fbpx

Legume și fructe cu indice glicemic mic (mai mic de 55)

  • Home
  • Utile
  • Legume și fructe cu indice glicemic mic (mai mic de 55)
fructe si legume sanatoase

Indicele glicemic (i se mai spune și index glicemic) al unui aliment se leagă direct de puterea acestuia de a crește glicemia. Altfel spus, cu cât indicele glicemic al unui aliment consumat este mai mic, cu atât glicemia crește mai puțin.

Scara indicelului glicemic se împarte astfel

De la 0 la 55 = indice glicemic mic (majoritatea fructelor și legumelor, cerealele puțin procesate, pastele gătite aldente, fructe oleaginoase, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi)
De la 56 la 69 = indice glicemic mediu (cartofi, porumb, orez alb, cușcuș)
De la 70 la 100 = indice glicemic ridicat (pâine albă, majoritatea biscuiților, prăjituri, gogoși, cornuri/croissant, batoane de cereale)

Fructe cu indice glicemic mic (mai mic de 55)

Avocado10
Banane necoapte45
Afine25
Piersici proaspete35
Caise46
Mere35
Mure25
Cireșe20
Coacăze roșii25
Coacăze negre15
Smochine uscate40
Smochine proaspete35
Rodie35
Grepfrut30
Pere30
Mere coapte35
Mere deshidratate35
Suc de mere neîndulcit50
Nectarine35
Portocale35
Roșii30
Roșii uscate35
Suc de roșii35
Zmeură25
Mandarine30
Mango50
Suc de morcovi40
Prune35
Prune uscate40
Căpșune25
Vișine25
Lichee50
Pomelo30
Nuci, alune, caju, fistic, migdale, arahide15
Măsline15
Papaya proaspătă55

Legume cu indice glicemic mic (mai mic de 55)

Vânătă20
Fasole boabe albă35
Sfeclă roșie crudă30
Sfeclă roșie coaptă30
Ceapă15
Năut fiert30
Năut (de la conservă)35
Dovlecei15
Andive15
Fasole boabe neagră35
Usturoi30
Fasole (de la conservă)40
Fasole verde15
Mazăre verde35
Ciuperci15
Castraveți15
Conopidă15
Varză15
Anghinare20
Porumb15
Praz15
Ridiche15
Salată15
Țelină frunze15
Țelină rădăcină35
Morcov crud30
Linte galbenă30
Linte verde25
Soia15
Frunze de măcriș15
Sparanghel15
Spanac15
Ardei chili15
Ardei gras (roșu, verde, galben)15
Mazăre verde conservată (fără zahăr)45

Sursă documentare: https://viatacudiabet.ro