fbpx

Oala sub presiune

oala sub presiune

Oala sub presiune nu este deloc o invenție modernă, deși așa ne apare ea de pe rafturile magazinelor. Tehnica gătirii într-un vas sub presiune a fost inventată de fizicianul Denis Papin în 1680. Exact!

Cum funcționează oala sub presiune

Principiul e destul de simplu pentru noi cei de acum. Practic, este vorba de o oală perfect etanșeizată cu ajutorul unui capac, pentru a se crea presiune cu ajutorul aburilor proveniți din lichidul din interior. Aerul este expulzat, iar temperatura de gătire atinge valori mult mai ridicate decât în gătirea normală (120℃ în cazul apei). Ca urmare, timpul de preparare al alimentelor scade, la fel și cantitate de lichid necesară pentru gătirea lor, pentru că apa este împiedicată de capac să se mai evapore. Timpul necesar preparării mâncării scade și datorită presiunii crescute (1 bar/15 psi), iar aburul fierbinte este capabil să transmit energie termică alimentelor preparate de 4 ori mai mult decât în gătirea convențională

La ce se folosește oala sub presiune

Date fiind explicațiile de mai sus, oala sub presiune este indicată pentru mâncărurile care, de obicei, ne consumă mult timp de gătire, care suportă temperaturi ridicate pentru preparare și care implică o oarecare cantitate de lichid.
Ca urmare, oala sub presiune poate fi folosită pentru supe, ciorbe și tocănuri de orice fel, dar pe bază de carne și legume dure, altfel nu se justifică. Timpul de preparare al acestora se reduce cel puțin la jumătate, după cum precizează diverși producători de astfel de ustensile, în instrucțiunile pe care le oferă.

Câte tipuri de oale sub presiune există

În principiu, acum avem la dispoziție două tipuri de oale sub presiune. Așa-zis clasice, pentru aragaz, și electrice, care au sistem de încălzire inclus.
La cele clasice, suntem deja la a doua generație, nu mai avem de-a face cu cele care scoteau un sunet asurzitor la eliberarea presiunii și care aveau un singur nivel de presiune.
A doua generație de oale sub presiune are două sau mai multe setări de presiune. Unele sunt fără aerisire, adică nu eliberează deloc abur în timpul funcționării și folosesc un indicator de creștere cu marcaje pentru a arăta nivelul presiunii. Aburul este eliberat doar atunci când oala este deschisă sau ca o precauție de siguranță dacă sursa de căldură nu este redusă suficient atunci când atinge presiunea de gătit necesară. Alte variante folosesc un cadran cu ajutorul căruia poate fi setată presiunea.
A treia generație de oale sub presiune sunt cele electrice, apărute în 1991.
Acestea includ o sursă de căldură reglată automat pentru menținerea presiunii de operare și un cronometru.

În funcție de capacitatea de controlare a gătitului, sunt trei tipuri de oale sub presiune electrice:

  • Cu un cronometru analogic, fără posibilitatea de a face orice altă setare
  • Cu sistem digital de control, care arată și timpul de preparare rămas, odată cu atingerea presiunii necesare funcționării
  • Cu programare inteligentă, include presetarea timpilor de gătire, reglarea intensității căldurii, temperaturii, presiunii și duratei de preparare.

Există și dispozitive sub presiune multifuncționale – multicookers – cu ajutorul cărora se poate găti ca și la oala cu presiune, o poți folosi ca pe un slow cooker, pentru pregătirea orezului, pentru făcut iaurt, pentru gătit legume la aburi, în vid, pentru încălzit mâncarea sau pentru a o ține la cald până la servire.

Avantajele gătitului sub presiune:

  • Mâncarea își păstrează mai mult din calitățile nutritive, pentru că timpul de gătire este mai mic și cantitate de lichid necesară este mai mică
  • Economisești energie
  • Economisești timp
  • Nu încălzești bucătăria pe timp de vară
  • Ai mai puține vase de curățat
  • Sunt modele special destinate preparării de conserve