fbpx

Smoothie-uri verzi

Bogate în nutrienți din fructe și legume proaspete, smoothi-urie verzi au devenit o modalitate la îndemână pentru aportul zilnic de vitamine și minerale recomandat. Iar spre deosebire de sucuri, smoothie-urile păstrează conținutul benefic de fibre din alimentele integral consumate.

Cele mai simple combinații sunt de frunze verzi, cum ar fi spanac, varză, rucola cu un lichid, de obicei apa. Pentru a evita gustul ușor amar, pot fi adăugate o mulțime de alte ingrediente, iar lămâia este doar unul dintre acestea.

Atenție, însă, dacă vreți să includeți smoothie-urile verzi în alimentație pentru a pierde în greutate, orice adaos vine și cu calorii suplimentare. 

În funcție de preferințe, frunzelor verzi alese le puteți adăuga:

  • Fructe: măr, mango, banane, avocado, ananas
  • Zarzavaturi: morcov, sfeclă roșie, castravete, conopidă ori broccoli
  • Semințe și nuci: migdale, cânepă, chia, semințe de in
  • Condimente: ghimbir, scorțișoară, turmeric, cacao
  • Îndulcitori naturali: miere, curmale, stevia
  • Iaurt, lapte de vacă, lapte de migdale sau silken tofu
  • Suplimente alimentare: pudră proteică, spirulina, vitamine și minerale

Odată decisă combinația, tot ce aveți de făcut este să adăugați în blender frunzele verzi, fructele și/sau legumele alese. Sunt însă câteva trucuri de care să țineți cont, mai ales dacă sunteți la început de drum cu smoothi-urile verzi:

  • Până vă găsiți singuri rețeta potrivită gustând, adăugând, renunțând sau experimentând, urmați o formulă simplă: 60% fructe, până la 40% frunze verzi.
  • Amestecați în blender în etape, pentru a evita bucățile întregi, mai ales dacă vorbim despre frunze; nu e deloc plăcut să simți o frunză întreagă și înmuiată printre dinți, așadar începeți cu frunzele și lichidul, apoi restul ingredientelor.
  • Vara, mai ales, lăsați ingredientele pentru smoothie în congelator câteva ore înainte de a le folosi (mai puțin frunzele verzi), astfel veți avea gheață fără să sacrificați din gust, în plus veți arunca mult mai puține fructe prea coapte.
  • Dacă adăugați fructe natural dulci (banane, mango, mere, pere sau curmale fără sâmburi), nu o să mai fie nevoie de adaos de zaharuri
  • Pentru a nu pierde timpul dimineața, puteți pregăti doza de vitamine verzi încă de cu seară și lăsa la frigider. Folosiți un capac etanș pentru a opri oxidarea și pentru a păstra totul proaspăt, iar înainte de a-l bea, nu uitați să agitați bine recipientul

Combinații de succes (60% fructe/max 40% alimente ori frunze verzi):

  • portocală, căpșuni, frunze de spanac tânăr, o cană de lapte de migdale
  • căpșuni, ananas, broccoli, miere și lapte de migdale
  • căpșuni, afine, frunze de spanac tânăr, iaurt grecesc, apă
  • căpșuni, banane, frunze de spanac tânăr, lapte de migdale, extract de vanilie
  • mere fără coajă și sâmburi, afine, scorțișoară, nucșoară, frunze de spanac tânăr, semințe de chia, extract de vanilie, apă
  • ananas, portocală, frunze de spanac tânăr, lapte de migdale
  • mazăre de primăvară dulce, afine, lapte de migdale, semințe de chia, miere
  • mango, portocală, castravete, semințe de in, frunze de spanac tânăr
  • ananas, portocală, morcov tânăr, spanac, semințe de in, apă
  • cireșe, afine, kale, miere, lapte de migdale

Surse documentare: https://www.webmd.com/diet/green-smoothies-are-they-good-for-you#1

Foto: unsplash.com