fbpx

Cum se prepară cidrul de mere acasă

  • Home
  • Utile
  • Cum se prepară cidrul de mere acasă

Cidrul este o băutură obținută prin fermentarea sucului de fructe, cel mai adesea mere. Există însă numeroase reţete care ne prezintă despre un cidru de mere nealcoolizat, unde practic procesul se opreşte înainte de fermentație. Aşa cum se întâmplă la must, dacă facem o comparație cu prepararea vinului!

Cidrul este o băutură tradițională din fructe, cel mai adesea din mere, care câștigă tot mai multă popularitate datorită gustului său răcoritor și natural. Acesta poate fi consumat ca atare, dar poate fi folosit și în diverse rețete, adăugând o notă fructată și subtil alcoolizată. 

Prepararea cidrului englezesc sau franţuzesc tradiţional nu este un proces mai complicat decât cel de preparare a vinului, dar poate nu este chiar pentru toată lumea şi, cu siguranţă, nu este recomandat pentru bucătăriile noastre moderne.

Dar putem să-l înlocuim oricând cu un cidru de mere echivalent cu mustul din struguri! Iar acest lucru nu este absolut deloc complicat. Avem nevoie doar de câteva ingrediente şi ustensile. Şi o oală pentru fiert. Sau un slow cooker

Rezultatul final va fi un fel de vin fiert, dar din mere, aromatizat cu portocale şi condimente!

Ingrediente necesare pentru cidru de mere:

  • Mere (aproximativ 10-12 mere)
  • Portocale netratate chimic (2 buc.)
  • Zahăr (de preferat brun sau sirop de arțar, pentru aroma lui specifică)
  • Scorţişoară baton, cuişoare întregi, anason stelat, ghimbir şi nucşoară (opţional)
  • Apă (în caz că sucul de mere este prea concentrat, pentru a dilua băutura)
  • Câteva sticle de sticlă sau recipiente pentru fermentat

Cum se prepară cidrul:

  • Tăiaţi merele şi portocalele în 4 şi puneţi-le într-o oală cuprinzătoare
  • Portocalele pot fi lăsate şi cu coajă, dacă preferaţi şi aroma uşor amăruie a acestora, însă este esenţial să fie portocale a căror coajă nu a fost tratată chimic
  • Adăugaţi şi condimentele 
  • Turnaţi apă deasupra pentru cât să acopere bine totul
  • Lăsaţi la foc mic să fiarbă până fructele pot fi zdrobite cu furcuţila
  • Pasaţi fructele apoi mai lăsaţi la foc mic încă cel puţin o oră
  • Strecuraţi totul printr-o strecurătoare fină sau un tifon
  • Îndulciţi după gust
  • Serviţi cald sau la temperatura camerei. 
  • Dacă vreţi să păstraţi pentru mai târziu, este nevoie de refrigerare, de preferat în sticle de sticlă

Sfaturi suplimentare:

  • Folosirea unui amestec de mere dulci și acrișoare va da cidrului un gust echilibrat.
  • Scorţişoara, cuişoarele sau orice alte condimente alegeţi, le puteţi pune într-un săculeţ pentru ierburi aromatice, pentru a fi scoase mai uşor.
  • În locul condimentelor uscate (sau pe lângă ele), puteţi adăuga un plic de ceai sau două pentru un plus de savoare și….culoare (ceai de rooibos sau de rodie)
  • De asemenea, puteţi adăuga un cub mic de ghimbir proaspăt, pentru un gust mai intens.
  • Dacă vreţi neapărat să aveţi un cidru de mere cu alcool, puteţi adăuga bourbon, brandy sau whiskey la final.

Surse documentare:

https://www.thespruceeats.com/how-to-make-apple-cider-4172013
https://www.gimmesomeoven.com/homemade-apple-cider/