fbpx

Instrumente de măsurat, de nelipsit în bucătărie

  • Home
  • Utile
  • Instrumente de măsurat, de nelipsit în bucătărie

Măsurarea corectă a ingredientelor pentru orice rețetă este una dintre condițiile de bază pentru reușita mâncărurilor preparate. Doar după mulți ani de experiență în bucătărie sau dacă respectiva rețetă o facem foarte des, putem să apreciem corect cantitățile fără să avem nevoie de unități de măsură.
Uneori, cantitățile din rețeta noastră sunt măsurate în linguri și lingurițe, alteori în căni și cele mai exacte în grame. Pe oricare dintre acestea putem să le echivalăm, dar cel mai sigur rămâne măsuratul sau cântăritul.

Linguri pentru măsurat

Măsura de lingură sau linguriță poate fi folosită, evident, cu vesela din dotarea bucătăriei, dar nu o dată, cel puțin noi, ne-am întrebat dacă nu e prea mare ori prea mică lingura noastră de supă. Ca să scăpăm de aceste dileme, avem linguri și lingurițe stas, am putea spune.
Astfel, dimensiunile lingurilor sunt 1/4 linguriță (1,25 ml), 1/2 linguriță (2,5 ml), 1 linguriță (5,0 ml) și 1 lingură de supă (15,0 ml).
Dacă vrem să echivalăm în sistemul metric, vom avea măsuri aproximative, pentru că o linguriță de zahăr nu are aceeași greutate cu una de făină, de exemplu.

Linguri de măsurat și cană gradată

Cană/cup

Este o unitate de măsură pe care o regăsim atât în cărțile de bucate vechi sau în caietele bunicilor, cât și în multe rețete ce folosesc sistemul imperial sau american.
Echivalate în mililitri, am avea o cană mare de 240 ml și o ceașcă de 180 ml. Există măsuri stas, care au și subdiviziuni, respectiv o jumătate de cană și o jumătate de ceașcă, adică 120 ml și 60 ml.
La fel ca și la lingură și linguriță, echivalate în sistemul metric rămân destul de aproximative, așadar cel mai bine-ar fi să avem la îndemână exact unitatea de măsură pe care ne-o propune rețeta. Iar acestea sunt ușor de găsit și foarte ușor de folosit.

Cântar de bucătărie

Cană/cupă gradată

De cele mai multe ori le găsiți cu echivalentul în grame, ml și cană marcat pe ele, iar cele mai utile sunt cele multifuncționale, adică pot fi folosite și pentru a mixa direct în ele și au și capac pentru depozitat la frigider ori lăsat la dospit.
Este unul dintre cele mai comune instrumente de măsurat din orice bucătărie!

Cântar de bucătărie

Pentru a scăpa, însă, de orice bătăi de cap suplimentare, un cântar de bucătărie vă scoate mereu din încurcătură. Aici sunt însă mai multe opțiuni, fiecare cu avantajele și dezavantajele lui, de la simplu la complex și multifuncțional.

Astfel, cântarele de bucătărie cu platforme sau boluri detașabile sunt mai ușor de curățat și întreținut, ușurând și adăugarea ingredientelor.
Există, însă, și cântare electronice care sunt un fel de prelungire a lingurii ori linguriței, dar care deși sunt interesante, sunt destul de limitate ca arie de utilizare.

Mult mai ușor de folosit și nu doar pentru cântărit, este cântarul cu bol sau cel gen cană, unde bolul sau cana te ajută să nu murdărești toată bucătăria și zeci de vase. Odată ce ai început să măsori exact cantitățile din rețetele pe care vrei să le prepari, o să constați că orice îndrăznești să faci, este mult mai aproape de așteptări decât dacă ai aproxima.

Măsuri aproximative

Ingredient1 cup¾ cup⅔ cup½ cup⅓ cup4 cup1 lingură1 linguriță
Făină120 g90 g80 g60 g40 g30 g8 g
Zahăr200 g150 g133 g100 g67 g50 g13 g
Unt240 g180 g160 g120 g80 g60 g15 g
Smântână, lapte, apă240 ml180 ml160 ml120 ml80 ml60 ml15 ml5 ml
Sare, piper,condimente15 g5 g

Foto: https://pixabay.com/ https://unsplash.com/