fbpx

Greșeli frecvente în coacerea prăjiturilor/blaturilor

  • Home
  • Utile
  • Greșeli frecvente în coacerea prăjiturilor/blaturilor

Facem ce facem, dar tot la prăjituri ne întoarcem. Pentru că ne și place să le facem, dar știm că pregătirea lor poate da bătăi de cap multora. Chiar și nouă, mai ales când încercăm niște ”scurtături”, care se dovedesc în final că au fost neinspirate. Sau altfel spus, nu am bătut crema de gălbenușuri și ouă suficient de mult, am omis să scurgem de zer iaurtul ori brânza de vaci, n-am mai avut răbdare ca ingredientele să ajungă la temperatura camerei….
Așa că am pus pe hârtie cele mai frecvente greșeli pe care le-am făcut și care poate nu vă sunt chiar străine nici vouă!

Nu măsurăm ingredientele întotdeauna

Așa-i că vi s-a întâmplat să spuneți că ați pus ”zahăr din ochi sau după gust” ori ”făină cât cuprinde”? Experiența personală în ale bucătăritului contează mult, e foarte adevărat. Dar dacă poate pentru o ciorbă sau o friptură e poate mai puțin important să cântărim ingredientele, când vine vorba despre deserturi, lucrurile stau cu totul altfel.
Prea multă făină sau prea mult zahăr în compoziție influențează mai mult decât credeți desertul pe care-l pregătiți. Cântarele analogice sunt mai greu de citit și cu siguranță v-ar fi mai dificil să măsurați exact 2 g de drojdie uscată, cât v-ar trebui pentru o pâine ciabatta, de exemplu. O soluție ar fi investiți însă într-un cântar electronic, al căror preț începe de la 30 de lei. Noi așa am făcut.

Înlocuim ingrediente din rețetă

Uleiul și untul sunt grăsimi, dar nu au același rol într-un desert, drept urmare este greșit să credem că unul îl poate înlocui pe celălalt… fără urmări. Uleiul face blaturile mai dense și mai umede decât untul, de exemplu. Tipul de zahăr folosit contează și el. Dacă o rețetă precizează folosirea unui zahăr pudră, și îl înlocuim cu unul granulat, textura finală a blatului va fi cu totul alta.

Folosim agenți de creștere expirați

Oricât am crede că un praf de copt sau un amoniac expirate nu au cum să influențeze reușita unui desert, lucrurile nu stau chiar așa. Gândiți-vă doar la drojdie. Așa-i că dacă maiaua nu crește (nu se formează acea spumă când amestecați drojdia cu zahăr și apă/lapte), renunțăm la ea și folosim o altă drojdie?
Pentru a afla dacă mai puteți folosi sau nu un praf de copt cu termen expirat, faceți următorul test: amestecați o linguriță de praf cu 4 linguri de apă fierbinte și vedeți dacă se formează o mică spumă. În caz contrar, sigur va fi nevoie să adăugați praful de copt pe lista de cumpărături.

Nu respectăm timpii/pașii rețetei

Dacă într-o rețetă se specifică să amestecăm ouăle cu zahărul vreme de 5 minute sau să așteptăm ca untul topit să se răcească înainte de a-l adăuga într-o compoziție, înseamnă că așa trebuie să facem. În multe rețete, amestecul de ouă și zahăr este baza. Dacă cristalele de zahăr nu s-au topit înainte de a adăuga restul ingredintelor, de exemplu, deja textura desertului va fi alta.
O altă greșeală este adăugarea făinii în compoziții și înainte de vreme, dar și fără a o cerne în prealabil. În cele mai multe dintre rețete, se recomandă ca făina să fie pusă abia finalul rețetei. Și știți de ce? Pentru că făina nu trebuie amestecată foarte mult, ci doar atât cât să fie încorporată în compoziție. În caz contrar, textura desertului va deveni elastică, gumoasă și în niciun caz pufoasă și aerată.

Ingredientele nu sunt la temperatura camerei

Regula de aur a cozonacilor, ca ingredientele să fie la temperatura camerei, ar trebui să o aplicăm pentru cele mai multe dintre rețete.
Untul rece e greu, dacă nu imposibil, de transformat în cremă, iar ouăle reci, abia scoase din frigider, vor influența atât creșterea blatului, cât și textura lui.
Dacă nu ați reușit însă să vă planificați totul din timp, și vreți totuși să pregătiți o prăjitură, puneți ouăle reci într-un vas cu apă caldă, de la robinet, pentru câteva minute. Iar untul puneți-l în cuptorul cu microunde pentru 20 de secunde, doar cât să devină moale, nu să-l topiți.

