Poate vă mai aduceți aminte de brânza proaspătă pregătită acasă de mame sau bunici, cu zeci de ani în urmă, când laptele crud, nefiert, se găsea în zonele cu crescători de capre, oi sau vaci. Acum ne-am obișnuit să cumpărăm laptele pasteurizat din supermarketuri și brânza gata făcută, în orice formă o preferăm. Dar să știți că încă mai putem încerca să o preparăm acasă!
Prima condiție pentru a putea prepara acasă lactate este să avem acces la produse proaspete, de la vânzători de încredere din piețe sau doar cunoscuți ori de la automatele de lapte care există de ceva vreme în mai multe localități din România. Pornind de la acest lapte crud, putem pregăti brânză proaspătă de vacă, oaie sau capră, în funcție de ce sursă avem, putem avea la dispoziție smântână pentru frișcă și chiar unt, dacă avem foarte mult lapte, și ne putem pregăti singuri iaurtul, sana și kefirul, acestea au nevoie de culturi speciale. Dacă nu aveți altă variantă, puteți folosi ca starter pur și simplu un iaurt bio cumpărat și gata.
Ca să ne gândim la niște proporții, vă putem spune de la specialiști că o vacă tânără după prima fătare dă, în medie, aproximativ 9 litri de lapte pe zi. Odată cu vârsta, productivitatea vacilor crește și, până în al cincilea sezon, ajunge la 12 litri pe zi.
Așadar, cum preparăm lactatele acasă?
Lapte prins
Laptele nefiert este pus într-o oală curată și lăsat 2 zile măcar la temperatura camerei pentru a se prinde. Ceea ce în mod curent am numi “stricat”, este de fapt lapte bătut, dacă îl amestecăm bine putem să îl consumăm ca atare. Este, în același timp, primul pas pentru brânza proaspătă.
Smântână
După ce laptele s-a prins, deasupra s-a separat, deja, smântâna. Cum grăsimea are tendința de a se ridica deasupra unui lichid, așa și cu smântâna noastră. Pe care o colectăm cu o strecurătoare plată și o punem la frigider. Poate fi folosită ca atare sau bătută frișcă, cu zahăr. Dar, atenție, dacă o batem prea mult, va deveni unt. Cât de mult lapte este necesar pentru producerea smântânii depinde de conținutul de grăsime din lapte. Pentru lapte cu 3,2% grăsime din 10 l de lapte obținem aproximativ 0,8 l smântână.
Unt
Din smântâna proaspăt colectată de pe laptele lăsat la prins, dacă nu adăugăm zahăr și o batem cu o lingură sau o punem la mixer, vom obține unt. Sigur, pentru a avea o cantitate suficientă de unt, avem nevoie de ceva mai multă smântână. O medie calculată de specialiști ne spune că pentru a obține un kilogram de unt este nevoie de 3,5 kilograme de smântână, conținutul în grăsimi de 30%.
Brânză proaspătă
Pentru brânză, punem pe foc mic oala cu lapte prins, iar dacă vrem o brânză grasă, lăsăm smântâna la locul ei. Odată ce începe să se încălzească, laptele se va separa de zer. Se brânzește, cum se numește popular. Nu trebuie să se încălzească laptele prea mult, până în 40 de grade. Cei care se ocupă în mod curent de prepararea brânzei de vaci, spun că dacă e laptele prea fierbinte o să fie brânza uscată și mărunt fărâmițată. Bulgărașii se obțin dintr-un lapte la temperatură medie. Ulterior se strecoară printr-un tifon așezat într-o strecurătoare de inox și se lasă în funcție de cât de zemoasă sau uscată o doriți. De obicei, procesul se încheie în câteva minute. Și zerul se poate consuma!
Iaurt
Se prepară aproape la fel de ușor ca și laptele prins și puteți alege două variante: lapte crud sau lapte fiert. Pentru iaurt din lapte crud încălziți doar puțin laptele, fără să ajungă la temperatura de fierbere, apoi adăugați culturile. Cel mai simplu este să adăugați un iaurt mic, natural, fără arome, bio de preferință sau cât mai natural posibil, la 2 l de lapte. Pentru iaurt din lapte fiert, fierbeti laptele și lăsați-l la răcit până la aproximativ 40 grade dar nu mai mult, apoi amestecați iaurtul starter. Lăsați peste noapte la cald, în funcție de anotimp. Există și aparate de preparat iaurtul, dar aceasta este cea mai simplă variantă. Pentru a-l îmbogăți, adăugați miere, fructe proaspete sau semințe și nuci, în funcție de preferințe. Dar ar fi păcat să-i puneți zahăr…
Kefirul
Se prepară la fel ca și iaurtul, dar aveți nevoie de ciuperca specifică pentru un chefir caucazian adevărat.
Surse documentare:
https://agrointel.ro/254974/cat-lapte-produce-o-vaca/
https://www.tpu.ro/sfaturi-casnice/din-cati-litrii-de-lapte-se-poate-obtine-un-kg-de-unt/
https://brainly.ro/tema/846546
https://www.medicer.ro/blog/produse/manualul-kefirului-de-lapte/