fbpx

Lapte de cocos, dar nu chiar lapte

  • Home
  • Utile
  • Lapte de cocos, dar nu chiar lapte

Laptele de cocos este un ingredient alimentar tradițional folosit în întreaga Asie, aproape, dar și  Caraibe, America Latină tropicală și Africa de Vest, unde nucile de cocos au fost introduse în perioada colonială. Ce se poate face cu el, dacă vrem să îl folosim și noi, vă povestim imediat!

Denumirea generică este de lapte de cocos, bineînțeles, dar la fel de bine știm că laptele ar trebui să provină de la o specie de mamifere, iar lichidul aici de față este un produs extras din 

pulpa rasă a nucilor de cocos. Opacitatea și gustul bogat se datorează conținutului ridicat de ulei, majoritatea fiind grăsimi saturate, mai exact ulei de cocos.

În funcție de nivelul de grăsimi, este diferențiat și laptele de cocos, cea mai consistentă din acest punct de vedere fiind crema de cocos. Laptele de cocos normal are maximum 20% grasime, dar există și în varianta degresată. Chiar dacă aceste procente de grăsime vă miră, să știți că de fapt consumarea laptelui de cocos este asociată inclusiv cu pierderea în greutate, iar grăsimile sunt saturate! Despre grăsimi, aflați totul din episodul 2 de Pofte bune, de la doamna dr Laura Ene!

Într-o conservă de foarte bună calitate de lapte de cocos ați putea avea în același timp:

  • Cremă de cocos, dacă nu amestecați și alegeți doar partea care se separă deasupra
  • Unt de cocos, dacă o lăsați pe foc mic până se evaporă apa
  • Lapte de cocos dacă amestecați foarte bine ingredientele pentru a le folosi în rețeta aleasă.

Deci, la ce ar trebui să vă uitați când cumpărați lapte de cocos?

  • Să aibă cât mai puține ingrediente
  • Eticheta ar trebui să menționeze doar nucă de cocos și apă – fără zaharuri adăugate, fără agenți de îngroșare sau stabilizatori. 
  • Un ingredient acceptabil este guma de guar, care ajută la textură, spune specialiștii culinari
  • Trebuie specificat procentul de nucă de cocos față de apă, dacă nu, aruncați o privire asupra numărului de grăsimi și calorii- cu cât mai multe calorii, cu atât este mai puțin diluată.

Ce gătim cu lapte de cocos

  • Poate fi folosit atât în produse dulci, cât și sărate
  • În bucătăria thailandeză, în mare parte fără lactate, este folosit ca înlocuitor pentru a adăuga cremozitate, grăsime și consistență unor sosuri, curry, tocănițe sau budinci.
  • Poate fi folosit la deserturi precum flan și înghețată
  • Cu pilaf de orez și legume, până la rețete cu carne de miel sau vită

Cum folosim conserva de lapte de cocos

  • Unul dintre cele mai importante lucruri este să amestecați foarte bine conținutul înainte de a o desface, pentru că se stratifică, mai ales dacă a stat la rece. Laptele fiind și un amestec cu apă, ingredientele se vor separa și la temperatura camerei. 
  • Așadar, stratul superior dintr-o cutie de lapte de cocos este adesea o masă semisolidă, albă, cremoasă, în timp ce sub acesta există un strat mai subțire, mai apos. 
  • După ce o agitați bine, se omogenizează din nou. 
  • În cazul unor conserve cu mai mulți stabilizatori în rețetă, adică ceva mai departe de rețeta tradițională, amestecul este ceva mai omogen.

Rețete cu lapte de cocos în diverse culturi

  • Pana cotta cu lapte de cocos și mango caramelizat 
  • Înghețată cu mango și mentă
  • Budincă de chia cu lapte de cocos
  • Flan (fără ouă, cu agar-agar ca agent de îngroșare; culoarea este dată de turmeric)
  • Porridge cu lapte de cocos și turmeric
  • Brioșe
  • Pui tikka masala
  • Curry de midi, rețeta thailandeză
  • Supă thailandeză de pește cu tăiței
  • Orez cu lapte de cocos

Surse documentare:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/323743
https://www.ion.ac.uk/news/everything-you-need-to-know-about-coconut-milk
https://www.olivemagazine.com/recipes/collection/coconut-milk-recipes/