fbpx

Lichioruri de sărbători pregătite acasă

  • Home
  • Utile
  • Lichioruri de sărbători pregătite acasă

Aproape orice tip de băutură poate fi cumpărată de la magazin, iar de sărbători, suntem sau nu de acord, se cumpără în cantități semnificative. Poate nu pentru toți, dar există câteva alternative pentru unii dintre noi. Iar unele variante îndrăgite și de copii nu conțin nici cofeină, nici alcool. Sigur, conțin zahăr, dar putem controla cantitățile dacă le pregătim acasă.

Toată lumea a auzit de lichiorul de ouă și este cea mai potrivită alternativă pentru copii, sigur, nu-i vom adăuga alcool. Putem chiar să încercăm și o variantă de lichior de ciocolată, pentru unii cu alcool, pentru copii, fără. Am putea să încercăm și noi varianta fără, nu ne strică. Mai sunt rețete de casă și pentru lichior de cafea, dar acesta nu este recomandat în nicio formă copiilor sau de lichior de portocale.

Așadar, de ce am avea nevoie dacă vrem să pregătim lichioruri de sărbători acasă?

Lichior de ouă

Eggnog, cum îi spun englezii, poate fi cu alcool sau fără, în varianta cu alcool i se adaugă și denumirea de punch. Este o băutură foarte simplă, pe bază de gălbenuș de ou frecat cu zahăr  căruia i se adaugă lapte și apoi albușul bătut spumă. Pentru rețeta cu alcool, sunt alese brandy, rom, whisky sau bourbon în completare. Este specific sărbătorilor de iarnă în multe țări europene, nu doar în Marea Britanie, Canada și Statele Unite. 

Într-o veche carte de bucate de pe la noi, am dat peste următoarea rețetă, ce-i drept cu alcool:

  • 6 gălbenușuri
  • 400 g zahăr
  • 600 ml lapte
  • 250 ml alcool (poate fi unul de 33 de grade)
  • 100 ml rom
  • O jumătate de păstaie de vanilie
  • Un vârf de cuțit de nucșoară proaspăt rasă

Gălbenușurile se bat bine cu zahăr și se adaugă și vanilia, într-un bol cuprinzător și rezistent la căldură, deasupra unui vas cu apă clocotită pentru a găti gălbenușurile. Se adaugă treptat laptele și arome, dacă vreți (cafea, cacao, ciocolată) și apoi alcoolul, după ce s-a răcit. În momentul în care compoziția se răcește și este lăsată la frigider, capătă mai multă consistență. Dacă o păstrați în sticle, v-ar fi de ajutor unele cu gură mai largă, dar ar fi de preferat o carafă cu capac.

Șodou cu rom (sau fără)

  • 3 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 300 ml lapte
  • 50 ml cognac
  • 50 ml rom

Gălbenușurile se bat cu zahărul într-un bol rezistent termic, se diluează cu lapte, se adaugă vanilie, apoi se trec deasupra unei oale cu apă clocotită și se bat aproximativ 10 minute până capătă consistența unei smântâni fluide și se dizolvă complet zahărul. Se adaugă apoi alcoolul (sau nu..) Se servește fierbinte în ceșcuțe mici de cafea.

Lichior de portocale

Este o aromă specifică sărbătorilor de iarnă, dar pregătirea acestuia ia ceva mai mult timp, pentru că trebuie lăsat la macerat 12-14 zile, cum ați pregăti o vișinată. 

  • 1 l apă
  • 1 kg zahăr
  • 4 portocale mari (1 kg aproximativ), cu coajă netratată
  • 1 l de alcool (sau jumătate, dacă îl vreți mai moale)

Portocalele se taie cu tot cu coajă felii și se așază într-o damigeană de minimum 3 l. Zahărul se dizolvă în apă pe foc, se lasă să se răcească și se toarnă deasupra fructelor, apoi și alcoolul. Se scutură bine damigeana și se lasă apoi totul 12 zile la macerat. Se strecoară apoi cu ajutorul unei hârtii de filtru de cafea, până când rămâne clar. 

**Pe același principiu puteți pregăti și lichior de lămâie sau doar din coji de lămâie, dacă preferați aroma respectivă.

Lichior de cafea

Și acesta are nevoie de o perioadă de infuzare de aproximativ 2 săptămâni. 

  • 1 l alcool
  • 250 g cafea măcinată
  • 750 g sau 1 kg, în funcție de preferințe, de zahăr
  • 1 l de apă

Zahărul se topește într-o cratiță cu apă, pe foc, se lasă la răcit. Într-o carafă îndestulătoare se pune cafeaua, apa cu zahăr și alcoolul și se lasă la infuzat. Se strecoară prin filtru de cafea.

Lichior de ciocolată ori de cacao

Este preferatul copiilor, desigur în varianta fără alcool. Adică doar cacao, zahăr, lapte și smântână. Un fel de ciocolată caldă, dar rece.

  • 1 l lapte 
  • 250 g cacao de foarte bună calitate
  • 600 g zahăr (e suficient de dulce așa!)
  • 600 ml smântână dulce de gătit sau frișcă nebătută
  • 500 ml alcool fără aromă (poate fi și vodcă de bună calitate)

Zahărul se topește în lapte într-o oală, pe foc, apoi se adaugă smântâna și se amestecă bine să nu se prindă și se lasă să dea un clocot. După ce se răcește se adaugă alcoolul și apoi se strecoară prin sită și se toarnă în sticlă. Se păstrează la frigider până se servește.

Lichiorul de cacao se poate face și fără lapte, dar atunci aveți nevoie de gălbenușuri, pentru a compensa consistența. Păstrați cantitățile, adică 1 l de apă, în loc de 1 l de lapte, iar în loc de 600 ml de smântână dulce veți avea gălbenușuri de ouă în aceeași cantitate. Dacă reduceți cantitățile la jumătate, va fi mai simplu. În această variantă, gălbenușurile se amestecă cu zahărul ca la șodou, pe foc, apoi se dizolvă cacaua și se adaugă apă și după ce se răcește, alcool. Într-o variantă și fără ouă, trebuie lăsat la macerat precum lichiorul de cafea. NU va avea aceeași consistență, dar va avea gust de ciocolată.