fbpx

Străluciri în bucătărie

Vasele de gătit de inox se regăsesc în multe din bucătăriile noastre. Adevărul e că vasele de inox sunt mai rezistente, nu ruginesc și se curăță ușor, astfel că își păstrează aspectul strălucitor mai mult timp.

Cum prețul acestor vase nu e chiar unul mic, nu ar fi rău să avem grijă de ele și să le întreținem ca la carte. Una dintre primele reguli de întreținere pentru aceste vase de inox este să NU folosim bureții și detergenții abrazivi. Aceștia ne ajută să curățăm murdăria, DAR deteriorează aspectul lucios, specific inoxului. Așa că dacă tigaia și cratița de inox au rămas cu ceva arsură pe ele sau aragazul ori frigiderul din inox au ceva pete, EVITAȚI să folosești substanțele abrazive.

Și atunci, cum se curăță vasele de inox?

  • O tigaie sau o cratiță din inox pătate se pot pune la înmuiat într-un amestec de 2 linguri cu vârf de praf de copt sau bicarbonat într-un litru de apă caldă. După câteva ore, orice urmă de pată sau de grăsime se va curăța extrem de ușor.
  • Un strat de grăsime arsă, pe care nu îl poți curăța defel cu un burete abraziv, se va desprinde mai ușor de pe vas dacă torni imediat ce l-ai luat de pe foc apă minerală. Atenție, o să stropească în jur! Lasă să se înmoaie câteva minute, până practic se răcește apa.
  • În oalele și cratițele care sunt greu de curățat, toarnă sare de bucătărie împreună cu apă caldă și lasă-le la înmuiat câteva ore, cel mai bine peste noapte.
  • Mâncarea proaspăt arsă se curăță folosind un amestec de apă și oțet, lăsat să fiarbă 15-20 de minute. 
  • Dacă petele de grăsime se lasă greu ”convinse”, presărați deasupra bicarbonat și umeziți-l cu apă, cât să formeze o pastă. Lăsați să acționeze și apoi ștergeți cu partea moale a buretelui. 
  • Chiar dacă praful de copt, bicarbonatul și oțetul sunt niște soluții mai ieftine pentru îndepărtarea grăsimii și petelor de pe vasele de inox, este bine să știți că mai aveți și alte soluții de curățare. Folosirea sucului de roșii este una dintre ele! Da, roșiile sunt acide și acționează foarte bine asupra grăsimii depuse, dar fără să afecteze suprafața lucioasă a vaselor. Aplicați sucul de roșii pe zona cu probleme, lăsați să acționeze și spălați apoi cu apă caldă și detergent de vase.
  • Calcarul din apa de la robinet nu e cel mai bun prieten al vaselor de inox. Mai ales când nu avem timp să le ștergem imediat ce le-am spălat. Știți și voi, vasele rămân cu acele pete albicioase. Tocmai de aceea, măcar o dată pe lună, puneți-le la înmuiat în apă cu oțet pentru câteva ore. Oțetul are proprietatea de a dizolva calcarul și sarea care se depun din apă, iar vasele își vor recăpăta strălucirea,

Plus de strălucire

Pentru a reda luciul vaselor, folosește puțin ulei. Dar puțin! Încinge vasul de inox pe flacără și toarnă foarte puțin ulei. Dă-l deoparte după ce s-a încins și uleiul și șterge vasul cu un șervet de hârtie. Cât mai bine, astfel încât în interiorul vasului să rămână doar o peliculă cât mai fină de ulei, care previne și depunerea unui nou strat de calcar, dar și arderea următorului preparat.

Foto: pixabay.com