fbpx

De ce e bine să mâncăm germeni ori lăstari de plante?

  • Home
  • Utile
  • De ce e bine să mâncăm germeni ori lăstari de plante?

Cu siguranță într-una dintre vizitele la supermarket ați remarcat în zona frigiderelor deschise, cu salate, caserole cu germeni de plante, de cele mai multe ori cerealele încolțite. Cu 10 ani în urmă, în România, puțini ar fi ales să le încerce într-o salată, dar despre beneficiile mâncării verzi, din familia raw vegan, se discută mult în anii din urmă în Europa și Statele Unite ale Americii.

Ce sunt germenii de plante?

Foarte simplu, semințe încolțite, pe un pat de apă. Cam cum procedăm cu grâul de Sfântul Andrei, să aflăm dacă vom avea parte de un an rodnic! 

În ultimii ani, industria alimentară a lansat din ce în ce mai mult produse care conțin cereale încolțite sau făină din acestea. Produsele variază de la cereale pentru micul dejun, la pâine, paste, gustări și băuturi. 

Dacă în Europa vorbim mai mult despre germeni de cereale (grâu) pentru salate, în SUA sunt deja și produse de panificație sau gustări pe bază de germeni, iar în Asia-Pacific băuturi energizante. Quinoa (pseudocereală) și grâul sunt cele mai frecvent utilizate, dar pot fi și lucernă, năut, mazăre, varză, broccoli, fasole, linte ori ridichi.

Lăstari?

Ei bine, lăstarii sunt plăntuțele germinate ceva mai înăltuțe, aproximativ 10 cm, care, de asemenea, se pot consuma crude, în salate ori smoothie-uri.

Lăstari se pot obține din floarea-soarelui, ceapă, praz, trifoi roșu, orz sau grâu.

Care sunt beneficiile germenilor de plante?

Plantele încolțite au multe beneficii pentru sănătate, recunosc specialiștii nutriționiști, pentru că procesul de germinare descompune o parte din amidon, ceea ce face ca procentul de nutrienți să fie mai mare. De asemenea, descompune fitatul, o formă de acid fitic care scade în mod normal absorbția vitaminelor și mineralelor din organism. Deci, boabele încolțite au mai mulți nutrienți disponibili decât boabele mature. Boabele încolțite pot avea, de asemenea, mai puțin amidon și pot fi mai ușor de digerat decât boabele obișnuite, așadar pot ajuta persoanele sensibile la digestia cerealelor.

Cum se pot consuma?

Într-o salată, este cea mai comună metodă este de a adăuga germeni în alimentația zilnică: deasupra salatei sau la baza unei salate verzi. 

Pot fi gătiți, prin fierbere sau la cuptor, în sosuri picante pentru mâncare asiatică; cel mai frecvent gătit este germenul de fasole mung. 

Germenii pot fi copți în aluaturi de pâine, paste, pizza, muffin sau sufleuri.

Una dintre cele mai simple modalități de a consuma semințe încolțite este de a le încorpora într-un smoothie. Sunt destul de comuni în aceste rețete germenii de broccoli.Cea mai simplă și mai rapidă metodă de a consuma germenii încolțiți este o gustare ca atare, fără a adăuga nimic!

Riscul consumului de germeni cruzi

La fel ca orice produs proaspăt care este consumat crud sau ușor gătit, germenii pot prezenta un risc de boli de origine alimentară, dacă sunt contaminați. Spre deosebire de alte produse proaspete, condițiile calde și umede necesare creșterii germenilor sunt ideale pentru creșterea rapidă a bacteriilor, inclusiv salmonella, listeria și E. coli.

Agenția pentru standarde alimentare din UK consideră că putem mânca germenii cruzi dacă sunt etichetați „gata de mâncare”. Toți ceilalți, însă, ar trebui să fie preparați termic, pentru a evita eventualele riscuri.

Plante germinate la tine acasă!

Germenii de grâu, ovăz, orz, soia, linte, orez, lucernă ori quinoa pot fi cultivați în bucătăria proprie.

Recomandat ar fi să cultivați germeni din boabe naturale, ecologice, netratate chimic, de bună calitate. Trebuie să le udați în mod regulat, cel puțin de două ori pe zi, cu apă neclorurată. La temperatura camerei (aproximativ 20 °C), într-un mediu umed, în aproximativ 4 zile, în medie, veți avea germeni gata de consum. Cam în a doua zi, semințele încolțesc și apare tulpina, indicând faptul că germinarea a început. În acest moment, conținutul de vitamine este foarte mare, în special vitamina C, deoarece boabele produc multe vitamine de care are nevoie pentru propria creștere.

Tulpina crește de la o zi la alta – aproape că o puteți vedea crescând în fața ochilor.

Viteza de creștere depinde de temperatură și astfel puteți regla rata de creștere.

Ideal este să fie incluși în meniuri în următoarele 2 zile, pentru că pot mucegăi ușor.

Cum le pregătesc înainte de mâncare

1. Germenii se scot de pe suprafața umedă sau din frigider.
2. Asigurați-vă că nu există mucegai sau miros urât (dacă există, aruncați produsul!).
3. Așezați germenii într-o strecurătoare sau într-o sită.
4. Treceți apă proaspătă peste plantele germinate și clătiți bine.
5. După spălare, asigurați-vă că germenii sunt perfect curați înainte de a fi mâncați ori gătiți.

Surse documentare:
https://www.health.harvard.edu/blog/sprouted-grains-nutritious-regular-whole-grains-2017110612692
https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/sprouted-seeds-safety-advice/

Foto: unsplash.com