fbpx

3 sosuri cu muștar, pentru carne

Maioneza nu este singurul sos pe care îl putem prepara cu muștar. Condimentul ușor iute și savuros este potrivit atât la carnea de vită, cât și la pește, în funcție, însă, de tipul de muștar.

Primele lucruri care ne vin în minte când ne gândim la muștar sunt maioneza și murăturile de iarnă, dar acest condiment are o mult mai vastă întrebuințare. Puiul cu sos de muștar este doar unul dintre exemple.

Maioneza nu este singurul sos pe care îl putem prepara cu muștar. Condimentul ușor iute și savuros este potrivit atât la carnea de vită, cât și la pește, în funcție, însă, de tipul de muștar.

Sos cu muștar Dijon pentru cotlete de porc la tigaie

  • 100 ml supă concentrată de pui
  • 1 lingură de muștar Dijon 
  • 100 ml smântână
  • 1 linguriță de sos Worcestershire 
  • 1 linguriță de unt
  • Salvie sau tarhon pentru aromă

Cum se face: într-un vas special pentru sos topiți untul, apoi adăugați supa și lăsați să fiarbă. Puneți apoi smântână pentru gătit și o linguriță de sos Worcestershire. Lăsați un clocot apoi reduceți temperatura la minimum și lăsați să fiarbă până scade la o consistență cremoasă. La final sărați după gust și adăugați salvie sau tarhon. Turnați peste cotletele de porc.

Sos de muștar cu boabe întregi și smântână pentru piept de pui 

  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 40 g de unt
  • 1 șalotă medie, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 75 ml vin alb sec
  • 1 lingură de muștar cu boabe întregi
  • 100 ml supă concentrată de pui 
  • 100 ml smântână
  • Condimente mediteraneene la final

Cum se face: căliți ceapa în untul topit în ulei încins, adăugați vinul alb și boabele de muștar, supa de pui. Lăsați să dea în clocot, apoi adăugați smântâna și lăsați să scadă până la consistența dorită. La final puneți usturoiul ras și condimentele, acoperiți și lăsați să se infuzeze. Serviți fierbinte.

Sos de muștar cu mărar, pentru pește gras, inclusiv somon

  • 50 g unt
  • 2 șalote mici sau una medie
  • 50 ml vin alb
  • 150 ml supă concentrată (legume sau pește)
  • 150 m smântână
  • 1 gălbenuș
  • 2 lingurițe de muștar Dijon
  • 1 linguriță de miere
  • 15 g unt rece
  • piper, dafin, praf cayenne, nucșoară, mărar, capere

Cum se face: căliți șalotele în unt, deglasați cu vin, adăugați supa, boabe de piper și o frunză de dafin și lăsați să fiarbă. Adăugați smântâna frecată cu ou și lăsați totul deoparte. Separat, amestecați muștarul cu mierea și untul rece, condimentați cu un vârf de sare și piper, un praf de cayenne și nucșoară. După ce s-a răcit sosul cald, adăugați sosul de muștar rece și omogenizați. La final adăugați mărarul tocat fin și caperele, dacă preferați. Turnați peste peștele fierbinte.