Ce ați alege să întindeți pe o felie de pâine, în grabă, dimineața? Unt de arahide sau pastă de susan? Cu plusuri și minusuri, fiecare dintre acestea este o alegere bună, dar cu moderație!
Americanii sunt cei mai mari fani ai untului de arahide și parcă l-am degusta și noi din când în când. Tahini (sau pasta de susan) vine cu aromele Orientului Mijlociu și parcă ne face cu ochii la falafel. Dar cum ar fi pe o felie de pâine prăjită?
Oricum, la capitolul calorii, untul de arahide și pasta de susan sunt aproape identice.
Dar unii vin și spun că dacă tot vreți o gustare hiper-calorică, măcar alegeți pasta de susan, pentru că are mai multe beneficii.
Are? Sau nu are? Are!
Pasta de susan
- bogată în cupru, fier, vitamina B1, fosfor, seleniu, calciu și vitamina B2
- necesarul de cupru este cu 132% mai mare
- conține de 9 ori mai mult calciu
- de 6 ori mai mult sodiu!
- de 5 ori mai mult fier
- cantitate dublă de fibre și de zinc
- mai puține grăsimi saturate
- mai puțin zahăr
- index glicemic mai mic
- nu are amidon
- fără gluten
- se potrivește mai bine cu mâncărurile sărate
- poate fi păstrat până la 6 luni la frigider
Unt de arahide
- bogat în vitamina E, vitamina B3 și vitamina B6.
- Are mai multe proteine
- Are mai puține grăsimi
- Fără gluten
- Este preferat de amatorii de dulciuri
- Rezistă până la 3 luni în frigider
Ca urmare, pentru cei preocupați de o dietă cu mai puțini carbohidrați și index glicemic mic, pasta de susan este de preferat. Iar dacă analizăm și lista lungă de vitamine și minerale pe care o conține, nu mai sunt prea multe de spus, este, din nou câștigătoare.
Surse documentare:
https://foodstruct.com/compare/tahini-vs-peanutbutter-smoothstyle-withoutsalt
https://www.thehealthyjournal.com/faq/is-tahini-healthier-than-nut-butter
https://www.soupersage.com/compare-nutrition/sesame-seeds-vs-peanut-butter