

Înscrie-te la newsletterul săptămânal