fbpx

Mirodenii pentru carnea de oaie / miel

  • Home
  • Utile
  • Mirodenii pentru carnea de oaie / miel

În general, carnea de oaie, cu un gust destul de pronunțat, dar suculentă, are nevoie de condimente puternice și ierburi aromatice pentru a-i da o notă de prospețime.

Carnea de oaie poate fi o delicatesă dacă este gătită bine şi condimentată cu ingredientele
potrivite. Dar care sunt acele ingrediente potrivite pentru acest tip de carne?

Ca să avem toate răspunsurile, ne-am propus să adunăm la un loc cât mai multe informații despre mirodeniile care merg cu acest tip de carne. Iar dacă vreți o carne bună, autentică, de la producători locali, intrați pe obor21.ro și alegeți carnea exact așa #cumvaplace

Carnea de oaie poate fi o delicatesă dacă este gătită bine şi condimentată cu ingredientele potrivite, care pot echilibra gusturile ce unora ni s-ar putea părea ”cam iuți”. 

Dintr-o obișnuință greu de înțeles uneori, ne limităm la a mânca doar de Paște, dar cei care au ajuns în peregrinările lor să guste măcar o dată un berbecuț la proțap sau poate o pastramă de oaie ori niște cârnați de oaie sau în combinație vită-oaie, înțeleg perfect atunci când spunem că a fost pe nedrept neglijată carnea de oaie. Și asta în condițiile în care România este al treilea producător la nivelul Uniunii Europene, după Marea Britanie și Spania! Cu alte cuvinte, nu putem spune că nu avem de unde alege.

Într-o tocană din carne de oaie, ca cea pomenită mai sus, nu lipsesc ceapa călită, morcovii, ardeiul kapia, sarea, boabele de piper şi coriandru, dafinul care domolește mirosul puternic de oaie şi ajută şi la frăgezirea cărnii, iar la final frunze de pătrunjel şi o linguriță de ghimbir ras.

Pentru un grill cu cotlete de oaie cu os sau t-bone este destul să folosiți sare, piper și paprika iute, dar dacă mutați la cuptor cotletele și vă e dor de gustul Greciei, de exemplu, mari consumatori de oaie, aromatizați cu rozmarin, oregano și coajă de lămâie. Și adăugați și un tzatiki lângă!

Carnea tocată de oaie, folosită de obicei în plăcintele cu carne arăbești sau turcești, este condimentată destul de simplu, sare, piper și ardei iute, ceapă, însă au și amprenta locului: chimion. Este însoțită însă, pentru echilibru, și de iaurturi lichide, mentolate și ușor sărate, cum este ayranul de exemplu.

În general, carnea de oaie, cu un gust destul de pronunțat, dar suculentă, are nevoie de condimente puternice și ierburi aromatice pentru a-i da o notă de prospețime.

  • Rozmarinul este în mod natural, aproape, asociat cărnii de oaie, pentru că au același spațiu geografic de referință: întreaga Mediterană.
  • Menta se combină excelent cu friptura de oaie, de exemplu, iar sosul englezesc de mentă este dovada clară a acestei povești de dragoste
  • Frunzele de mărar dau prospețime aromei, uneori grea, a cărnii de oaie
  • Coriandrul este prezent și în bucătăria europeană, preferat pentru gustul său ușor de citrice și senzația de căldură pe care o dă
  • Ceapa și usturoiul sunt buni companioni
  • Chimionul și oaia merg perfect împreună, și oaia și chimionul au gusturi puternice, care se completează nu se anulează reciproc
  • Turmericul, îl regăsim în rețetele indiene cu carne de oaie

Spre deosebire de vițel, care are un gust mult mai suav decât varianta matură, de vită, în ce privește mielul și oaia lucrurile nu stau la fel. Mulți consideră mielul o carne aproape mai grea decât cea de oaie. Ca urmare, putem folosi fără să greșim aceleași arome asociate cărnii de oaie în general. Poate doar într-o cantitate ceva mai redusă. Dar la capitolul ”cât de mult”, fiecare gust și fiecare bucătar își spune cuvântul.