fbpx

Stridii, scoici de lux

stridii

Din categoria ori le iubești, ori le urăști, pentru stridii nu există cale de mijloc. Iar dacă se întâmplă să le iubești, dau un fel de dependență și nu neapărat din cauza aurei de legendă care le înconjoară, privind calitățile lor afrodisiace. Pur și simplu din cauza gustului de mare și de vânt pe care îl au. 

Exact ca și midiile, stridiile sunt o parte vitală a ecosistemului, filtrează poluanții din apă și oferă habitate pentru alte specii. Sunt moluște care trăiesc în habitate marine, precum golfuri și oceane, iar carnea lor ușor sărată este considerată o delicatesă în întreaga lume.

Deși binecunoscute pentru pretinse calități afrodisiace, stridiile au multe de oferit în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate. Practic, 100 g de stridii au 68 de calorii, formate în cea mai mare parte din proteine, vitamine și minerale. Iar lista acestora este impresionant de lungă: vitamina D, complexul de vitamine B, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan și selenium, cu alte cuvinte o întreagă coloană din tabelul lui Mendeleev!

De remarcat este și faptul că mulți dintre acești nutrienți din stridii oferă și ajutor în procesele antioxidante ale organismului. Unul dintre acestea este seleniul, care ajută organismul să se protejeze împotriva stresului oxidativ, un dezechilibru care apare atunci când se produc cantități excesive de radicali liberi, și care este în legătură directă cu procesul de îmbătrânire, dar și cu cancerul, bolile de inimă și declinul mintal.

Sunt multe specii de stridii, dar 5 dintre acestea s-au făcut mai degrabă remarcate: stridiile din Pacific (sau stridia japoneză), stridiile Kumamoto, stridiile plate europene, stridiile din Atlantic și stridiile Olympia. În afară de apa în care cresc, ceea ce face ca gustul lor să difere în funcție de locul de proveniență, evident, sunt cochiliile. Stridiile plate europene se remarcă printr-o coajă mare, dreaptă, cu creste fine, în timp ce stridiile din Pacific sunt mai mici, cu carcase ondulate. Kumamotos sunt, de asemenea, mai mici, iar cochilia este mai rotundă și palidă, seamănă mai degrabă cu Olympia, deși acestea din urmă au o coajă mai netedă, cu irizații slabe. Cele de Atlantic au o formă interesantă, o virgulă sau o lacrimă. 

Iar dacă tot vorbi despre felurite feluri de stridii, avem și o veste mai puțin bună. Dacă sperați ca atunci când deschideți o stridie să găsiți micul mărgăritar, lucrurile nu stau chiar așa. Nu toate cresc perle. În timp ce stridiile comestibile aparțin familiei ostreidae, stridiile perlate sau pinctada fac parte din familia pteriidae. Spre deosebire de stridiile despre care vorbeam ceva mai sus, pinctada se găsește adânc în ocean, nu lângă suprafață. Fiecare moluscă, secretă o culoare proprie de sidef. De aici rezultă unicitatea și marea diversitate de culori și irizări ale perlelor, fiind extrem de greu de găsit seturi de perle cu aceeași nuanță. O perlă se formează în 10-20 de ani și nici măcar în toate scoicile care le-ar putea găzdui, procesul natural fiind aleatoriu.

Să ne întoarcem însă la bucătăria noastră. Deoarece pot prezenta un risc pentru sănătate, stridiile crude ar trebui mâncate cu multă precauție, dacă nu cumva vă aflați în barca de pescuit sau pe malul unde acestea au fost aduse imediat după pescuire. Atâta timp cât le veți cumpăra din magazine, mai ales aflate la o distanță foarte mare de locul unde au fost pescuite, ar trebui să fiți extrem de precauți. La fel și cu mâncarea acestora în restaurant. 

Consumul stridiilor preparate termic este mult mai sigur, deoarece gătitul distruge bacteriile dăunătoare!

Sfaturi de siguranță când cumpărați stridii:

  • Alegeți numai stridii cu carapacea închisă. Aruncați-le pe celelalte, sunt deja moarte
  • Potrivit Food and Drug Administration (FDA SUA), stridiile care nu se deschid în timpul gătitului, ar trebui aruncate și ele 
  • Nu gătiți prea multe dintr-o dată sau într-o singură oală, pentru că v-ați putea trezi cu stridii negătite sau cu unele prea gătite.

Ce puteți găti cu stridii

  • Adăugați-le în preparatele cu paste
  • Fierte în cochilie, ierburi proaspete 
  • Adăugați-le în supe ori tocănuri cu fructe de mare
  • Înveliți stridiile întregi în pesmet și prăjiți-le în baie de ulei
  • Gătiți-le la aburi și adăugați apoi suc de lămâie și unt
  • Lăsați stridiile într-o marinată la alegere și prăjiți-le pe grătar

Iar dacă vă întrebați ce băutură să le alăturați, cei mai mulți ar spune șampanie fără să clipească. Sunt însă voci care susțin că absintul li se potrivește cel mai bine. Sau cum ar zice frații noștri de dincolo de Ocean, ar fi a match made in heaven. Așteptăm opinii!

Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/oysters
https://ro.wikipedia.org/wiki/Perl%C4%83

Foto: pixabay.com