Nici o friptură nu este completă fără sos și, așa cum există multe modalități de a o găti, cu siguranță există multe feluri de sosuri. Dar nimic nu este mai delicios decât ce a rămas în tava în care ați gătit friptura la cuptor.
Friptura poate avea rolul principal la masa de duminică ori de sărbătoare, dar are necondiționat nevoie de suportul unei garnituri. Dacă vreți să puneți pe masă și alt fel de carne în afară de porc și pasăre, vedeți ce găsiți la la obor21.ro. Veți fi surprinși câte feluri de fripturi putem face din capră sau ied, din vită sau mînzat sau fin pulpa de oaie.
Indiferent de friptura pe care o veți face, garnitura are importanța ei majoră. Pentru mulți, probabil, nimic nu poate înlocui piureul de cartofi, mai ales dacă avem o suculentă friptură de vită sau de porc, dar dacă din orice motive ați decis să variați, iată câteva propuneri gustoase, apetisante și poate chiar ușor îndrăznețe, dar asta e în funcție de fiecare gust.
- Piure de păstârnac – se pregătește la fel ca piureul de cartofi, doar că se fierb rădăcinoasele în lapte
- Sote de morcovi
- Sote de ciuperci
- Morcovi tineri la cuptor – semifierți, cu unt și ierburi aromatice
- Mazăre boabe cu unt și morcovi tineri (baby carrots)
- Fasole verde ușor gătită la tigaie cu capac, cu unt și usturoi
- Cartofi copți – semifierți în coajă, curățați și tăiați în sferturi, stropiți cu ulei de măsline, așezați în cuptor în tavă, pe hârtie de copt
- Felii de cartofi și morcovi tineri, la tavă, gătiți în unt și supă de pui, cu rozmarin
- Cartofi la cuptor cu sos de smântână cu usturoi – cartofii se crestează ca și cum ar fi feliați, dar nu până la capăt; în crestături se toarnă sosul de smântână cu usturoi și se poate adăuga la final pătrunjel verde
- Escalop de cartofi (cartofi gratinați) la cuptor
- Cartofi dulci la cuptor
- Broccoli la cuptor cu parmezan ras
- Buchețele de conopidă la cuptor cu cașcaval ras
- Varză de Bruxelles la cuptor, în tavă acoperită, sare și piper proaspăt.
- Ceapă caramelizată la cuptor în sos de cidru cu oțet balsamic
- Sfeclă roșie la cuptor cu usturoi, paprika, coriandru, chilli
- Yorkshire Pudding (roast beef)
- Găluște de cartofi cu crutoane pentru friptură cu sos vânătoresc
Trucuri pentru sos
Nici o friptură nu este completă fără sos și, așa cum există multe modalități de a o găti, cu siguranță există multe feluri de sosuri. Dar nimic nu este mai delicios decât ce a rămas în tava în care ați gătit friptura la cuptor. Iar aici, ca o paranteză fie spus, pe langă ”tradiționala” carne de pui și de porc, există o varietate mult mai mare de tipuri de carne care se pretează la a fi gătită așa.
Așadar, scoateți carnea din tavă, puneți-o pe platoul de servire, înveliți-o și lăsați-o să se odihnească câteva minute.
Între timp, puneți tava exact așa cum este, cu toate resturile caramelizate (chiar dacă vi se par arse) pe aragaz, adăugați stock de supă sau vin, în funcție de ce gătiți sau ce vă place mai mult, și cu o spatulă de lemn desprindeți de pe tavă tot ce s-a lipit.
După ce s-a dizolvat tot, strecurați zeama într-o crăticioară sau vas mai mic cu coadă și puneți înapoi pe foc iute. Puteți adăuga condimente și o notă de dulceață (jeleu de afine, miere sau zahăr), apoi lăsați să clocotească până scade și capătă o consistență siropoasă.
Pentru carnea mai grasă, adăugați puțină făină pentru a îngroșa sosul, asta va absorbi și parte din grăsime.