fbpx

O altfel de mazăre

mazăre

Mai țineți minte povestea cu prințesa mofturoasă atât de sensibilă încât era învinețită de un amărât de bob de mazăre ascuns între perne? Cu siguranță nu era vorba de bobul nostru de mazăre, mic și dulce, de luna mai. 

E atât de mic și crud, încât se sparge între limbă și cerul gurii și nu are nevoie de timp îndelungat de preparare. Pentru cei care ar mânca mazăre, dar ideea de păstaie este dificil de digerat, aceste mici mărgele verzi și fragede ar putea să fie o idee foarte bună. Într-o garnitură cu baby carrots și unt, sunt ideale! Dar la fel de bine pot deveni o mâncare de mazăre cu cartofi noi și sau fără afumătură ori cârnați. În funcție de cât de tare plouă și ne dorim să ne încălzim, alegem, probabil, mâncarea mai îndelung preparată termic.

Este atât de prețioasă mazărea aceasta cu bob mic și dulce, încât se vinde la piață în borcan de 400 de grame, atent și cu migală curățată, pentru a nu irosi nimic.

Și dacă v-am făcut cât de cât poftă cu bobițele noastre verzi și crude la început de vară, să vă povestim ce am aflat legat de calitățile și beneficiile boabelor de mazăre pentru organism.

Mazărea intră la capitolul leguminoase, alături de linte, năut, fasole și alune, și este extrem de hrănitoare, în același timp conținând o cantitate îndestulătoare de fibre și antioxidanți. Leguminoasele sunt diferite de celelalte vegetale, deși ne-am obișnuit să le așezăm în aceeași categorie, pentru că sunt bogate în carbohidrați complecși, mai exact amidon, lucru specific și cartofilor, porumbului și dovleceilor.

Ceea ce face ca mazărea să fie unică între toate celelalte legume amintite este conținutul lor ridicat de proteine. De exemplu, 170 de grame de morcovi fierți are doar 1 gram de proteine, în timp ce 170 de grame de mazăre conține de patru ori această cantitate. De asemenea, este bogată în antioxidanți polifenoli, asociați cu ideea de sănătate pentru organism.

Valori nutriționale pentru o porție de mazăre- 170 g

 • 62 calorii
 • 11 g carbohidrați
 • 4 g fibre
 • 4 g proteine
 • Vitamina A: 34% din DZR (*doza zilnică recomandată)
 • Vitamina K: 24% din DZR 
 • Vitamina C: 13% din DZR
 • Tiamina: 15% din DZR
 • Folați: 12% din DZR
 • Magneziu: 11% din DZR
 • Fier: 7% din DZR
 • Fosfor: 6% din DZR

Sună destul de impresionant pentru un pumn de mazăre, nu-i așa? 

Trebuie subliniat că mazărea verde este una dintre cele mai bune surse de proteine din plante, unul dintre principalele motive pentru care sunt atât de sățioase, alături de antitatea mare de fibre pe care o conțin. Consumul de proteine ​​crește nivelul anumitor hormoni din corp, ceea ce duce la reducerea apetitului. Împreună cu fibrele, proteinele încetinesc digestia și induc o stare de sațietate îndelungată.

Consumul de cantități adecvate de proteine ​​și fibre poate reduce automat numărul de calorii pe care le consumăm pe parcursul zilei, ținându-ne, astfel, apetitul sub control.

O cantitate suficientă de proteină consumată este asociată și cu creșterea forței musculare și a sănătății oaselor. 

Sigur că mazărea poate fi conservată, o vedem peste tot pe rafturile supermarketurilor, la conservă ori borcan sau congelată. Probabil nimeni nu și-ar bate capul să conserve acasă mazărea, dar merită menționat că boabele se congelează ușor, pe hârtie de copt așezată pe o tavă. Mazăre, însă, se găsește până spre toamnă, sigur, nu bobul nostru vernil și fraged cu care am început povestea, dar puteți cumpăra fără probleme mazărea congelată, la pungă, pentru că procedurile folosite sunt sigure. Gustul este aproape același, dar nu este chiar cel al boabelor de mazăre cumpărate de pe taraba unui mic producător din piață.

Mazărea nouă se gătește foarte ușor: fiartă, la abur, sotată și chiar la microunde, pentru cei mai comozi dintre pofticioși. Dacă vă încumetați la mai mult decât atât, încercați-o lângă o porție de pește alb sau, imediat ce apar cartofii noi, faceți o mâncare de mazăre nouă cu cartofi noi și afumătură. Și gata, că va fi un deliciu și nu veți mai vrea nimic altceva pe lângă!

Surse documentare:
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas
http://evergreenrecipes.com/store-green-peas-at-home/

Foto: pixabay.com