fbpx

Exotism de primăvară: anghinare, sparanghel, andive

  • Home
  • Utile
  • Exotism de primăvară: anghinare, sparanghel, andive
anghinare sparanghel și andive

Suntem foarte siguri că nici noi nu am alege să le cuprindem în meniul nostru zilnic, dar sunt momente în care merită să încercăm ceva cu care papilele noastre gustative nu sunt neapărat obișnuite. 

De bune, sunt bune, avem opinii de pe tot globul, de sănătoase, ne-am lămurit în urma documentării că sunt sănătoase pentru organism. Acuma că sunt pe gustul tuturor sau nu, este clar că nu, chiar și discuția în sine este amplă și nu ne propunem să intrăm în ea. 

Dar dacă sunteți tentați să aflați mai multe despre ele, iată ce știm noi.

Anghinare

Anghinarea, deși în mod curent este considerată legumă, este un tip de ciulin și își are originea în Marea Mediterană. Vă vine să credeți sau nu, a fost folosită de secole pentru potențialele sale proprietăți medicinale, iar beneficiile pentru sănătate includ scăderea nivelului de colesterol din organism, îmbunătățirea digestiei, planta fiind amintită și în legătură cu sănătatea ficatului. Ceaiul de anghinare este destul de des întâlnit, cu o gamă largă de beneficii amintite.

În ce privește alimentația, anghinarea poate fi mâncată crudă, în salate, sau la cuptor, umplută cu carne, spre exemplu.

Pentru salată: se taie tulpina fibroasă și se curăță stratul exterior, cam ca la varză sau la salata verde, se taie și din vârfuri, apoi se despică în 4 și se curăță și puful din interior. Bineînțeles că cel mai crud și fraged este miezul, ”inima” de anghinare. Pentru a evita să vă pătați mâinile, este indicat să folosiți mănuși, iar pentru ca anghinarea să nu oxideze, odată tăiată puneți-o într-un vas cu apă cu lămâie. Se poate combina cu semințe de pin, fâșii de parmezan, lămâie, ulei de măsline. De obicei italienii o mănâncă așa, crudă.

În Creta poate ați văzut sau chiar încercat salata de anghinare cu usturoi, muștar, mărar, ulei de măsline și lămâie, iar aici leguma este gătită la abur inițial. Salata este specialitatea locală.

În Spania anghinarea este la mare căutare, sunt mai multe variante de rețetă, inclusiv la grill sau chipsuri, pentru că se desface ușor în foi, fără să fie nevoie să tăiem prea mult.

Sparanghel

Sparanghelul este membru al familiei crinilor și se găsește într-o varietate de culori, inclusiv verde, alb și violet. Este folosit în mâncăruri din întreaga lume, inclusiv frittate, paste și cartofi prăjiți. Sparanghelul are, de asemenea, un conținut scăzut de calorii și este plin de vitamine esențiale, minerale și antioxidanți. 

Pentru a-l găti, sparanghelul întâi se spală sub jet de apă, apoi se scurtează tulpina. Este mai simplu cu mâna, pentru că ne ajută singur: la îndoire, tulpina se se va rupe de la sine în zona unde începe să se întărească.

Sparanghelul este ingredient în foarte multe rețete, de la o simplă omletă, până la paste primavera sau supă-cremă, tarte sărate și quiche-uri. Pentru început, încercați-l simplu, călit ușor în tigaie, cu unt, apoi adăugați-l în salate, cu feta sau somon. În Regatul Unit, sezonul sparanghelului începe în mod tradițional pe 23 aprilie (Ziua Sfântului Gheorghe) și se termină la solstițiul de vară din iunie.

Andive

Andivele, din punct de vedere botanic, se înrudesc strâns cu cicoarea, ridichile și andivele belgiene (witloof). Ca și în cazul altor legume verzi, sunt considerate sănătoase deoarece conțin fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți.

Andivele se curăță simplu, ca salata, dar atenție, au gust ușor amărui, motiv pentru care mulți strâmbă din nas. Totuși, ținute câteva minute în apă cu sare și oțet, își vor îmbunătăți gustul. Mai ales în salate, unde sunt de obicei crude, este bine să fie stropite cu zeamă de lămâie, pentru a estompa de tot gustul amărui.

Andivele pot și fierte sau gătite la abur, pe grill sau coapte. Sunt potrivite și pentru supe, umplute cu brânză ori ciuperci, fructe de mare sau amestecate cu maioneză sau sosuri preparate cu smântână. 

De obicei, andivele sunt ingrediente clasice pentru salate, iar cele mai populare rețete provin din Spania și Franța. În Sevilia se combină cu castraveți, ceapă, ardei roșu, capere, măsline, tarhon și ulei de măsline, iar în Catalonia cu anchois, cod, ton, capere și sos Xato. În Languedoc-Roussillon, Franța, salata de andive conține smochine, ceapă, oțet din vin roșu și ulei de măsline.

Ravioli alla Genovese este una dintre mâncărurile tradiționale din Liguria, iar amestecul clasic pentru aceste paste umplute este cu carne și andive.

Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits
https://www.healthline.com/nutrition/asparagus-benefits
https://www.nutrition-and-you.com/endive.html