fbpx

În frigider sau în fructieră?

Depozitarea corectă a fructelor poate prelungi durata lor de viață și menține prospețimea. Unele fructe au nevoie de frigider pentru a rămâne proaspete, în timp ce altele pot fi păstrate la temperatura camerei până când se coc sau sunt consumate. Iată un ghid util.

Organizarea corectă a frigiderului ne ajută atât să păstrăm mai mult timp în stare bună produsele, cât și să ne asigurăm de optima funcționare a acestuia. Astfel, este de preferat să așezați lactatele și ouăle pe rafturile superioare, carnea în compartimentul inferior, iar legumele și fructele în sertare.

De asemenea, este bine să evitați aglomerarea frigiderului, astfel încât aerul rece să circule eficient. Este de la sine înțeles că trebuie să verificăm periodic produsele cu termen scurt de valabilitate sau chiar inutile și să le îndepărtăm.

Iar atunci când vorbim despre alimente inutile, nu ne referim doar la cele pe care le-am cumpărat și am uitat de ele, ci și la cele care NU au nevoie neapărat să stea în frigider! Este util și să folosim recipiente etanșe, caserole sau pungi cu zip, pentru a economisi spațiu și a păstra ordinea și mai ales pentru a evita mirosurile.

Fructe care trebuie păstrate la frigider:

  1. Fructe de pădure (afine, zmeură, mure, căpșuni)
    • Se deteriorează rapid la temperatura camerei. Păstrați-le neacoperite sau într-un recipient ventilat.
  2. Struguri
    • Se păstrează proaspeți mai mult timp în frigider.
  3. Cireșe
    • Frigiderul ajută la prevenirea deshidratării și la menținerea gustului.
  4. Pepene (dacă este tăiat)
    • Pepenii întregi pot fi ținuți la temperatura camerei, dar după tăiere, trebuie păstrați la frigider.
  5. Fructele tropicale tăiate
    • Mango, papaya, ananas și alte fructe tropicale trebuie refrigerate după ce sunt tăiate.
  6. Prune (coapte)
    • Ajută la evitarea alterării rapide.
  7. Lămâi și lime
    • Păstrate la frigider își păstrează mai bine suculența.

Fructe care NU trebuie păstrate la frigider (până se coc):

  1. Banane
    • Frigiderul le afectează textura și culoarea; păstrați-le la temperatura camerei.
  2. Avocado
    • Lăsați-l să se coacă la temperatura camerei, apoi mutați-l la frigider.
  3. Mango & papaya
    • Se coc mai bine la temperatura camerei. După ce sunt coapte, le puteți păstra la frigider.
  4. Ananas (întreg)
    • Își păstrează gustul mai bine la temperatura camerei. După ce este tăiat, păstrați-l în frigider.
  5. Rodii
    • Stau bine la temperatura camerei timp de câteva săptămâni.
  6. Piersici, nectarine, caise
    • Se coc mai bine la temperatura camerei. După coacere, le puteți muta la frigider.
  7. Mere și pere (necoapte)
    • Pot rămâne la temperatura camerei până la coacere.

Sfaturi practice:

  • Nu spălați fructele înainte de depozitare în frigider pentru a preveni apariția mucegaiului.
  • Recipientele ventilate sau pungi perforate sunt ideale pentru păstrarea fructelor în frigider.
  • Evitați păstrarea fructelor cu etilenă lângă alte alimente sensibile. De exemplu, bananele, merele și avocado emit etilenă, care poate grăbi stricarea altor produse.

Acum puteți folosi cu mai multă încredere fructiera primită cadou și care de obicei stătea mai mult goală! Fructele sunt extrem de importante pentru dieta noastră zilnică.