Curățarea cuptorului nu e cea mai ușoară misiune. Desigur, avem la dispoziție în magazine o mulțime de soluții special dedicate îndepărtării arsurilor și grăsimii strânse în cuptor și pe grătarele din interiorul acestuia, dar nu de puține ori pielea de pe mâini are de suferit, mai ales dacă nu folosim mănușile de protecție. Dar putem avea cuptorul curat și cu ajutorul unor soluții de casă, să le spunem, pe care le putem pregăti singuri, fără riscuri de folosire.
Pentru a avea cuptorul curat, este bine să prevenim acumularea grăsimilor. Și primul pas este să punem vasul cu mâncare într-o tavă, astfel încât grăsimea să se scurgă în ea. Apoi, acoperirea vaselor cu un capac potrivit ori cu folie de aluminiu, cel puțin în prima parte a coacerii.
Nu în ultimul rând, dacă aveți aragaz nou, ar putea avea acel program special de auto-curățare. Totul e să știți de existența lui și să-l porniți regulat.
Trucuri pentru curățarea cuptorului
- Scoateți sertarul aragazului, din partea inferioară, dacă aveți un aragaz mai nou, și grilajele din interiorul cuptorului (de acestea ne vom ocupa puțin mai încolo, sigur și pe ele există urme de grăsime arsă).
- Dacă există grăsime arsă într-un strat pe care-l simțiți la atigere, încercați să-l îndepărtați cu ajutorul unei spatule, de preferat dintr-un material plastic. Curățați cu o lavetă uscată depunerile pe care ați reușit să le desprindeți.
- Într-un castron puneți o cantitate suficientă de bicarbonat, cel pe care-l folosiți și la prăjituri. Noi folosim un pliculeț de 200 g. Adăugați treptat câteva linguri de apă astfel încât să obțineți o pastă suficient de groasă, dar care poate fi întinsă ușor.
- Odată ce ați făcut pasta de bicarbonat, pulverizați sau ungeți interiorul cuptorului (inclusiv pe ușă) cu oțet. Apoi întindeți pasta cu ajutorul unei pensule sau al unei periuțe de dinți pe care nu o mai folosiți. Stratul de bicarbonat e bine să fie mai gros.
- Nu vă alarmați dacă imediat ce ați întins pasta, veți auzi un ușor sfârâit sau chiar vedeți mici bule la suprafața ei! E semn că bicarbonatul și oțetul interacționează și își fac treaba.
- Închideți ușa cuptorului și lăsați să acționeze. Noi facem acest pas seara și lăsăm să acționeze până dimineața când, după ce ne bem cafeaua, ne ocupăm de curățarea cuptorului.
- Luați un burete aspru sau spălător din plastic (cum e buretele de sârmă, doar că e din plastic) și frecați fiecare colțișor al cuptorului. La final, cu o lavetă bine scursă ștergeți toată spuma în care s-a adunat toată grăsimea arsă. Dacă sunt locuri în care grăsimea arsă persistă, pulverizați din nou oțet și presărați bicarbonat. Frecați din nou și clătiți cu apă.
- Dacă vreți doar să împrospătați aerul din cuptor și să îndepărtați grăsimea nou depusă, puneți în cuptor o oală (e bine să aibă un diametru mai mare) cu apă și turnați zeama de la 1-2 lămâi. Încingeți cuptorul la temperatura maximă și lăsați să fiarbă apa 15 minute. Aburii vor înmuia grăsimea și nu trebuie decât să ștergeți apoi cuptorul, după ce s-a răcorit puțin, cu o lavetă bine stoarsă.
- Grătarele cuptorului nu scapă nici ele de depunerile de grăsime arsă. Le ungeți cu aceeași pastă de bicarbonat, pe care o lăsați să acționeze câteva ore. Mai mult, dacă aveți un lighean mai încăpător, le puteți lăsa la înmuiat câteva ore în apă fiartă în care ați pus praf de bicarbonat.
- Grăsimea arsă de pe geamul cuptorului o puteți îndepărta tot cu ajutorul bicarbonatului și a sucului de lămâie ori a oțetului. Ungeți întâi sticla cu lichidul astringent și presărați praf din belșug. Lăsați să acționeze 30 de minute și frecați ușor cu partea abrazivă a buretelui.