Cacaua a fost folosită pentru prima dată de civilizațiile antice din America Centrală, aztecii și mayașii. Cercetătorii au găsit dovezi că alimente pe bază de cacao datează de câteva mii de ani.
Cuvântul modern „ciocolată” provine din două cuvinte în nahuatl, limba vorbită de mai multe grupuri aparținând respectivelor culturi: chocolatl, care literal înseamnă „apă fierbinte”. Cuvântul se referă la o băutură amară făcută cu pudră de cacao, folosită în timpul ceremoniilor religioase. Cacaua boabe era atât de importantă pentru culturile locale, încât a fost folosită ca monedă de schimb, recompensând inclusiv războinicii după luptă, dar era preparată și la sărbătorile regale.
În Europa cacaua a fost introdusă de cuceritorii spanioli în secolul al XVI-lea și a devenit rapid populară, inițial ca medicament! Iar cercetările recente au demonstrate că vechile culturi din America Centrală nu se înșelau: cacaua are beneficii reale pentru sănătate.
Producția mondială anuală de cacao a crescut de la 1,5 milioane de tone în 1960 la 3,5 milioane de tone în 2007. Cacaua este produsă în Africa (70%), America Latină (13%) și Asia și Oceania (13%), cu tehnici agricole tradiționale. În anul 2016, consumul de cacao la nivel mondial depășea 3 milioane de tone pe an.
Informații nutritive pentru 25 g pudră de cacao
- 57 calorii
- 14 g carbohidrați
- 6 g fibre
- 5 g proteine
- În funcție de cacao, între 10% și 24%, cu cât mai grasă, cu atât mai bună!
Proprietățile pudrei de cacao
- Bogată în polifenoli, antioxidanți naturali care se regăsesc în diverse fructe, vegetale, ceai și vin, cu proprietăți antiinflamatorii și de reducere a colesterolului. Prelucrarea pudrei în ciocolată, reduce însă conținutul antioxidanților.
- Poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și susține buna funcționare a vaselor de sânge
- Cercetările sugerează că ajută la îmbunătățirea atenției și a memoriei. De asemenea, poate restabili performanța cognitivă la persoanele cu probleme de somn.
- Conține fier, zinc și seleniu, minerale care ajută organismul să funcționeze și dau un impuls sistemului imunitar.
Cacaua se obține prin zdrobirea boabelor și îndepărtarea grăsimii, mai exact a untului de cacao. Conținutul de grăsimi este unul dintre factorii majori de clasificare a pudrei de cacao.
După presarea boabelor pentru extracția untului de cacao, în pasta rămasă rămân grăsimi între 10 și 24%. Majoritatea produselor din comerț au un conținut redus de grăsime, până la 12%. Există însă și pudră de cacao cu un conținut de grăsime de aproximativ 20 până la 22 la sută, care aduce un plus de gust și de aromă.
În termeni de utilizare a pudrei de cacao la prăjituri și biscuiți, acestea se vor dovedi mai fragede și mai puțin uscate, cu cât cacaua folosită este mai grasă. Și culoarea diferă, din același motiv: cacaua mai grasă este mai închisă la culoare și pare mai umedă.Și dacă vreți părerea noastră, olandezii rămân în continuare cei mai buni producători de pudră de cacao. Dacă citiți cu atenție eticheta de pe ambalaj, veți găsi repede diferențele, mai ales în rețete în care a fost mai puțin gătită. Noi vă propunem să încercați cea mai bună pudră de cacao de pe piață într-o înghețată cu banană sau în combinație cu avocado!
Surse documentare:
https://www.worldcocoafoundation.org/blog/history-of-cocoa/
https://www.newworldencyclopedia.org/entry/Cocoa
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cocoa-powder
https://ro.wikipedia.org/wiki/Cacao
https://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa_solids
https://www.cuimc.columbia.edu/news/dietary-flavanols-reverse-age-related-memory-decline
Foto: pixabay.com