fbpx

Ciocolată de casă

ciocolată de casă

Într-un fel sau altul, cei mai mulți dintre noi leagă batonul de ciocolată de casă de copilărie. Când poate îl primeam ca recompensă pentru o notă bună obținută la școală sau când se pregăteau bunătăți pentru sărbători ori se anunțau oaspeți. Ciocolata de casă este acel desert pe care îl poți pregăti în maximum 25 de minute. Noi am ales combinația cu nucă coaptă și merișoare. Și este minunată, dar voi puteți adăuga alune de pădure sau fistic, stafide ori bucăți de portocală confiată. Sau simplă, că tare bună e și așa!

ciocolată de casă

Ciocolată de casă

5.0 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

10

minutes
Total time

25

minutes

Ingrediente

  • 250 g lapte praf, de preferat neîndulcit

  • 400 g zahăr tos alb

  • 150 ml apa

  • 100 g unt, topit, la temperatura camerei

  • 50 g cacao

  • 1 plic de zahăr vanilinat

  • 1 lingură de esență de rom

  • 50 g merisoare/stafide

  • Nuci

Cum să faceți

  • Cerneți laptele praf împreună cu cacaua. Rumeniți nuca într-o tigaie fără ulei.
  • Într-un vas, pe foc potrivit, puneți la fiert apa cu zahărul și amestecați. Din clipa în care siropul începe să fiarbă, porniți cronometrul telefonului sau stați cu ochii pe ceas.
  • Dacă vreți o ciocolată mai moale, cremoasă, lăsați siropul la fiert 5-6 minute. Dacă vă doriți o ciocolată mai legată, lăsați să fiarbă 7-8 minute. Iar dacă vă place ciocolata fărâmicioasă, fierbeți siropul 9-11 minute (consistența siropului va semăna cu mierea)*.
  • Luați de pe foc, adăugați amestecul de cacao și lapte praf și amestecați repede, să se omogenizeze cât mai repede. Cu cât se răcește compoziția, cu atât o veți amesteca mai greu. Adăugați untul topit, merișoarele, o parte din nuci și aromele preferate.
  • Turnați compoziția de ciocolată de casă într-o tavă potrivită ca dimensiuni tapetată cu hârtie de copt sau cu folie alimentară.
  • Nivelați ușor și ornați cu nucile păstrate. Noi am lăsat-o la temperatura camerei, preț de vreo 3 ore, apoi am tăiat-o în cuburi potrivite ca dimensiune. Și n-a mai rămas nicio fărâmă din ea! Poftă bună și vouă!
  • *În acest ultim caz (siropul este mai dens), turnați treptat amestecul de lapte praf și cacao, amestecând mai repede, pentru că se va îngroșa. Este posibil să nu puteți încorpora toată cantitatea de lapte praf.

Rețetă video

Tags: