fbpx

Ce facem cu boabele de muştar?

Ce facem cu boabele de muştar

Chiar dacă semințele de muștar sunt frecvent menționate în literatura mondială, inclusiv în textele religioase, ca metaforă pentru ceva mic sau nesemnificativ, ar trebui să le reconsiderăm însemnătatea, pentru că sunt deja câteva studii care relevă proprietăţile lor medicinale. De altfel, boabele de muştar alb erau folosite din cele mai vechi timpuri în scopuri medicinale.

În ce priveşte vechea lor istorie şi zona de răspândire, putem spune despre boabele de muştar negru că au fost menţionate în Noul Testament creştin, într-o poveste din India a lui Gautama Buddha, din secolul al V-lea î.Hr, în textele evreiești care compară universul cunoscut cu dimensiunea unui semințe de muștar, pentru a sublinia cât de insignifiantă este lumea și pentru a învăța smerenia, iar semințele de muștar sunt menționate şi în Coran, ca urmare au însoţit omenirea un timp îndelungat.

Arheologii ne spun că plantele de muștar au fost cultivate încă de acum 6.000 de ani. Muștarul aparține aceleiași familii bogate în nutrienți ca varza, broccoli și kale, numite generic crucifere. Semințele, dar şi frunzele de muştar, sunt comestibile.

Toate soiurile de muştar existente sunt foarte bogate în nutrienți. Semințele, în special, sunt bogate în mai multe minerale, cum ar fi cupru, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, mangan și seleniu. Semințele de muștar sunt, de asemenea, o sursă bună de mai multe vitamine, inclusiv vitaminele C și K, tiamină, riboflavină, vitamina B6 și acid folic. Au un procent ridicat de fibre alimentare și sunt o sursă valoroasă de mai mulți compuși bioactivi, cum ar fi antioxidanții și acizii grași polinesaturați.

Dar ştim cu toţii gustul înţepător al muştarului, cel puţin al celui de la borcan, aşadar ne întrebăm, probabil, cum am putea să ne folosim de proprietăţile boabelor de muştar.

 • orice amestec de condimente, pentru a le adăuga mâncărurilor sau pentru marinarea cărnii poate include seminţe de muştar măcinate 
 • se pot combina, măcinate, cu semințe de chimen, oregano și usturoi pentru friptura de vită. Seminţele de muştar şi cele de chimen se încălzesc uşor într-o tigaie uscată pentru a le îndulci aroma, înainte de a le adăuga la amestec
 • legumele care conţin amidon (cartofi, păstârnac, mazăre verde, dovleac) se combină bine cu semințele de muștar. Includeți-le în salata de cartofi, frittata cu somon, linte roșie indiană, fasole „cowboy” și năut prăjit cu ceapă și roșii. 
 • orezul este, de asemenea, prieten cu pudra din seminţe de muştar
 • semințele de muștar dau un gust mai bun puiului și peștelui, mai ales dacă le încălziţi puţin în tigaie înainte de a adăuga carnea. Puteţi adăuga pătrunjel și un strop de suc de lămâie și ulei de măsline. 
 • măcinate pot fi presărate peste feliile de avocado, alături de piper, dar şi pe ouă fierte
 • pot fi adăugate în iaurt pentru un sos la cartofi
 • semințele de muștar sunt folosite intens în subcontinentul indian: sunt ingrediente esențiale în mâncărurile de pește picant, jhaal și paturi.
 • bucătării indieni folosesc semințele de muștar a aromatiza curry, chutneys și legumele 
 • în bucătăria bengaleză, uleiul de muștar sau shorsher tel este predominant 
 • o varietate de murături indiene, mango cu pudră de chili roșu și semințe de muștar măcinate, conservate în ulei de muștar, sunt populare în sudul Indiei 
 • semințele de muștar sunt esențiale la murături, dar şi într-un în chutney de casă
 • măcinarea și amestecarea semințelor cu apă, oțet sau alte lichide creează condimentul galben cunoscut sub numele de pastă de muștar, utilizat pe scară largă la mâncăruri asiatice și mediteraneene. 
 • celebra friptură roast beef a britanicilor este de obicei învelită în pastă de muştar Dijon cu boabe întregi (muştar maro) şi felii de ceapă roşie.
 • în Maharashtra, uleiul de muștar este folosit pentru masajul corporal în timpul iernilor extreme, deoarece se crede că menține corpul cald.

Foto: pixabay.com

Surse documentare:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_seed
https://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_plant
https://www.webmd.com/diet/what-are-the-health-benefits-of-mustard-seed
https://www.kotanyi.com/en/discover/spices/mustard-seeds/