Că suntem sau nu suntem consumatori pasionați de cafea, probabil cei mai mulți dintre noi am auzit de Illy. Dar poate nu toți știm că acesta nu e doar un brand de cafea sau de espressoare, în spatele numelui este istoria unui… timișorean.
Chiar dacă la vremea la care s-a născut, 1892, Timișoara nu făcea parte din actuala Românie, faptul că de aici a pornit o istorie cu o asemenea anvergură acum, rămâne un lucru demn de menționat.
Francesco Illy, Ferenc așa cum apare el în documentele vremii, a fost la origine contabil. Născut într-o familie mixtă, tatăl de naționalitate maghiară, János Illy, iar mama sa de etnie germană, Aloisia Rössler, s-a mutat la Viena după școala secundară, unde a lucrat însă pentru două companii mari din Transilvania.
Numele lui apare destul de des în analele militare ale armatei austro-ungare, pentru că în Primul Război Mondial a luptat pe aproape toate fronturile. Cum una dintre consecințele majore ale primei mari conflagrații mondiale a fost destrămarea Imperiului, s-a trezit la două granițe distanță față de România actuală, la Trieste, teritoriu italian după război.
Ani mai târziu, după ce și-a întemeiat și o familie, împreună cu o localnică, timișoreanul nostru a început un business cu cafea și cacao. Ulterior a renunțat la pudra de cacao și s-a concentrat pe dezvoltarea afacerii cu cafea.
În 1933, Illy a fondat Illycaffè, iar în 1934 a pus la punct metoda sa proprie pentru menținerea calității cafelei proaspăt prăjite, cutiile cu cafea vidate, putând astfel livra cafea și în alte locuri, în loc să o prăjească la fața locului. Ideea semăna foarte mult cu ceea ce vedem astăzi în capsulele de cafea pentru automatele noastre moderne.
Invențiile lui Illy nu s-au oprit aici. În 1935 a inventat prima mașină automată de cafea, care înlocuia aerul comprimat prin fierberea apei, cu aburul, așa-numita illetta, predecesorul espressoarelor de astăzi.
Și pentru că dorința de inovație pare că se moștenește, deloc surprinzător, 40 de ani mai târziu, în 1974, fiul său Ernesto Illy, este inventatorul sistemului Easy Serving Espresso, precursorul capsulelor de cafea de astăzi, am putea spune. Erau, practic, niște pliculețe de cafea, porții fixe pentru mașinile espresso.
În documentul ce însoțește patentul produsului, se specifică și care era scopul pre-porționării cafelei pentru mașinile automate: gustul băuturii este același, indiferent unde o bei, pentru că păstra aceeași cantitate, aceeași granulație și exact aceeași calitate a cafelei măcinate.
Iar acum, după ce ați citit povestea, cu siguranță vă veți simți acasă și veți zâmbi larg data viitoare când, așezați lejer la o cafenea oriunde în lume, veți vedea celebra inscripție roșie Illy.