fbpx

Pastă de susan vs. Unt de arahide

  • Home
  • Utile
  • Pastă de susan vs. Unt de arahide

Ce ați alege să întindeți pe o felie de pâine, în grabă, dimineața? Unt de arahide sau pastă de susan? Cu plusuri și minusuri, fiecare dintre acestea este o alegere bună, dar cu moderație! 

Americanii sunt cei mai mari fani ai untului de arahide și parcă l-am degusta și noi din când în când. Tahini (sau pasta de susan) vine cu aromele Orientului Mijlociu și parcă ne face cu ochii la falafel. Dar cum ar fi pe o felie de pâine prăjită?

Oricum, la capitolul calorii, untul de arahide și pasta de susan sunt aproape identice. 

Dar unii vin și spun că dacă tot vreți o gustare hiper-calorică, măcar alegeți pasta de susan, pentru că are mai multe beneficii. 

Are? Sau nu are? Are!

Pasta de susan

  • bogată în cupru, fier, vitamina B1, fosfor, seleniu, calciu și vitamina B2
  • necesarul de cupru este cu 132% mai mare
  • conține de 9 ori mai mult calciu 
  • de 6 ori mai mult sodiu! 
  • de 5 ori mai mult fier 
  • cantitate dublă de fibre și de zinc
  • mai puține grăsimi saturate
  • mai puțin zahăr
  • index glicemic mai mic
  • nu are amidon
  • fără gluten
  • se potrivește mai bine cu mâncărurile sărate
  • poate fi păstrat până la 6 luni la frigider

Unt de arahide

  • bogat în vitamina E, vitamina B3 și vitamina B6.
  • Are mai multe proteine
  • Are mai puține grăsimi 
  • Fără gluten
  • Este preferat de amatorii de dulciuri
  • Rezistă până la 3 luni în frigider

Ca urmare, pentru cei preocupați de o dietă cu mai puțini carbohidrați și index glicemic mic, pasta de susan este de preferat. Iar dacă analizăm și lista lungă de vitamine și minerale pe care o conține, nu mai sunt prea multe de spus, este, din nou câștigătoare.

Surse documentare:
https://foodstruct.com/compare/tahini-vs-peanutbutter-smoothstyle-withoutsalt
https://www.thehealthyjournal.com/faq/is-tahini-healthier-than-nut-butter
https://www.soupersage.com/compare-nutrition/sesame-seeds-vs-peanut-butter