fbpx

Vase de fontă pentru gătit

Vase de fontă pentru gătit

Tigaie, grill ori cratiță, gătitul în vase de fontă se dovedește un mare ajutor mai ales pentru iubitorii de grătare și tocană de carne. Iar cum vremea sau vremurile nu ne permit totdeauna să ieșim din casă pentru un grătar, varianta de fontă este cea mai bună alegere.

Avantajele vaselor de fontă:

  • Durează literalmente o viață; unii le-au moștenit de la bunicii lor.
  • Distribuția căldurii este uniformă după ce sunt încinse bine
  • Au inerție termică îndelungată
  • Permit temperaturi înalte de gătire
  • Pot fi folosite atât pe aragaz, cât și la cuptor
  • Datorită grosimii materialului, scad riscurile de ardere a mâncărurilor
  • Steak-urile capătă crustă la exterior și rămân suculente în interior

Ce pot prepara în vasele de fontă:

  • Carne care are nevoie de temperatură mare de pregătire (vită, porc, oaie, vânat)
  • Fripturi cu sau fără sos
  • Ideale pentru mușchi de vită la grătar
  • Steak de vită cu sau fără os
  • Felii mai groase de cotlet cu os ori ceafă de porc
  • Orice fel de cârnați mai mari în diametru
  • Frigărui de carne cu legume
  • Bucăți întregi de carne înainte de a fi introduse la cuptor, pentru sigilarea în interior a sucurilor
  • Tocană de carne (gulaș, papricaș, Boeuf Bourguignon) care are nevoie de timp îndelungat de preparare
  • Coacerea aluaturilor de pâine

Cum se folosește un vas de fontă:

  • Tigaia sau grill-ul trebuie unse cu grăsime dacă urmează să fie folosite pentru alimente care nu au grăsime naturală
  • Se lasă să se încingă foarte tare înainte de a pune carnea
  • Friptura NU se întoarce până nu se desprinde singură
  • Nu străpunge DELOC carnea în timpul gătirii pe prima parte

Cum se curăță și se asezonează vasul de fontă:

  • După folosire, se lasă să se răcească și se curăță cu o spatulă, apoi se lasă cu apă pe foc mic sau pur și simplu la înmuiat
  • Nu folosiți detergent, pentru că degresarea completă duce la rugină, cel mai mare dușman al fontei
  • După curățarea cu apă caldă, ungeți vasul de fontă cu ulei de in sau de măsline și lăsați-l un timp pentru a fi absorbit; surplusul se șterge cu șervet de hârtie
  • De asemenea, curățarea vasului de fontă după folosire se mai poate face cu sare de bucătărie (nu grunjoasă) și cu ajutorul buretelui de vase, cu partea mai aspră
  • Ulterior, este recomandat ca tigaia de fontă, oala sau grill-ul să fie încinse în cuptorul încălzit la maximum; atenție, în timpul procesului se poate degaja destul de mult fum
  • Acoperirea vasului cu un strat protector de ulei și încălzirea ulterioară a acestuia la temperaturi mari se cheamă asezonare
  • Mai ales iarna, nu lăsați vasul pe balcon pentru răcire, pentru că diferența bruscă de temperatură îl poate deteriora