Se mai întâmplă să scăpăm prea multă sare în mâncare sau să fie mai iute decât ne-am dori. Dar există un revers pentru acestea, deși ar putea să nu mai fie chiar acea rețetă de la care am pornit.
Prea sărat?
- Adăugați ceva să absoarbă sarea: cartofi, macaroane, orez
- Dacă e vorba de supă clară, puteți dilua lichidul cu mai multă apă, adăugând și câteva legume
- Dacă e o tocană, puteți să o dregeți cu apă cu făină. Se va îngroșa și sosul, dar va reduce gustul sărat
- Dacă e doar ”un pic” sărată, echilibrați cu un strop de lămâie sau oțet de fructe
- Adăugați un ingredient cremos: smântână, iaurt sau unt, ce se potrivește mai bine, în funcție de situație
Prea iute?
- Echilibrați cu smântână sau iaurt dacă se potrivește mâncării, ori lapte de cocos, pentru vegetarieni
- Pentru sosurile de roșii sau fripturile care nu merg cu smântână sau iaurt, adăugați brânză rasă sau un sos de brânză
- Dacă se potrivește, adăugați o garnitură de orez, cartofi, paste pentru a echilibra gustul
- Completați cu mai mult lichid, pentru a dilua iuțeala
- Încercați să neutralizați iuțeala cu un strop de zahăr sau miere
- Adăugați un strop de zeamă de lămâie sau oțet de fructe, în general au tendința să reducă senzația de iute
- Dacă nimic nu se potrivește, creșteți cantitate de ingrediente folosite, practic veți avea o rețetă pentru patru persoane, dacă ați gândit-o pentru două
Prea acidă?
- Adăugați un praf de bicarbonat de sodiu, metoda merge la cele mai multe dintre mâncăruri
- Adăugați unt sau ulei, grăsimea reduce senzația de aciditate, de exemplu la vinete sau salata de vinete
- Sosurile prea acide cu roșii sau de roșii se reglează cu puțin zahăr
- Combinați alimentele cu aciditate crescută (carne, cârnați, paste) cu cele alcaline, cum ar fi mazăre, năut, morcovi sau ouă
Surse documentare:
https://www.masterclass.com/articles/how-to-neutralize-salt-in-food
https://food-hacks.wonderhowto.com/how-to/oops-food-too-spicy-heres-fix-0169642/
https://www.wikihow.com/Reduce-Acidity-in-Cooking
https://www.livestrong.com/article/512120-how-to-counteract-acidity-in-cooking/