fbpx

Supa de oase, preparatul medicament

  • Home
  • Utile
  • Supa de oase, preparatul medicament

Supa rezultată este foarte concentrată. O puteți consuma simplă, câte o cană pe zi, sau diluată pentru alte rețete. Dacă o veți folosi pentru o ciorbă, folosiți 500 ml de supă de oase și adăugați un litru de apă. Dacă o folosiți pentru tocane sau sosuri, diluați supa de oase până ce sosul ajunge la consistența și gustul dorite.

supă de oase de vită
obor 21

Este unul dintre cele mai vechi preparate din istoria culinară. Dacă în trecut era considerată licoarea sănătății, azi, supa de oase este folosită de bucatari celebri pentru a îmbogăți gustul preparatelor.

Așa că ne-am propus să vă aducem aminte de supa de oase, acest preparat medicament a cărui preparare nu e o filozofie. Iar dacă vreți să descoperiți magia acestei supe cu puteri vindecătoare, găsiți pe obor21.ro tot ce aveți nevoie!

Supa de oase nu este doar un aliment foarte gustos și ușor de pregătit. Bunicile noastre obișnuiau să bea pe nerăsuflate o cană cu lichidul auriu pentru a se întrema mai repede după o boală. Revenind în prezent, o mulțime de celebrități din lumea filmului și sportului obișnuiesc să o consume datorită efectelor antiîmbătrânire pe care această supă le are, asigurând în același timp și sănătatea articulațiilor și a sistemului digestiv. Dar ce poate fi atât de uimitor și folositor într-o simplă supă preparată doar prin fierberea unor oase?

Supa de oase este, așa cum îi spune și numele, o supă concentrată ce se poate pregăti din oase variate – de pasăre, vacă, porc, miel sau o combinație a acestora. Este un preparat foarte bogat în colagen, un element nutritiv esențial pentru sănătatea articulațiilor, cât și pentru sistemul digestiv. Pe lângă acesta, supa de oase conține aminoacizi și minerale ușor de absorbit de către organism. 

Supa de oase, medicamentul din oală

  • Îmbunătățește funcționarea intestinului subțire
  • Menține sănătatea părului și unghiilor
  • Contribuie la îmbunătățirea calității somnului și a memoriei
  • Stimulează sistemul imunitar
  • Încetinește degradarea articulațiilor și oaselor
  • Reduce durerile și inflamația
  • Ameliorează simptome ale unor afecțiuni ca anemie, diabet, ulcer, refluxul acid, afecțiuni gastrointestinale
  • Îmbunătățește vizibil aspectul tenului (efect antiîmbătrânire)

Supa de oase are un gust extrem de intens, este foarte hrănitoare și o puteți bea ca atare sau o puteți folosi ca bază pentru alte preparate precum ciorbe, supe, tocane, sosuri.

Pentru a o pregăti aveți nevoie de o oală suficient de încăpătoare, oase proaspete și de ceva timp la dispoziție pentru a o supraveghea. Pentru că secretul acestui preparat-medicament constă în fierberea la foc foarte mic un timp cât mai îndelungat (până la 10-12 ore – dacă nu o puteți supraveghea în permanență, o puteți fierbe eșalonat, să zicem în două tranșe de câte 6 ore). Practic, cu cât fierbe mai mult, cu atât lichidul rezultat va avea mai multe calități, adică va fi mai bogat în substanțe nutritive, minerale și colagen. 

Cum se face supa de oase de vită

Aveți nevoie de 1,5-2 kg de oase de vită cu tendoane, articulații și măduvă, 2-3 linguri de oțet, care ajută la extragerea mineralelor din oase, 2 frunze de dafin, apă plată (sau filtrată, dacă folosiți apă de la robinet), 10-15 boabe de piper negru. Spre final, veți mai avea nevoie de câte 2 morcovi, rădăcini de pătrunjel, păstârnac, țelină, 1 ceapă, 1-2 tulpini de țelină.

Puneți oasele, bine spălate, într-o oală încăpătoare, acoperiți cu apă și puneți oțetul, boabele de piper și frunzele de dafin. Puneți pe foc mare, cât să înceapă să fiarbă, apoi reduceți intensitatea focului. Luați spuma care se formează (pentru ca în final să aveți o supă de oase limpede) și lăsați să fiarbă la foc mic-mic de tot. Aproape de final, puneți și legumele întregi și mai lăsați să fiarbă 60-90 de minute. Strecurați și, după ce supa de oase s-a răcit, degresați-o. Păstrați grăsimea la rece, pentru că o puteți folosi ulterior când aveți de înăbușit/călit legume pentru supe/ciorbe sau o tocană. 

Supa rezultată este foarte concentrată. O puteți consuma simplă, câte o cană pe zi, sau diluată pentru alte rețete. Dacă o veți folosi pentru o ciorbă, folosiți 500 ml de supă de oase și adăugați un litru de apă. Dacă o folosiți pentru tocane sau sosuri, diluați supa de oase până ce sosul ajunge la consistența și gustul dorite.

Nediluată, o puteți păstra în frigider, 3-4 zile, sau în congelator, porționată – fie în punguțe/cutii ermetice, fie în tăvile pentru cuburi de gheață

oase de vită cu măduvă la cuptor

Și totuși… dacă sunt câteva oase cu măduvă care scapă de supă, le puteți pune la cuptor, cu ceva mirodenii, apoi prăjiți niște felii de pâine pe care le frecați cu usturoi și, dacă vă mai puteți opri din mâncat, mai aruncați câte un ochi și la supa aceea care fierbe pe aragaz 😊 Vă lăsăm și un link, ca să găsiți mai ușor cele mai bune oase de vită, să nu spuneți că nu ați găsit ce trebuie.