Pe lângă vinul fiert și aromatizat și turta dulce, nimic nu strigă ”sărbătoare” mai bine decât castanele coapte! Le găsim în supermarketuri, aduse de prin țări străine, dar dacă le găsiți pe cele românești (culturi întinse se găsesc în Maramureș, Bihor, Banat), nu ezitați să le cumpărați și să vă bucurați de gustul lor.
Și pentru că am testat două variante pentru a le coace, ne grăbim să vi le arătăm, merită să le încercați.
Ingrediente
300 g castane (pentru fiecare dintre variantele propuse)
Rozmarin
Oregano
Sare grunjoasă
CUM SĂ FACEȚI
varianta 1
- Spălați castanele în multă apă rece și le puneți apoi la scurs.
- Cu ajutorul unui cuțit cu lama scurtă (și, eventual, cu vârful curbat) crestați castanele pe lungimea și lățimea lor.
- Într-o tigaie cu fund mai gros puneți un strat generos de sare de bucătărie, aproximativ de 2-3 cm. Deasupra așezați o folie de aluminiu și puneți castanele, într-un singur strat, cu partea crestată în sus.
- Presărați ceva sare, puneți și o crenguță de rozmarin, oregano. Acoperiți cu un capac potrivit. Le țineți pe foc 25-30 de minute și după ce s-au copt le răsturnați într-o cârpă curată. Opțional, mai puneți niste sare, și le lăsați pentru 5 minute înainte de a le curăța de coji.
varianta 2
- Spălați castanele în multă apă rece și le puneți apoi la scurs.
- Cu ajutorul unui cuțit cu lama scurtă (și, eventual, cu vârful curbat) crestați castanele pe lungimea și lățimea lor.
- Fierbeți castanele crestate în apă pentru 3 minute din clipa în care fierbe lichidul. Le scoateți cu o spatulă într-un castron.
- Tapetați o tavă cu folie de aluminiu, presărați niște sare, puneți castanele, oregano și/sau rozmarin.
- Închideți bine folia, astfel încât să sigilați bine castanele, și le coaceți, la 250 de grade, 15 de minute, Le curățați de coji imediat ce s-au răcorit puțin. Dacă se răcesc, castanele coapte se curăță destul de greu membrana care îmbracă miezul.