fbpx

Aluat fraged cu untură

prajiturele

Untura este recomandată în reţetele cu aluat fraged, dar și la foitaje sau foaia de plăcintă! Principalul rol al unturii este acela de frăgezire a aluatului, ceva mai mult chiar decât untul, pentru că nu are deloc apă în compoziție.

Aluat fraged cu untură

  • Poate fi folosit atât pentru preparate dulci, cât și sărate
  • Inclusiv făina trebuie să fie rece
  • Se folosește doar apă rece
  • Se amestecă cu furculița, nu cu mâna, până devine sfărâmicios
  • Odată adăugată apa, se frământă rapid, pentru ca întreaga compoziție să rămână rece
  • Se împachetează în folie alimentară și se ține la frigider cel puțin 30 de minute înainte de folosire
  • Rețeta: 500 g făină, ½ linguriță sare, 250 de g untură porc, 130 ml apă rece (nu este nevoie de praf de copt sau amoniac)

Poate fi folosit pentru 

  • Plăcintă cu mere sau cu brînză – aluatul se împarte în două, jumătate se  întinde în tava de prăjitură pe foaie de copt, deasupra se adaugă compoziția de mere călite cu zahăr sau cea de brânză dulce. Deasupra se așază cea de-a doua foaie. Se presară cu zahăr când se scoate fierbinte din cuptor și se taie caldă, altfel se fărâmițează. 
  • Tartă sărată – aluatul de mai sus se întinde foaie de aproximativ 0,5 cm în forma aleasă și se coace pe jumătate înainte de a se adăuga umplutura.
  • Covrigei – apa rece se înlocuiește cu smântână grasă și cu 2 ouă. Cantitatea de untură scade la 150, dacă adăugăm 100 g smântână grasă.  
  • Sărățele – se adaugă brânză grasă uscată rasă (de oaie sau parmezan). Proporția în compoziție se face în așa fel încăt brânza și untura să aibă împreună cam aceeași greutate cu făina folosită. În această rețetă se poate renunța la adaosul de apă rece, care se înlocuiește cu un ou mare. Sau două mai mici. 
  • Fursecuri (se adaugă la aluatul de mai sus sus 50 g zahăr și arome, se pot adăuga fructe uscate sau nuci măcinate sau zdrobite), se întind foaie și te taie cu forme speciale. Se ung cu ou înainte de copt, pentru a căpăta luciu. 
  • Biscuiți șprițați (se adaugă la aluatul de mai sus sus 50 g zahăr și arome și se pudrează cu zahăr). Se numesc așa pentru că pot fi făcuți prin mașina de tocat sau chiar de cârnați, pe vremuri, la capătul cărora se adaugă diferite forme. Pot fi făcuți însă din foaie întinsă și tăiați cu rola pentru sărățele.
  • Cornulețe – se adaugă la aluatul de mai sus sus 50 g zahăr și arome, se taie foaia întinsă în triunghiuri, se pune cu lingurița dulceață sau orice umplutură dorim, se rulează spre vârf și se încovoaie ca o potcoavă, se coc la foc potrivit și fierbinți se pudrează cu zahăr

Foto: pixabay.com