fbpx

Ce lapte alegem

Prin definiție, laptele este un lichid bogat în nutrienți pe care mamiferele de sex feminin îl produc pentru a-și hrăni puii. Este încărcat cu nutrienți importanți și o sursă excelentă de proteine. Consumul de lapte poate fi bun pentru oase și chiar pentru pierderea în greutate, deși sunt voci care nu îl mai recomandă.

Discuțiile privind consumul sau evitarea laptelui sunt ample și nu vom merge deloc în zona aceea. Dar pentru că zona noastră de confort este bucătăria, am încercat să aflăm dacă tot laptele e la fel și dacă vrem să îl înlocuim cu unul vegetal, ce ar fi mai potrivit să alegem în bucătărie.

Deși laptele poate fi o alegere bună pentru unii, alții nu-l pot digera sau aleg să nu-l consume. Mulți oameni nu pot tolera laptele deoarece nu pot digera lactoza, care se găsește în lapte și produse lactate. Interesant este că intoleranța la lactoză afectează aproximativ 65% din populația lumii.

Dar acum există chiar și la noi o destul de mare varietate de lactate și lapte fără lactoză. Alții aleg să nu consume lapte sau produse lactate din cauza restricțiilor alimentare, preocupărilor legate de sănătate sau din motive etice. Ei sunt, de obicei, cei care aleg variantele vegetale.

De obicei, laptele de vacă este cel care umple rafturile magazinelor și în zona de frigidere și cel nerefrigerat, UHT. Dar pentru că și aici sunt foarte multe informații scrise cu litere mici pe etichete, am încercat să le traducem pentru a înțelege ce folosim. 

Lapte de vacă nepasteurizat are o grăsime între 3,6 și 6% și necesită fierbere. Nu este recomandat să fie consumat ca atare. Dar e mai bine să fie cumpărat crud și să fie fiert acasă, în mod tradițional. Din această perspectivă este recomandat mai ales pentru produsele tradiționale, de la cozonaci de casă și până la gogoși.

Lapte pasteurizat esteDiscuțiile privind consumul sau evitarea laptelui sunt ample și nu vom merge deloc în zona aceea. Dar pentru că zona noastră de confort este bucătăria, am încercat să aflăm dacă tot laptele e la fel și dacă vrem să îl înlocuim cu unul vegetal, ce ar fi mai potrivit să alegem în bucătărie. laptele obţinut printr-un proces de tratare la temperatură înaltă în timp scurt sau printr-un proces de pasteurizare în cadrul căruia se utilizează diferite combinaţii de timp şi temperatură.

Lapte semidegresat este laptele tratat termic al cărui conţinut de grăsime a fost redus la cel puţin 1,5% (m/m) şi cel mult 1,8% (m/m). Este recomandat în orice rețetă, mai puțin cele care presupun dospire și un anumit grad de cremozitate. 

Lapte integral standardizat: are un conţinut în grăsimi de cel puţin 3,5%. Totuşi, statele membre pot prevedea o categorie suplimentară de lapte integral cu un conţinut în grăsimi de minimum 4,00% sau mai mult. Nu strică nici cremele de prăjitură, dar nici nu e prima noastră alegere. Dacă vreți, îl puteți folosi la cafea.

Lapte integral nestandardizat: are un conţinut în grăsimi care nu a fost modificat de la stadiul de mulgere, prin adăugarea sau îndepărtarea de grăsimi, prin amestecarea cu lapte al cărui conţinut în grăsimi naturale a fost modificat. Cu toate acestea, conţinutul în grăsimi nu poate fi mai mic de 3,5%. Pentru cei care nu vor să își bată capul cu fiertul laptelui acasă, este numai bun pentru cozonaci și rețete tradiționale.

