fbpx

Curmale, în loc de dulciuri

Curmale

Fructe originare din Orientul Mijlociu, deși acum sunt cultivate și în Marea Mediterană, Asia, SUA și Mexic, curmalele sunt bogate în antioxidanți și, în același timp, un dulce sănătos.

Dovezile arheologice din diferite părți ale Egiptului și Siriei arată că urme de curmale sunt prezente încă din perioada neolitică, pe scurt, sunt consumate de mai bine de 8000 de ani. Curmalele sunt, de asemenea, menționate în unele texte sacre scrise în jurul mileniului al treilea î.Hr., ceea ce face ca acestea să fie unele dintre cele mai vechi fructe din lume menționate în istorie.

Există o multitudine de varietăți, dar curmalul Medjool este unul dintre cele mai cunoscute, deoarece are un gust și o textură mai dulce și mai lipicioasă decât altele. 

Curmalele sunt disponibile pe tot parcursul anului, dar cele proaspete sunt mai bune între noiembrie și ianuarie.

Din punct de vedere nutrițional, 30 g curmale (o porție de curmale uscate) conțin:

  • 81 kcal / 345 KJ
  • 20.4 g zahăr
  • 20.4 g carbohidrați
  • 210 mg potasiu
  • 1.6 g fibre
  • 1.0 g proteine
  • 0.1 g grăsimi

Beneficii nutriționale

  • conțin mai multe vitamine și minerale: B6, potasiu, magneziu, cupru, mangan, fier
  • sunt bogate în fibre, ceea ce poate fi benefic pentru prevenirea constipației și controlul zahărului din sânge
  • conțin mai multe tipuri de antioxidanți care pot ajuta la prevenirea dezvoltării anumitor boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul, Alzheimer și diabetul
  • există studii care arată că acestea pot favoriza și ușura travaliul natural pentru femeile însărcinate, atunci când sunt consumate în ultimele săptămâni de sarcină
  • se consideră că sunt de ajutor în păstrarea sănătății osaturii, dar acest efect nu a fost îndeajuns studiat
  • sunt un înlocuitor sănătos al zahărului alb, datorită gustului lor dulce, nutrienților, fibrelor și antioxidanților

Unul dintre cele mai importante beneficii ale curmalelor îl reprezintă, ca urmare, faptul că putem să le folosim ca substituit de dulce. Nu doar în rețete, pentru că nu toate se pretează, dar cu siguranță atunci când vrem să ne domolim pofta de dulce, înlocuind produsele cu zahăr cu fructele.

Curmalele sunt o sursă importantă de fructoză, un tip natural de zaharuri care se regăsesc în fructe. Din acest motiv, curmalele sunt foarte dulci și au, de asemenea, un gust subtil de caramel. 

Cea mai bună modalitate de a înlocui zahărul alb cu curmale este să faceți pastă de curmale, amestecându-le într-un blender (după ce ați scos sâmburii) și adăugând apoi apă, după cât de lichidă vreți pasta. O regulă generală este să înlocuiți zahărul cu pastă de curmale într-un raport de 1:1.

Este important de reținut că, deși curmalele sunt bogate în fibre și nutrienți, ele sunt încă destul de bogate în calorii și cel mai bine sunt consumate cu moderație.

Cum includem curmalele în dietă?

Pot fi mâncate ca atare sau incluse în rețete, fiind des asociate cu migdale, nuci sau brânză moale.

  • cremă: curmale decojite (de preferință Medjool), lapte, vanilie și un vârf de sare
  • pasta de curmale poate fi folosită pentru îndulcitor în smoothie-uri
  • se combină foarte bine în smoothie-uri cu banane sau sucuri naturale de citrice
  • combinate cu fulgi de ovăz și iaurt la mic-dejun
  • puteți combina curmale cu nuci și semințe pentru a face snack-bar-uri sănătoase sau bile energizante
  • fiind foarte lipicioase, pot deveni un bun liant în produse de panificație, inclusiv în biscuiți și fursecuri
  • pasta de curmale poate fi folosită și pentru a îndulci sosurile pentru salată ori marinadele

Este important de reținut, totuși, că avem de-a face cu fructe bogate în calorii, iar gustul lor dulce ne poate duce la mâncat în exces. Atenție la gramaj!!

Sunt curmalele sigure pentru toată lumea?

Ei bine, există persoane alergice la curmale și, în plus, compușii numiți sulfiți pot provoca, pentru cei foarte sensibili, simptome alergice.

Astfel, poate apărea o reacție ușoară, de genul mâncărimilor pe limbă sau pereții interiori ai obrajilor, strănut sau nas care curge. Dacă știți că reacționați astfel la mai multe alimente, ar fi bine să discutați cu medicul dumneavoastră de familie și în ce privește curmalele.

Surse documentare:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-dates
https://pharmeasy.in/blog/20-health-benefits-of-dates-and-date-recipes/
https://www.health.com/nutrition/groceries/health-benefits-dates

Foto: pixabay.com