fbpx

Rucola, beneficii și preparare

Rucola sau arugula este parte a marii familii a cruciferelor, rudă cu varza, broccoli, kale. Chiar dacă sunt asemănătoare, totuși nu este același lucru cu păpădia. Dar pot fi folosite similar, clar!

Cultivată pentru prima dată în Marea Mediterană, rucola a fost savurată încă din antichitatea romană, când era apreciată pentru calitățile sale culinare, medicinale și afrodisiace. Deși este încă cel mai strâns asociată cu bucătăria italiană, astăzi rucola este cultivată în țări de pe tot globul.

Rucola are o aromă ușor picantă, iute, dar cu cât este mai bătrână planta, cu atât este mai amară. Aroma sa piperată se potrivește foarte bine cu alte arome puternice, cum ar fi brânzeturile sărate, citricele și nu doar atât. ”Baby” rucola este cea mai plăcută la gust pentru toată lumea și se găsește din belșug la supermarket, nu ca cea sălbatică. 

Ca și la celelalte crucifere, consumul de rucola are o serie de beneficii pentru organismul nostru, fiind folosită, se pare, din antichitate, nu de câțiva ani, cum o știm noi.

Cel mai mare beneficiu este faptul că are puține calorii, în jur de 25 la 100 de grame, ca urmare silueta noastră ne va mulțumi.

Rucola este plină de antioxidanți – compuși care pot proteja împotriva sau inversa deteriorarea celulelor. În același timp, este bogată în substanțe nutritive esențiale: 

  • Grăsimi: 0.7g
  • Carbohidrați: 3,7g
  • Sodiu 27 mg
  • Proteine 2,6g
  • vitamina K, ce are rol in coagularea sangelui
  • B9 (acidul folic), implicată în funcționarea sistemului nervos
  • Calciu: 160 mg/100 g

Rucola poate provoca însă probleme celor care suferă de probleme intestinale, în urma fermentării, ca și rudele ei crucifere.

Preparare și păstrare

  • Cele mai multe beneficii din toate plantele cu frunze verzi se obțin atunci când le consumăm proaspete și crude, într-o salată. Așadar rucola, singură sau alături de alte frunze verzi, este cea mai recomandată cu un strop de ulei de măsline, o picătură de oțet balsamic sau reducție ori zeamă de lămâie și nuci sau alune.
  • În hipermarketuri, rucola este vândută, de obicei, în casoletă singură sau în pungi în amestec și cu alte frunze verzi ori lăstari. 
  • La piață, poate fi găsită de primăvara până toamna și trebuie alese frunzele cele mai verzi și ferme. Verdele ar fi indicat să fie crud, nu închis la culoare, pentru că acela ar putea fi semn că rucola este destul de bătrână și va fi amară.
  • Rucola poate fi păstrată în cutia de legume a frigiderului câteva zile, dar nu trebuie spălată înainte. Când e deja ușor ofilită nu mai e deloc bună în salate; o puteți salva, însă, folosind-o la o mâncare gătită.

Atunci când gătiți cu rucola, asociați-o cu gusturi complementare, cum ar fi panceta sărată sau pește uscat sărat, hamsii, brânză maturată, fructe de pădure dulci și pepeni, dar mai ales oțet și fructe acide. Rucola se asortează bine cu majoritatea cărnurilor și fructelor de mare, în special cu pui, vițel și pește alb cu aromă ușoară. 

Rețete cu rucola

  • Salată cu legume, cușcuș și rucola
  • Aluat fraged sau foitaj cu somon, brânză de capră și rucola (la cuptor)
  • Felii de vinete cu mozzarella și rucola, la cuptor
  • Călită cu puțin ulei de măsline și condimentată cu piper negru proaspăt măcinat și parmezan ras, poate fi o delicioasă garnitură lângă sau pe cartofi copți
  • În paste
  • Topping pentru pizza 
  • În sandviciuri, în loc de frunze de salată 
  • În omlete 
  • Pentru smoothies

Salate cu rucola

  • Rucola, prosciutto, felii de pară, migdale sau nuci, ușor prăjite
  • Rucola, feta, pepene roșu, piper negru proaspăt
  • Rucola, lămâie felii, parmezan, semințe de pin ușor prăjite
  • Rucola, ulei de masline, balsamic sau felii de lămâie, nuci sau migdale prăjite, semințe

Surse documentare:

https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-arugula
https://www.thespruceeats.com/all-about-arugula-4063861
https://www.medicalnewstoday.com/articles/316075#takeaway