Lapte ultrapasteurizat (UHT) este laptele obţinut prin aplicarea unui flux continuu de căldură, la o temperatură înaltă de cel puţin 135°C, pe o perioadă scurtă de timp de cel puţin 1 secundă. Are termenul de valabilitate cel mai lung și de obicei nu este în zona de frigidere. Este de obicei laptele pe care îl primiți în oraș la cafea. Pentru unii, are o textură aparte și pot să facă diferența între acesta și laptele comun. 

Lapte praf este produsul în care conţinutul de apă nu depăşeşte 5% din masa produsului finit, obţinut prin îndepărtarea apei din lapte, din laptele integral sau parţial degresat, din smântână sau dintr-un amestec al acestor produse. Procesul de obținere este unul industrial, dar produsul finit este tot lapte. Doar uscat. Este nelipsit în ciocolata de casă!

Lapte de capră. Se pare că mulți oameni care au o alergie la laptele de vacă, pot consuma produse din lapte de capră. Iar specialiștii spun că nu e vorba de intoleranță la lactoză, ci o diferență între unele dintre componente. Laptele de capră are mai multe calorii decât cel de vacă, chiar și un pic mai multe proteine, și pare să stea mult mai bine la capitolul valori nutriționale, comparativ cu cel de vacă. Și are și un pic mai puțină lactoză. Poate înlocui cu succes laptele de vacă în orice rețetă, gustul nu diferă foarte mult.

Pentru cei care preferă ”laptele” vegetal, lista este destul de generoasă. Fabricate dintr-un singur ingredient, precum migdalele, ovăzul sau orezul, sunt o alternativă excelentă la laptele de vacă pentru cei care au alergii sau intoleranță la lactate. De asemenea, sunt de interes și pentru cei cu aplecări ecologiste, deoarece sunt asociate cu mai puține emisii decât producția de lapte.

Lapte de migdale. Are mai puține calorii și grăsimi decât laptele de vacă, iar în majoritatea rețetelor, puteți folosi laptele de migdale ca alternativă prin simpla înlocuire în proporție de 1-1. Este cea mai potrivită alternativă în bucătărie. Adăugând o linguriță de zeamă de lămâie sau oțet, poate fi transformat chiar și în ”lapte bătut”. 

Lapte de nucă de cocos: este făcut din pulpă de nucă de cocos și apa are o textură cremoasă și o aromă blândă. Este de obicei folosit în rețete indiene de curry, dar și pentru smoothie-uri sau înghețate. Are un gust pronunțat de cocos și o consistență mai densă, de poate fi folosit și la copt. Și, comparativ cu alte opțiuni vegetale, are mai multe grăsimi. 

Lapte de caju: caju pisat combinat cu apă, un înlocuitor ușor dulceag pentru laptele de vacă. Textura laptelui de caju este, de asemenea, mult mai subțire decât cea a laptelui de vacă. Poate fi folosit la cerealele de dimineață, în cafea, ca bază pentru smoothie, la clătite, pentru prăjituri sau  brioșe 

Lapte de soia: conține o cantitate similară de proteine cu laptele de vacă.

Lapte de cânepă: din semințe de cânepă și cu un aport bun de proteine pe bază de plante.

Lapte de ovăz: are o aromă foarte blândă, cu o consistență mai groasă, recomandat mai ales pentru pentru cafea.Lapte de orez: este cel mai puțin alergenic din toate variantele vegetale.

Surse documentare:

https://www.healthline.com/nutrition/milk-benefits
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/milk/
https://www.canr.msu.edu/news/goat-milk-versus-cow-milk-a-comparison
https://lege5.ro/Gratuit/geztgmztge3dm/ghidul-de-definitii-si-termeni-folositi-in-industria-laptelui-din-08022023?d=2023-02-14
https://www.greenmatters.com/p/cooking-with-almond-milk
https://thecoconutmama.com/coconut-milk-vs-milk/
https://www.iflscience.com/most-plant-based-milks-are-poorer-in-key-micronutrients-than-dairy-65066?fbclid=IwAR1HliviPhjwPcHHem7HiC08-zARD9KHSZjzqJrluCsx2SEjg7W_zM2dSFk