fbpx

Aluat foitaj cu osânză

placintă cu mere cu aluat foitaj

Altfel cunoscut și ca aluat franțuzesc, dacă folosim osânză crudă măcinată în loc de unt, chiar se va topi în gură. 

Haioșe

Aceasta este principala rețetă pentru care se folosește foitajul cu osânză, numite așa din maghiară, unde haj înseamnă exact osânză. Chiar dacă timpul de preparare al acestora este îndelungat, efortul merită, sunt niște pateuri cu dulceață extraordinar de savuroase și potrivite pentru o vacanță de iarnă. 

Aveți nevoie de un kilogram de făină și 700 de g de osânză. Dar puteți reduce din start cantitățile la jumătate, dacă nu ați mai făcut niciodată. Ideea e să se păstreze proporțiile:

Două treimi din făină se amestecă cu:

  • 4 linguri de smântână
  • 4 gălbenușuri
  • 1 linguriță de sare
  • 2 linguri de oțet 
  • lapte cald la îndemână

Restul de făină se amestecă bine cu osânza măcinată și se împarte în 4 porții egale și se lasă la frigider.

Aluatul frământat mai sus se întinde foaie de aproximativ 0,5 cm și peste el se întinde o porție de untură. Se împachetează ca la orice aluat fraged și se lasă la frigider 15-20 de minute. Se întinde cu sucitorul și se reia întinsul și împachetatul până se termină untura.

La final, aluatul foarte rece se întinde foaie și se taie dreptunghiuri peste care așezăm câte o linguriță cu gem de prune sau orice preferăm și apoi pliem dreptunghiul, astfel încât să arate ca o carte.

Tava se reașază la frigider, pot fi coapte chiar a doua zi fără probleme

Se coc la 200° în cuptorul preîncălzit timp de 10 minute, până încep să crească și să se desfacă, apoi se reduce temperatura până devin aurii.

Se presară cu zahăr pudră cât sunt fierbinți, dar se servesc răcite

Foi de cremeș

Foile de cremeș se fac exact ca aluatul pentru hajoșe, dar din jumătate de cantitate, practic împărțim doar în 2 foile și le coacem întregi, apoi le putem păstra în spațiu rece și aerisit, acoperite cu hârtie de copt, până vom face toată prăjitura.

Pogăcele

Pogăcelele se prepară tot în prag de iarnă, pentru că sunt cu jumări proaspete de la topitul unturii. Chiar dacă sunt tot din aluat cu untură, aici avem și umplutura de jumări, dar în aluat intră și drojdie. Cel puțin în aluatul nostru.

  • 500 g făină
  • 1 lingură  de untură
  • 25 g drojdie + 1 linguriță de zahăr
  • 300 ml lapte cald
  • 2 gălbenușuri
  • 250 g jumări măcinate prin mașină, sare și piper după gust, se împarte cantitatea în 4 și se lasă la frigider

Se frământă aluatul și se lasă la crescut măcar 15 minute, apoi se întinde foaie de aproximativ 1 cm și se întinde peste una dintre porțiile de jumări, se împachetează ca și aluatul de foitaj și se pune la rece 15-20 minute

Se reia procedura de întindere și ungere cu jumări, împachetare și frigider până se termină porțiile de jumări.

La ultima întindere se taie cu forma rotundă (sau cu un pahar) în așa fel încât să fie cât mai puține pierderi și se mai lasă măcar o oră la rece, apoi se se ung cu ou.

Cuptorul preîncălzit la 200°, după primele 10 minute când încep să se ridice, poate fi scăzută temperatura la 180° până se usucă frumos și devin crocante.

Sărățele

Acestea se prepară din aluatul de foitaj, deasupra se ung cu gălbenuș, se rade parmezan sau brânză maturată uscată ori se presară chimen, se taie și se țin la rece înainte de a fi coapte gradual, întâi la foc puternic apoi mai redus. 

Foaie de plăcintă

Foaia de plăcintă este unul dintre cele mai simple aluaturi, dar dificile de ajuns la rezultatul final. Este foaia pentru plăcinte rulate, inclusiv foaia pentru ștrudel.

  • 300 g făină albă cernută
  • 130 ml apă caldă
  • 1 linguriță de sare
  • 1 lingură de untură (și ținem borcanul aproape)
  • 1 linguriță de oțet

Aluatul se frământă bine, trebuie să fie foarte elastic și complet nelipicios, apoi și se lasă să se odihnească, la cald, în jur de jumătate de oră.

Pe masa din bucătărie se întinde o față de masă curată, din bumbac, și cu sucitorul se întinde aluatul pînă… depășește marginile mesei și poți citi ziarul prin el. 

Secretul este ca în timp ce întinzi, cu grijă, să ajuți elasticitatea foii cu puțină untură, întinsă pur și simplu cu mâna, pentru a se topi. 

Acolo unde marginile au rămas mai groase, se decupează, iar foaia acum cât dreptunghiul mesei se porționează după nevoie. 

Și gata!

Foto: pixabay.com