fbpx

Idei salvatoare în bucătărie

Ați putea spune că nu mai e nimic de făcut atunci când ați scăpat prea multă sare în oală, când carnea, blatul sau prăjitura sunt arse într-o parte, spaghetele sunt prea moi, orezul prea ud iar usturoiul vă dă de furcă pe tocător. Măcar de o parte dintre aceste probleme vă ajutăm noi să scăpați.

  • Dacă supa ori ciorba au ieșit este prea sărate, adăugați un cartof întreg, decojit și mai lăsați să fiarbă împreună 10 minute; apoi scoateți cartoful.
  • Mâncarea prea grasă poate fi salvată cu un polonic, în care puneți cuburi de gheață. Plimbați-l pe suprafața lichidului fără să îl scufundați și grăsimea se lipește de dosul acestuia. Ridicați polonicul, dispare grăsimea!
  • Dacă nu sunteți vegetarieni, un cub de slănină prăjită în cratiță, oală sau tigaie va da un gust mult mai bun oricărei mîncări. Grăsimea prăjită conține UMAMI, al cincilea gust, cel care în laboratoarele de chimie este monoglutamatul de sodiu.
  • Peștele poate fi aromatizat în același timp în care se și gătește. În plus, scapi de miros, dacă îl așezi în tigaie pe felii de lămâie.
  • Pentru a nu risca să usuci prea tare peștele la cuptor, învelește-l în hârtie de copt împreună cu legume asortate, iar la grill poți folosi staniol.
  • Fierbeți pastele în apă cu sare în care ați turnat o lingură de ulei de măsline.
  • Luați pastele de pe foc înainte de a fi complet făcute și scurgeți apa într-un vas deasupra căruia lăsați pastele să stea. Aburul le va definitiva gătirea și le va ține fierbinți, în plus, nici nu se lipesc.
  • Dacă ați pus prea multă apă la orez și arată mai degrabă ca o pastă, așezați deasupra o felie de pâine și lăsați să absoarbă surplusul; s-ar putea să nu fie complet distrus.
  • Chiar dacă durează mai mult, cartofii fierți în coajă sunt mai gustoși și textura mai bună pentru a-i tăia în salate sau a-i prăji mai departe în ulei ori la cuptor.
  • Dacă nu mai sunteți siguri cât de proaspete sunt ouăle luate de la curte sau din piață, scufundați-le într-un pahar cu apă. Dacă plutesc, aruncați-le!
  • Dacă scăpați coajă de ouă în albuș sau omletă, scoateți-o tot cu coajă de ou, nu vă chinuiți cu cuțitele sau lingurița.
  • Feliile de toast ușor arse se curăță dacă le frecați una de alta, de preferat deasupra chiuvetei, altfel veți avea de furcă și cu fărâmiturile.
  • Dacă zahărul brut s-a transformat în bulgări, mutați-l într-un bol, puneți deasupra un șervet de hârtie umed și lăsați vasul 20 de secunde în cuptorul cu microunde.
  • Mai multe felii de pâine pot fi prăjite simultan în cuptor, vertical, sprijite între lamelele grilajului, iar dedesubt nu uitați să puneți o tavă, pentru sprijin și fărâmituri.
  • Pentru a congela cât mai bine chiar și în lipsa unui aparat de vidat, puneți alimentele într-o pungă cu zip și închideți-o, dar nu până la capăt. Scufundați punga într-un vas cu apă lăsând afară partea nesigilată, până iese tot aerul, apoi închideți ermetic
  • Mucegăirea pâinii poate fi împiedicată dacă puneți în punga ei și o tulpină de țelină.
  • Bananele se păstrează timp mai îndelungat dacă le sigilați capătul unde sunt prinse în ciorchine.
  • Frunzele de salată sau orice verdețuri se păstrează mai mult timp dacă le înveliți într-un șervet și apoi le puneți într-un recipient cu capac.
  • Dacă vă temeți că vor intra fluturi de alimente în făină, puneți în recipientul în care o păstrați câteva foi de dafin.
  • Ghimbirul sau chiar ridichile pot fi păstrate în frigider în recipiente cu apă, pentru a nu se deshidrata.

foto: pixabay