fbpx

Ciocolată de casă

ciocolată de casă

Într-un fel sau altul, cei mai mulți dintre noi leagă batonul de ciocolată de casă de copilărie. Când poate îl primeam ca recompensă pentru o notă bună obținută la școală sau când se pregăteau bunătăți pentru sărbători ori se anunțau oaspeți. Ciocolata de casă este acel desert pe care îl poți pregăti în maximum 25 de minute. Noi am ales combinația cu nucă coaptă și merișoare. Și este minunată, dar voi puteți adăuga alune de pădure sau fistic, stafide ori bucăți de portocală confiată. Sau simplă, că tare bună e și așa!

ciocolată de casă

Ciocolată de casă

5.0 from 2 votes
Course: desertDifficulty: ușor
Porții

8

porții
Timp preparare

15

minutes
Timp gătire

10

minutes
Total time

25

minutes

Ingrediente

  • 250 g lapte praf, de preferat neîndulcit

  • 400 g zahăr tos alb

  • 150 ml apa

  • 100 g unt, topit, la temperatura camerei

  • 50 g cacao

  • 1 plic de zahăr vanilinat

  • 1 lingură de esență de rom

  • 50 g merisoare/stafide

  • Nuci

Cum să faceți

  • CerneÈ›i laptele praf împreună cu cacaua. RumeniÈ›i nuca într-o tigaie fără ulei.
  • ÃŽntr-un vas, pe foc potrivit, puneÈ›i la fiert apa cu zahărul È™i amestecaÈ›i. Din clipa în care siropul începe să fiarbă, porniÈ›i cronometrul telefonului sau staÈ›i cu ochii pe ceas.
  • Dacă vreÈ›i o ciocolată mai moale, cremoasă, lăsaÈ›i siropul la fiert 5-6 minute. Dacă vă doriÈ›i o ciocolată mai legată, lăsaÈ›i să fiarbă 7-8 minute. Iar dacă vă place ciocolata fărâmicioasă, fierbeÈ›i siropul 9-11 minute (consistenÈ›a siropului va semăna cu mierea)*.
  • LuaÈ›i de pe foc, adăugaÈ›i amestecul de cacao È™i lapte praf È™i amestecaÈ›i repede, să se omogenizeze cât mai repede. Cu cât se răceÈ™te compoziÈ›ia, cu atât o veÈ›i amesteca mai greu. AdăugaÈ›i untul topit, meriÈ™oarele, o parte din nuci È™i aromele preferate.
  • TurnaÈ›i compoziÈ›ia de ciocolată de casă într-o tavă potrivită ca dimensiuni tapetată cu hârtie de copt sau cu folie alimentară.
  • NivelaÈ›i uÈ™or È™i ornaÈ›i cu nucile păstrate. Noi am lăsat-o la temperatura camerei, preÈ› de vreo 3 ore, apoi am tăiat-o în cuburi potrivite ca dimensiune. Și n-a mai rămas nicio fărâmă din ea! Poftă bună È™i vouă!
  • *ÃŽn acest ultim caz (siropul este mai dens), turnaÈ›i treptat amestecul de lapte praf È™i cacao, amestecând mai repede, pentru că se va îngroÈ™a. Este posibil să nu puteÈ›i încorpora toată cantitatea de lapte praf.

Rețetă video

Tags: