Dacă v-ați uitat vreodată pe ingredientele humusului, sigur ați dat peste tahini (pasta de susan). Ei bine, noi am căutat să aflăm mai multe despre folosirea acesteia și am dat peste niște beneficii incredibile!
Un element de bază al bucătăriei din Orientul Mijlociu și zona Mediteranei, tahini este sos sau pastă făcută din semințe de susan măcinate (Sesamum indicum).
Tahini este în rețetarul populațiilor din Africa de Nord, Grecia, Israel, Turcia și Irak de mii de ani, unde este încă folosit ca ingredient principal în rețetele de humus (hummus), baba ghanoush, halva sau pur și simplu ca sos. Despre tahini s-a scris cu peste 4.000 de ani în urmă în textele antice care își au originea în zona dintre Tigru și Eufrat și este amintit inclusiv de Herodot, pentru că era considerat un aliment demn de zei.
De ce este tahini bun, nu doar la gust, ci și pentru organism? La fel ca și alte semințe și nuci, semințele de susan sunt de ajutor în lupta cu colesterolul, furnizează fibre alimentare pentru digestie, vin în sprijinul reglării tensiunii arteriale și poate fi benefic în dieta femeilor la menopauză, pentru echilibrarea hormonilor. Trebuie luat însă în calcul faptul că pasta de susan este bogată și în calorii, nu doar în minerale.
O lingură de tahini conține aproximativ:
- 89 calorii
- 8 g grăsimi
- 3.2 g carbohidrați
- 3 g proteine
- 2 g fibre
- cupru 27% Doza Zilnică Recomandată
- tiamină 13% DZR
- magneziu 12% DZR
- fosfor 9% DZR
- Seleniu 9% DZR
- fier 7% DZR
- zinc 6% DZR
- calciu 5% DZR
Cum putem folosi tahini
- simplu, pe pâine prăjită, cu puțină zeamă de lămâie și usturoi
- amestecat cu busuioc, ceapă, usturoi și oțet de mere pentru un sos tahini verde pentru legume la tigaie
- ușor diluat cu apă, lămâie și usturoi pentru a fi folosit ca sos pentru pita sau sos de salată
- amestecat cu năut pentru un humus clasic de casă
- în Baba ganoush
- în Grecia se mănâncă amestecat cu cacao și miere pentru un tartinele de dimineață, în loc de unt de arahide, de exemplu
- în Cipru, este folosit ca sos pentru pita la souvlaki, mai degrabă decât tzatziki, care este comun Greciei; se mai folosește și pentru a face „tahinopitta” (plăcintă cu tahini).
- în Irak, tahini este folosit pentru deserturi, amestecat cu curmale sau sirop de arțar și mâncat cu pâine
- în Armenia este sos pentru lahmajoun, o pita peste care se presară legume tocate (ceapă, usturoi, roșii, ardei roșii, pătrunjel, boia și chili) și apoi se coace. În alte zone poate fi rulată ca o shaorma.
- în Israel este un aliment de bază: este sos pentru pita, topping pentru multe alimente, inclusiv falafel, sabich, grill mixt Jerusalem și shawarma și ca ingredient în diverse tartine. De asemenea, este folosit ca sos pentru carne și pește și în halva, înghețată și fursecuri. Se mai servește la cuptor cu kufta din miel sau vită, cu condimente și ierburi, sau cu pește, în zonele de coastă ale Mării Galileii.
Riscuri: dacă sunteți alergic la susan, nu mâncați pastă de susan (tahini)!
Surse documentare:
https://en.wikipedia.org/wiki/Tahini
https://www.healthline.com/nutrition/what-is-tahini
https://www.healthline.com/nutrition/tahini-benefits
https://www.webmd.com/diet/benefits-of-tahini