Tava (ne)potrivită

Și avem și o poveste, a unei prietene care a făcut rețeta noastră de cozonac cu ciocolată (rețetă pentru mașina de pâine). Pentru că nu a citit rețeta până la capăt, nu a știut că avea nevoie de 2 tăvi de copt. Așa că a fost nevoită să coacă aluatul de cozonac într-o tavă de aragaz. Nu a fost rău la gust, dar cozonacul era mai mult lat decât înalt 🙂
Morala poveștii este că de multe ori nu citim toate detaliile rețetei și ni se întâmplă să nu folosim o tavă potrivită. Mărimea nepotrivită a formei de copt influențează și timpul de coacere, dar și cât de gros sau subțire va fi blatul în final.
O formă de copt prea mică ar putea duce la formarea unui ”vulcan” în centrul blatului (pentru că nu are loc să crească). Alegerea unei forme prea mari s-ar putea încheia cu un blat subțire și uscat. Chiar ne dorim așa ceva?

Coacem la temperatura nepotrivită

Nici un cuptor nu coace la fel cu altul, astfel că temperaturile de coacere sunt aproximative, de aceea recomandarea noastră este să investiți și într-un termometru de cuptor (prețurile pleacă de la 20 de lei). Dacă lucrurile par mai simple în cazul unui cuptor electric (ventilația asigură o temperatură uniformă în interior), în cazul unui cuptor pe gaz, temperatura din cuptor variază în funcție de poziția raftului pe care coacem.
O altă greșeală este cea legată de deschiderea ușii cuptorului în timpul coacerii. Deh, curiozitatea, bat-o vina! Este recomandat să lăsați să treacă ¾ din timpul de coacere și abia apoi să deschideți ușa cuptorului. Iar dacă blatul s-a rumenit prea repede, în timp ce este încă crud în interior, acoperiți-l cu o folie de aluminiu pentru restul timpului.

Întârziem să dăm prăjitura la cuptor

Este o greșeală foarte des întâlnită în cazul compozițiilor cu agenți de creștere – bicarbonat, amoniac, praf de copt. Aceștia sunt activați de ingredientele umede (apar acele bule de aer la suprafața aluaturilor), dar reacția lor chimică nu este una de durată! Astfel că dacă întârziați să dați prăjitura la cuptor, este posibil ca rezultatul final să nu fie cel așteptat, adică nu va crește atât de mult sau chiar deloc

Unde e greșeala când blatul…

e prea uscat – temperatura din cuptor a fost prea mare sau timpul de coacere prea îndelungat; dacă totuși vă cunoașteți bine cuptorul, problema ar putea fi de la raportul incorect dintre ingredientele uscate și cele umede sau altfel spus prea puține lichide pentru cantitatea de ingrediente uscate;
nu a crescut – posibil că ați amestecat ingredientele mult prea mult sau agentul de creștere (bicarbonat, praf de copt, amoniac) nu a fost în cantitatea potrivită sau era expirat

pare copt la exterior, dar crud în interior – folosiți întotdeauna scobitoarea pentru a testa blatul și nu oriunde, ci chiar în centrul lui. Dacă pe scobitoare rămân urme, timpul de coacere se prelungește, caz în care e mai bine să acoperiți blatul cu o folie de aluminiu, pentru a preveni arderea lui la suprafață. Dacă recomandarea rețetei este să coaceți blatul în două tăvi este bine să o respectați – în general, este valabil pentru blaturile foarte umede, care conțin lapte bătut, cafea lichidă etc.

s-a crăpat la suprafață – este foarte posibil ca temperatura să nu fi fost cea potrivită, astfel că blatul s-a copt prea repede sau forma de copt a fost mai mică decât ar fi trebuit. O altă cauză ar putea fi folosirea unei cantități prea mari de praf de copt, care a dus la creșterea prea rapidă a compoziției.
are un ”crater” în mijloc – cu alte cuvinte, în mijlocul blatului a apărut o gaură! – acest lucru s-ar putea întâmpla dacă ați deschis ușa cuptorului de prea multe ori în timpul coacerii; o altă cauză ar putea fi scoaterea blatului din cuptor mult prea devreme, fără să-l fi încercat cu scobitoarea-test, și in interior a rămas necopt

nu s-a rumenit uniform – este clar o problemă de cuptor, așa că nu vă rămâne decât să rotiți tava la jumătatea timpului de copt
este lipicios – este o greșeală mai mult despre ce ați făcut după coacere și anume învelirea în folie alimentară/aluminiu înainte ca blatul să se fi răcit complet

Foto: https://pixabay.com/