fbpx

Fructe în aluat sărat

tartă cu pere și blue cheese

Cu brânză, legume, carne, pește sau fructe de mare, tartele sărate vin în tot felul de variante. 

Indiferent de sezon, toate combinațiile sunt posibile în funcție de dorințele fiecăruia, mai ales dacă imaginația ne duce și spre fructele potrivite, iar noi venim cu câteva idei de unde puteți pleca în experimentele proprii.Dacă vreți să vă inspirați în combinațiile potrivite de brânză cu fructe, găsiți idei și aici.

Aluatul

  • Aluat fraged de tartă 3-2-1 (proporția de făină– unt – ou) și, neapărat, sare
  • Aluat simplu din făină, ulei și apă (tarte flambée, specialitate alsaciană)
  • Foitaj

Alegerea aluatului se face în funcție de preferințe, deși foitajul este cel mai ușor de folosit. Pe o tavă rotundă sau dreptunghiulară, cu hârtie de copt, la cuptorul preîncălzit putem combina brânză de diverse feluri, cu șuncă și fructe. Dacă unii le numesc pizza, iar alții tarte sărate, nici nu mai contează atâta vreme cât sunt de nerefuzat.

Tartă cu piersici, brânză de capră și miere

Foitaj, piersici sau nectarine feliate, brânză proaspătă de capră amestecată cu brânză de vaci și miere, ceapă roșie feliată subțire, sare și piper. La cuptor, la 180 grade.

Dacă a trecut sezonul piersicilor sau nectarinelor, pot fi folosite prune sau smochine!

Tartă cu pere și blue cheese

Cea mai simplă și gustoasă variantă încercată: foitaj, smântână, felii de pere bine coapte așezate după placul inimii și brânză albastră (Gorgonzola sau Rocqfort) ruptă deasupra. Se coace la 180 grade.

Tartă cu brânză de capră și prune 

Spre deosebire de rețeta de mai sus, aici avem și piept de porc crud uscat! Prunele tăiate în două și carnea cubulețe se rumenesc în tigaie apoi se așază pe foaia de aluat din foitaj sau de tartă, dar în formă mai înaltă. Se bat ouă cu smântână și se adaugă sare și piper și se toarnă compoziția în formă. Se coace la 200 grade.

Tartă cu piersici, prosciutto și 3 feluri de brânză

Poate nu este o combinație pentru oricine, dar este cu siguranță pentru cei îndrăzneți și care obișnuiesc să alăture pepene cu prosciutto sau fructe proaspete pe platourile cu brânzeturi. Este de preferat aluatul de tarte flambée pentru că seamănă foarte mult cu cel de pizza și este neutru, din punct de vedere al gustului. În ce privește brânza, avem ricotta, mozzarella și o brânză tare de tipul Asiago, Pecorino Romano sau Parmesan. Ca sos folosim reducție de oțet balsamic și miere.

Aranjamentul este exact ca la o pizza tradițională. 

Tartă cu prosciutto, ananas și piersici

Pentru că am pomenit de pizza, rețeta aceasta se apropie de un clasic foarte cunoscut: pizza Hawai. Peste aluatul simplu se așază sosul de roșii, piersicile feliate, ananasul tăiat potrivit, felii de prosciutto crudo și brânză de capră

Servite ca starter sau fel principal, rețetele de mai sus vor primi aplauze unanime în jurul mesei!