Degustate în plin sezon și la maturitate deplină, căpșunile au o aromă extraordinară, fie că sunt de cultură sau sălbatice, poate și pentru că provin dintr-o plantă înrudită cu trandafirul.
Sigur, uneori gustul lor nu este chiar atât de pronunțat iar textura deloc moale, dar asta nu este deloc vina fructelor, ci a cultivatorilor și până la urmă chiar și a noastră, pentru că ne așteptăm să regăsim acest gust perfect într-un produs cultivat diferit decât îl găsim în natură.
Dincolo de gust, însă, căpșunul și plantele înrudite cu el sunt fructe bogate în vitamine și zaharuri. Sunt tonice, gustoase și aromate și au foarte multe proprietăți terapeutice: remineralizează organismul, stimulează imunitatea naturala și funcțiile hepatice, reglează tensiunea, au efect detoxifiant, scad colesterolul și au foarte puține calorii.
Căpșunile sunt alcătuite din apă în proporție de 90%, și din zahăr 5% având astfel un efect diuretic și depurativ. Această cantitate mică de zahăr se eliberează lent în sânge și nu duce la o creștere semnificativă a glicemiei, căpșunile încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut.
Căpșunile conțin flavonoide, principii bioactive prețioase pentru menținerea elasticității vaselor de sânge, pentru buna funcționare a inimii și a circulației sangvine.
Datorită conținutului de calciu și fosfor, căpșunile sunt benefice pentru prevenirea osteoporozei și anemiei, prin conținutul bogat în vitamine C, B și E, căpșunile ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și influențează funcționarea sistemului nervos, fiind benefice în astenii și în prevenirea insomniilor, vitamina C și polifenolii din compoziția căpșunilor având un puternic efect antiinflamator și antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roșie. Datorită polifenolilor, consumul de căpșuni este asociat cu reducerea inflamației cronice, fiind recomandat persoanelor care suferă de artrită, astm, dar și ateroscleroză.
Informații nutriționale pentru 100 g de căpșuni proaspete
- 32 calorii
- 91% apă
- 0,7 g proteine
- 7,7 g carbohidrați
- 4,9 g zahăr
- 2 g fibre
- 0,3 g grăsimi
Alergia la căpșuni este destul de comună, mai ales în rândul copiilor. Persoanele care sunt sensibile la polenul de mesteacăn sau la mere pot prezenta, de asemenea, simptome de alergie la căpșuni. Așadar, dacă observați o erupție cutanată, o senzație ciudată în gură sau chiar o reacție mai severă, cum ar fi anafilaxia înseamnă că sunteți alergic la aceste fructe și ar fi bine să le evitați.
Căpșunile sunt disponibile proaspete, congelate și, mai nou, liofilizate, precum și în jeleuri și gemuri. Ar fi păcat, însă, ca în plin sezon să nu ne bucurăm de gustul lor proaspăt. Iar atunci când sezonul este pe terminate, putem să le conservăm. Trebuie să reținem, însă, că dulceața sau gemul ori jeleu sunt foarte parfumate și bune la gust, dar nu mai au aceleași proprietăți nutriționale ori curative, în primul rând din cauza adaosului de zahăr, dar și pentru că vitaminele nu rezistă la fierbere.
Cum depozitez căpșunile
- Odată cumpărate, selectați fructele sănătoase
- Puneți-le la frigider, întregi și nespălate
- Tapetați un recipient cu prosoape de hârtie pentru a absorbi umezeala și a împiedica mucegăirea
- Puneți căpșunile într-un singur strat în interiorul recipientului
- Dacă aveți mai multe căpșuni, separați straturile cu prosoape de hârtie
- Sigilați ermetic recipientul și puneți-l la frigider
- Căpșunile întregi vor rezista mai mult decât tăiate, mai ales dacă au fost culese cu tot cu frunze si codițe
- Spălați-le doar când sunteți gata să le mâncați, altfel crește riscul de a mucegăi
- Căpșunile uscate și etanșe ar trebui să reziste la frigider măcar o săptămână
Căpșuni, zilnic în sezon!
- Proaspete la o masă individuală
- În smoothie-uri alături de alte fructe
- Împreuna cu banane sunt alegerea ideală
- Cu cereale integrale
- În combinație cu granola, quinoa sau semințe de chia
- Cu produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi
- Cu brânză de capră și pui fript
Iar dacă nu aveți nicio idee, dar am reușit să vă facem poftă de căpșuni, avem câteva propuneri de rețete aici.