fbpx

Long drink sau cocktail?

cocktailuri

Termenul de Long Drink  s-a împământenit la noi atunci când vorbim despre rețete simple, care se prepară prin amestecul dintre un alcool de bază și suc, de obicei servite în pahare de tip sondă, HighBall. Când vorbim despre cocktail-uri, ne gândim mai mult la combinaţii de băuturi alcoolice sau non-alcoolice, care conțin mai multe ingrediente și necesită mai multă grijă și efort pentru prepararea unei băuturi. 

Oricare ar fi alegerea noastră, avem nevoie şi de câteva ustensile pentru a prepara băuturile favorite, dar multe le avem deja la îndemână. Chiar şi unele pahare specifice sunt destul de uşor de găsit.

Ustensile pentru un iubitor de cocktail-uri

  • Shaker

Mai ţineţi minte celebra replică a lui 007? Vodka martini… shaken not stirred. Ei bine, de-asta avem nevoie de un shaker, pentru că multe dintre cocktail-uri trebuie agitate bine, scuturate, nu doar amestecate. 

  • Strecurătoare

În lipsa acesteia, ar fi destul de dificil de a turna băutura din shaker în pahar fără a cădea şi gheaţa sau, în anumite cazuri, sâmburii de lămâie sau lime. 

  • Zdrobitorul de gheaţă

Poate fi de diferite dimensiuni, mecanic sau manual, ambele sunt confortabile, nu trebuie să vă complicaţi prea tare. De această ustensilă puteţi avea nevoie şi pentru o simplă limonadă, aşadar nu este o investiţie inutilă.

  • Linguriţa cu coadă lungă

Pe vremuri o foloseau mamele noastre la cafeaua fiartă la ibric, sunt mari şanse să găsiţi una dintre acestea prin sertarele de bucătărie. Oricum, e utilă şi în alte situaţii.

  • Instrument pentru zdrobit (muddler) 

Pentru că multe băuturi conţin pulpă de fructe, acesta vă ajută să extrageţi şi sucul şi să aveţi şi o parte din fruct.

  • Storcător de citrice

Manual sau electric, sigur aveţi unul la îndemână pentru fresh-urile de portocale sau limonadă

Top 10 cocktail-uri din lume

margherita

1. Margarita 

Probabil cel mai faimos cocktail pe bază de tequila din lume. Este o combinaţie de Cointreau, suc de limetă şi tequila. Îl recunoaşteţi în orice bar, este servit în pahare speciale de… Margarita! Încearcă însă și varianta ”înghețată”, perfectă pentru serile calde.

2. Sangria

Cu siguranţă l-aţi încercat în vacanţele trecute, de ce să nu-l aduceţi cu voi acasă? Este o reţetă cu vin roşu şi fructe tăiate- pot fi pere, piersici, fructe de pădure, mere, nectarine sau ananas. Se adaugă zahăr, suc de portocale roşii, specifice sudul însorit al Spaniei, apă minerală şi un strop de brandy. 

3. Mojito 

Tradiţională din Cuba, băutura dulce şi cu gust proaspăt de ierburi aromatice este pe bază de rom. Zahărul se topeşte în zeama de limetă, se adaugă menta proaspăt zdrobită, gheaţă şi sifon. Şi pentru acesta avem nevoie de un pahar special, tapetat cu zahăr, felii de limetă şi frunze de mentă. Se spune că era cocktail-ul favorit al lui Ernest Hemingway.

mimosa

4. Mimosa 

Era renumit pentru mic-dejun, dacă vă puteţi imagina, dar totul era posibil în lumea decadentă a celebrităţilor. Reţeta este simplă: suc de portocale proaspăt stors şi şampanie (sau orice vin spumant preferaţi, dar sec!). Un strop de Grand Marnier sau bitter poate fi adăugat pentru un gust şi mai sofisticat. Şi mai aveţi nevoie de pahare tip flute. Legenda spune că Alfred Hitchcock este cel care a ridicat băutura la rang de modă, în anii ’40, dar Mimosa îşi are rădăcinile în Parisul anului 1925, la celebrul The Ritz.

5. Bloody Mary 

Povestea spune că îşi are originea pe vremea prohibiţiei în New York şi este făcut cu vodka, suc de roşii, zeamă de lămâie, sos Worcestershire, tabasco, sare, piper şi tijă de ţelină. Se pare că băutura ajută şi în ziua de după o petrecere, fiind recomandată la mahmureală, aşadar e bine de ţinut minte.

6. Piña Colada 

Este dulce şi cremoasă, tipic tropicală, venită din Puerto Rico prin 1978. Este o combinaţie simplă de rom, suc de ananas, lapte de cocos, cremă de cocos, toate amestecate bine şi adăugată apoi gheaţă. Se serveşte în pahare bine răcite, garnisite cu ananas şi o cireaşă în vârf!

7. Daiquiri 

Dacă vă place romul, puteţi încerca şi această reţetă: rom, zeamă de limetă, zahăr. Băutura i se atribuie lui Jennings Cox, un inginer de mină american, ajuns în Cuba în timpul războiului acestora cu spaniolii.

bellini

8. Gin & Tonic

Este pe cât de simplu îi spune numele, gin şi apă tonică, la care se adaugă gheaţă, apoi se decorează cu limetă. Cocktail-ul a fost introdus în India de ofiţerii englezi şi era folosit inclusiv pentru a preveni malaria. Sigur, pentru tratament se adăuga şi chinină.

9. Bellini 

Este un clasic italian, Prosecco şi pulpă de piersici albe sau nectar de piersici, dar albe! În afara Italiei, este adeseori preparat cu şampanie sau orice alt vin spumant. La fel ca şi ruda lui din portocale, Mimosa, Bellini este deosebit de apreciat la brunch.

10. Cosmopolitan 

Este un alt mare clasic american, ale cărui origini sunt plasate tot la New York, în anii 1970. Băutura alintată Cosmo conţine vodka, lichior de portocale, suc de merişoare şi zeamă proaspătă de limetă. Dacă lumea l-a uitat o vreme, cu siguranţă a redevenit popular odată cu Carrie Bradshaw şi Sex and the City.

Foto: unsplash.com